Petronas подготвя сделка за 5 млрд. долара в Канада

Компанията от Малайзия се надява, че ще може да обяви конкретни резултати от преговорите до три месеца

Petroliam Nasional Bhd. или Petronas, както е по-известна държавната петролна компания на Малайзия, осигурява една трета от БВП на страната. Офисите й се намират в една от кулите на небостъргача Petronas в малайзийската столица Куала Лумпур
Petroliam Nasional Bhd. или Petronas, както е по-известна държавната петролна компания на Малайзия, осигурява една трета от БВП на страната. Офисите й се намират в една от кулите на небостъргача Petronas в малайзийската столица Куала Лумпур
Petroliam Nasional Bhd. или Petronas, както е по-известна държавната петролна компания на Малайзия, осигурява една трета от БВП на страната. Офисите й се намират в една от кулите на небостъргача Petronas в малайзийската столица Куала Лумпур    ©  Bazuki Muhammad
Petroliam Nasional Bhd. или Petronas, както е по-известна държавната петролна компания на Малайзия, осигурява една трета от БВП на страната. Офисите й се намират в една от кулите на небостъргача Petronas в малайзийската столица Куала Лумпур    ©  Bazuki Muhammad
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Petroliam Nasional Bhd., петролната компания на Малайзия, подготвя сделка свързана с придобиване на активи в Канада за над 5 млрд. долара. Това е част от усилията на държавното предприятие да осигури доставки на природен газ до Азия. "Сделката ще бъде голяма", коментира за телевизията на Bloomberg Абхаз Абаз, главен изпълнителен директор на компанията. По думите му има няколко кандидата, които са склонни да водят разговори с тях. Абаз добавя, че сделката може да бъде обявена в рамките на следващите три месеца.

Ако се стигне до сделка за над 5 млрд. долара, тя ще е два пъти по-голяма в сравнение с рекордната за компанията досега – купуването на 40% от австралийския проект Gladstone LNG на компанията Santos Ltd. през 2008 г.

Нашествието на азиатските купувачи

Petronas, както е по-позната компанията, се присъединява към списъка с енергийни дружества, които търсят възможности за производство в Северна Америка, където природният газ се продава на 15% по-ниски цени в сравнение с тези в Азия. Към подобен подход се ориентираха и PetroChina Co., Mitsubishi Corp. и Cnooc Ltd.

Азиатските купувачи са "съблазнени" от нарастващата разлика в цените на природния газ в Азия и Северна Америка, където производството се увеличи значително с развитието на технологията за добив на шистов газ, коментира Bloomberg. Средната цена на газа достигна 2.5 долара за милион британски термални единици на New York Mercantile Exchange. В същото време цените, на които се внася втечненият природен газ в Япония, към края на януари достигат 16.76 долара за милион британски термални единици.

Голямата разлика в цените е едно от нещата, които привлякоха Petronas през юни да платят на Progress Energy Resources Corp. 1.07 млрд. канадски долара за 50% от три находища на природен газ в Канада. Като част от сделката компанията се съгласи да инвестира и 600 млн. канадски долара в компанията, ако разработи терминал за износ на втечнен природен газ от западното крайбрежие на Канада.

През първата четвърт на годината бяха обявени сделки за 8.7 млрд. долара  свързани с петролната и газовата индустрия на Канада. Това е и най-активният старт за годината от 2009 г. насам, когато сливанията и придобиванията в сектора достигнаха 47 млрд. долара по данни на Bloomberg. От 2009 г. насам са сключени общо 487 сделки, като най-голямата от тях е тази за Syncrude Canada Ltd. През 2010 г. компанията бе купена от China Petrochemical Corp., a а продавач бе ConocoPhillips.

Стабилност на доставките

Глобалното производство на петрол и газ на Petronas спада в продължение на две последователни години, като за финансовата година, която приключва през март 2011 г., достига 2.14 млн. барела петролен еквивалент на ден.  

Желанието на Petronas да навлезе на развити пазари се подклажда и от търсенето на енергийни доставки, които могат да бъдат гарантирани за години напред. Близкият Изток, предвид напрежението там, изглежда все по-малко сигурен. А купувачите на газ от Petronas като Япония, Южна Корея, Тайван и Китай определено желаят да имат стабилност на доставките. Освен това по всяка вероятност обаче те ще трябва и да плащат повече заради по-високите производствени разходи в тези страни.

Енергийното дружество оперира рафинерията Дърбан в Южна Африка, но няма желание да придобива повече активи там, заради "предизвикателната" политическа обстановка там. Наскоро компанията прекрати дейностите си в Судан. В същото време тя няма желание да инвестира и в Южна Америка, въпреки че държавите там - от Бразилия до Аржентина имат възможности за добив на милиарди барели на ден. Причината е езиковата бариера. До края на годината, компанията ще започне добив на петрол на едно от четирите места, които оперира в Ирак, но оттам обръщат внимание, че харчат значителни суми за осигуряване на сигурността на работата си, така че това е "трудна" държава, отчитат от Petronas.

Petronas формира около една трета от БВП на Малайзия. За финансовата година, която приключва през март 2011 г. компанията е платила на държавата 65.7 млрд. малайзийски рингита, включително дивиденти, данъци и такси и експортни  мита, показва отчета на компанията.