🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Royal Dutch Shell купува Cove Energy за 1.8 млрд. долара

Англо-холандската група иска да участва в експлоатацията на газови залежи в Източна Африка

Сделката бележи за Shell навлизането в нови области, богати на ресурси, в Мозамбик и Кения.
Сделката бележи за Shell навлизането в нови области, богати на ресурси, в Мозамбик и Кения.
Сделката бележи за Shell навлизането в нови области, богати на ресурси, в Мозамбик и Кения.    ©  Toby Melville
Сделката бележи за Shell навлизането в нови области, богати на ресурси, в Мозамбик и Кения.    ©  Toby Melville
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Англо-холандската Royal Dutch Shell се споразумя да купи листнатата в Лондон компания Cove Energy за 1.12 млрд. паунда (1.8 млрд. долара), като част от стратегията си за участие в експлоатацията на газовите залежи в Източна Африка. Придобитата компания се занимава с добив на петрол и газ, както и проучване за минерални ресурси, предаде Reuters.

Shell Exploration and Production - дъщерна на англо-холандския гигант, се съгласи да плати 2.20 лири за акция, или с 10% повече в сравнение с първоначалното им предложение, което бе отправено през февруари. Сделката обаче трябва да бъде одобрена и от правителството на Мозамбик. По-голяма цена бе заради конкуренцията на тайландската държавна петролна и газова група PTT.

От Shell заяви, че офертата им представлява 95.6% премия към цената на затваряне на акциите на Cove Energy на 4 януари, което е ден преди компанията да бъде обявена за продажба.

Основният актив на Cove е 8.5% дял в Rovuma Offshore Area 1 в Мозамбик. Според компанията за проучвания Anadarko находището съдържа 30 трилиона кубически фута природен газ.

Сделката бележи за Shell навлизането в нови области, богати на ресурси, в Мозамбик и Кения. "Източна Африка е голям и обещаващ регион, с високи залежи на петрол и газ, където последните години се наблюдава значително увеличаване на проучвателните дейности", заявиха от компанията. Районът има "значителен потенциал" за проучване и добив на втечнен природен газ, открит в морската акватория на Мозамбик, и по-нататъшно проучване в Източна Африка.

Отделно от това британската минна компания Anglo American заяви, че е продала южноафриканския клон на Scaw Metals за около 269 млн. паунда (около 430 млн. долара). Продажбата на инвестиционния консорциум представлява част от стратегията на Anglo American да се съсредоточи върху основната си дейност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    call.me.sir avatar :-|
    call.me.sir
    • - 2

    Типичен пример на predator pricing, или как и къде пазарната
    икономика издиша.

    Нередност?
Нов коментар