🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аляска приключи дъгогодишен спор с Exxon Mobil, BP и ConocoPhillips

Споразумението с петролните компании ще позволи щатът да изнася втечнен газ към развиващите се пазари в Азия и да увеличи петролното производството в региона след десетилетия на спад

Залежите на природен газ в Пойнт Томсън се оценяват на общо 8 трлн. кубически фута.
Залежите на природен газ в Пойнт Томсън се оценяват на общо 8 трлн. кубически фута.
Залежите на природен газ в Пойнт Томсън се оценяват на общо 8 трлн. кубически фута.    ©  Reuters
Залежите на природен газ в Пойнт Томсън се оценяват на общо 8 трлн. кубически фута.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Щатът Аляска е постигнал споразумение с петролните компании Exxon Mobil, BP и ConocoPhillips за разработване на огромно газово и петролно поле, което може да проправи пътя за изграждане на тръбопровод на стойност 26 млрд. долара, съобщава Reuters. Споразумението, което слага край на дългогодишните спорове за добива в газовите полета Пойнт Томсън, може да позволи износ на втечнен газ към Азия и да увеличи петролното производството в региона след десетилетия на спад.

В замяна на лиценза за добив компаниите са се съгласили да изградят тръбопровод с капацитет 70 хил. барела дневно, който да свърже полето с със системата от тръбопроводи Транс-Аляска. До 2015-2016 г. компаниите трябва да произвеждат от полето и 10 хил. барела кондензат от природен газ. Сделката е добре дошла и за друга компания – TransCanada, която планира да изгради тръбопровод от района Норд слоуп до южното крайбрежие, чрез който ще може да се изнася към гладните за енергийни ресурси азиатски пазари.

"Страните действително започнаха да работят заедно за комерсиализацията на газа в района на Северния склон, съсредоточавайки се върху проект за втечнен природен газ. Ресурсите на Аляска няма вече да стоят заключени под земята", обяви губернаторът на Аляска Шон Парнел при обявяването на сделката. Той заяви, че е поискал от страните да проектират газопровод за износ на газ към Азия, а не към Канада и САЩ. "Изглежда там е пазарът на газ", отбелязва той на фона на рекордно ниските цени на газа в САЩ заради изобилното  предлагане, дължащо се на бума в експлоатацията на шистов газ.

Залежите на природен газ в Пойнт Томсън се оценяват на общо 8 трлн. кубически фута. Години наред те бяха обект на спор между компаниите и държавата, която ги обвиняваше, че са забавили развитието на проектите. През 2006 г. властите започнаха правни действия за отнемане на лицензите с намерение да ги дадат на други оператори. Компаниите отговориха със съдебни дела, които стигнаха до Върховния съд. Постигнатото споразумение предвижда компаниите да постигнат определени обеми на добив като условие да запазят лицензите си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    2384 avatar :-|
    Mladen Varbanov

    NYT: The state of Alaska is seeking a pipeline that would take natural gas from the North Slope to an Alaskan port, where it could be liquefied and shipped to Asia. The state announced an agreement with Exxon Mobil, BP and ConocoPhillips relating to that project on Friday, but many details remain to be worked out.
    В случай че и някой друг се обърка в превода на Капитал.

    Нередност?
Нов коментар