НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Goldman Sachs е на път да продаде бизнеса си за администриране на хедж фондове

Най-вероятният купувач е инвестиционната група State Street

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs е близо до подписване на сделка с компанията State Street за продажбата на бизнеса си за администриране на хедж фондове, съобщи в. Financial Times. Тази дейност е свързана със създаване на хедж фонд по поръчка на клиент. В резултат на обединението новата структура ще ръководи фондове на стойност почти 700 млрд. долара, което ще я превърне в най-голямата в сектора в света.

Goldman Sachs проучва възможността да продаде бизнеса си за администриране на хедж фондове, който е на стойност 200 млрд. долара, от няколко месеца и е провела няколко разговора с потенциални купувачи. През последните седмици State Street се очерта като най-вероятен купувач и евентуална сделка може да бъде подписана до края на месеца.

Този вид бизнес в САЩ е обект на стриктен контрол от страна на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC). Поделението на Goldman Sachs администрира повече от 500 хедж фонда, сред които някои от най-големите в света. State Street управлява хедж фондове на стойност почти 500 мрлд. долара.

Кристофър Уийлър от Mediobanca SpA коментира пред Bloomberg.com, че сделката е разумен ход от страна на Goldman Sachs, тъй като по този начин излиза от този вече не толкова привлекателен бизнес. Увеличената регулация и надзор от страна на SEC увеличиха допълнителния риск върху управляването на хедж фондове, без това задължително да е довело до съответни приходи. След скандала с Бърнард Мадоф, подобни продажби станаха популярни в САЩ, а след това и в Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • + 4

    Голдман продава бизнеса по администриране, а НЕ по управление на хедж-фондове. Това са много различни неща.

    Нередност?
Нов коментар