"Винпром - Търговище" е заплашен да остане без лиценз

Агенция "Митници" е отнела разрешителното за работа на алкохолния производител заради забавени акцизни плащания

Рработата в предприятието продължава и очакваме окончателното решение на съда, каза директорът на "ЛВК Търговище" Петко Матеев
Рработата в предприятието продължава и очакваме окончателното решение на съда, каза директорът на "ЛВК Търговище" Петко Матеев
Рработата в предприятието продължава и очакваме окончателното решение на съда, каза директорът на "ЛВК Търговище" Петко Матеев    ©  Георги Кожухаров
Рработата в предприятието продължава и очакваме окончателното решение на съда, каза директорът на "ЛВК Търговище" Петко Матеев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спор с Агенция "Митници" за неплатени акцизи заплашва да затвори "ЛВК Винпром - Търговище", един от най-големите производители на вино и спиртни напитки в България. От държавната агенция потвърдиха, че на 9 юли са решили да отнемат лиценза му като данъчен склад. От компанията са обжалвали и Административният съд в София е спрял влизането в сила на решението. Така производителят на спиртни напитки може да продължи да работи до момента, в който съдът се произнесе по същество по жалбата му. Подобен беше случаят миналата година при "Лукойл Нефтохим", когато митниците затвориха данъчните складове на производителя на горива, но те продължиха да работят до окончателното съдебно решение.

Системни проблеми

От Агенция "Митници" посочиха, че са взели решение за отнемане на лиценза заради "повторяемост при забавянето на акцизни плащания". По неофициална информация на "Капитал Daily" на "Винпром - Търговище" са били съставени четири акта за нарушения.

Собственикът и изпълнителен директор на компанията Петко Матеев обясни, че работата в предприятието продължава и очакват окончателното решение на съда. "Добре сме, произвеждаме, гледаме си лозята", каза той. Матеев отказа да даде повече коментари по санкцията на митническата агенция.

Това не е първата активност срещу производител на алкохолни напитки. През май 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов обяви акция "Акцизи" и полицията заедно с митничарите направи проверки във фабриките на трите големи спиртни завода - "Винпром Пещера", "Сис индъстрийз" (Карнобат) и "ЛВК Търговище". В резултат бяха иззети няколко хиляди бутилки алкохол, а през август премиерът Бойко Борисов обяви, че е поканил на среща директорите на компаниите заедно с Цветанов. След нея вътрешният министър заяви, че целта е била "да се дисциплинират всички производители".

Кризисно влияние

"Винпром - Търговище" беше приватизиран през 1997 г., а година по-късно държавата продаде и остатъчния си пакет от 25%. За това време компанията успя да се задържи като един от най-големите български производители на спиртни напитки и вина, част от които са и за износ, основно за Русия. За миналата година "Винпром - Търговище" има спад на приходите и печалбата (виж графиката), което Петко Матеев обясни с общата икономическа криза, която е свила продажбите им на продукти от средния и по-високия ценови клас. Документи, публикувани в понеделник в Търговския регистър, показват, че цялото предприятие "ЛВК-Винпром" е заложено в края на юни заради кредит от 2.5 млн. лв. при Уникредит Булбанк.

Компанията произвежда няколко вида вина, ракия, водка, вермут, джин, мастика и ром.

Според регистър "Дакси" към края на миналата година дружеството има 213 служителя, които ще останат без работа при евентуално затваряне на винпрома.

Още хора ще бъдат съкратени и след затварянето на друг голям завод в Търговище – този за безалкохолни напитки на "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани". Информацията за реорганизацията в цеха за напитки е била потвърдена от ръководството на компанията, съобщават местните медии. Затварянето е планирано за есента, а причината е "консолидиране на производствената инфраструктура" в Костинброд. По този начин от българското поделение на "Кока-Кола" се надяват да намалят разходите си. Според информация на "Кока-Кола Хеленик ботълинг" съкратените работници ще получат по-високо обезщетение от това, което предвижда законът.

Финансови резултати на най-големите в сектора
(в хил. лв.)
Показател20112010
ЛВК Търговище  
Печалба   252   300
Приходи15 29116 180
Винпром Пещера  
Печалба  5 951 3 037
Приходи79 68671 160
СИС Индустрийс  
Печалба1781 045
Приходи57 90444 551
Източник: Търговски регистър, "Капитал 100"