Задълбочаващата се криза в Европа сви продажбите на Carrefour

Развиващите се пазари компенсират по-слабите резултати на Стария континент през второто тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската търговска верига Carrefour отчете спад на продажбите през второто тримесечие заради задълбочаващата се криза в Европа, която удря и потреблението, съобщи Reuters. Независимо от това ръстът, който бележат развиващите пазари, компенсира в голяма степен лошите резултати от Стария континент.

Спадът подчертава трудностите пред, които търговците на дребно са изправени в Европа заради строгите мерки на икономиите налагани от правителствата в опит да преборят кризата със суверенните дългове. Това кара клиентите да намаляват разходите си, удряйки печалбите на търговците на дребно.

Carrefour, която е втората по големина в света верига за продажби на дребно след американската Wal-Mart по обем на приходите, обяви днес, че продажбите й за тримесечието са 21.7 млрд. евро, което е спад с 0.3% спрямо същия период на миналата година. Въпреки това тези резултати са малко по-добри от очакванията на анализаторите, които прогнозираха продажби за € 21.58 млрд., според проучване на FactSet.

Положително е, че през първата половина на 2012 г. компания е отчела продажби от 43.7 млрд. евро, което е повишение с 0.9 на сто на годишна база.

Растежът в Китай и Латинска Америка е помогнал да се компенсира свиването на продажбите във Франция и страни, които са силно засегнати от дълговата криза в еврозоната като Испания и Италия.

Във Франция, която представлява над 40% от бизнеса на Carrefour, приходите са спаднали с 2.1% през това тримесечие, като хипермаркет форматът на компанията продължава да е губещ, а и конкуренцията настъпва. Пазарният дял на Carrefour във Франция се понижи с 1.4 процентни пункта през първата половина на година до 20.9%, според данни от изследователската организация Worldpanel Kantar.

Carrefour не е единствената европейска търговска верига, която се бори за оцеляване на родна земя, като преди четири месеца във Великобритания Tesco пусна за първи път от 20 години насам предупреждение, че очаква свиване на печалбата си след няколко месеца на спад в продажбите във Великобритания и най-вече в около Коледа.

Компенсацията идва от Азия

В Азия продажбите на Carrefour скочиха с 14% през второто тримесечие, което беше подкрепено и от благоприятните ценови движения на валутите, особено след силното поскъпване на китайския юан, а в Латинска Америка компанията отчита 2.7 на сто по-големи продажби.

Преди месец Carrefour продаде участието си в Carrefour Marinopoulos на гръцкия си партньор, който стана изключителен франчайзър на френската верига на Балканския полуостров, включително и в България. Така Carrefour стана поредната компания, която се оттегля от Гърция заради спадащото потребление и неясното бъдеще на страната в еврозоната.

Макар че в резултат на продажбата френската верига се очаква да отчете счетоводна загуба от 220 млн. евро, като цяло сделката се очаква да има положителен ефект за Carrefour, смятат наблюдатели.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    busy2 avatar :-|
    Dr.Jotker
    • - 2
    • + 4

    Карфур в БГ са такава трагедия ...!

    Нередност?
  • 2
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • + 1

    [quote#1:"sfera"]Карфур в БГ са такава трагедия ...! [/quote]

    Абсолютно! Надуха цените зверски последните 2 години, продават всякакви боклуци. В началото им бях фен, сега вече почти не стъпвам там. Открих че Лидл с по-малкият си избор, поддържат по-добро качество (масово не БГ ЕС производство). Но все пак да не забравяме, че това вече даже не е точно Карфур, а някакъв гръЧки франчайз...

    Нередност?
  • 3
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava
    • + 1

    Много станаха.

    Нередност?
Нов коментар