🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акция "Митница"

Защо да си тръгне генерал Танов? Не се справя или обратното?

"Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите. Аз мисля, че с този премиер те имат малки шансове...", защити се директорът на митниците Ваньо Танов.
"Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите. Аз мисля, че с този премиер те имат малки шансове...", защити се директорът на митниците Ваньо Танов.
"Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите. Аз мисля, че с този премиер те имат малки шансове...", защити се директорът на митниците Ваньо Танов.    ©  Цветелина Ангелова
"Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите. Аз мисля, че с този премиер те имат малки шансове...", защити се директорът на митниците Ваньо Танов.    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След всички полицейски акции с колоритни имена миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов проведе една, която можеше да бъде кръстена "Митница". В серия от медийни изказвания министърът опита да внуши, че директорът на митниците Ваньо Танов не се справя с работата си, а подопечната му агенция не може да овладее контрабандата. Цветанов не пропусна да изтъкне, че агенцията не събира очакваните приходи, и намекна, че нейни представители си затварят очите пред търговията с нелегален алкохол. Сборът от упреците остави усещането, че скоро Танов ще бъде сменен.

Тази постановка в стил едно-плюс-едно-е-равно-на-две, изглежда, повдигна въпроси. Първо, защо именно Цветанов, който не е пряко отговорен за дейността на митниците, нито за приходите, отправи серия от критики към агенцията. Второ, защо го прави публично, кампанийно и в национален ефир. И трето, не стана ясно дали внушението, че ръководството на митницата не се справя, е подплатено с реални данни и доказателства. Спомена се само някакъв таен доклад, даден на премиера.   

По първи петли

Откритата атака срещу Ваньо Танов започна в понеделник с участието на вътрешния министър в сутрешния блок на БНТ: "Заявил съм пред премиера и пред Симеон Дянков, че в митницата не се случва това, което очакваме." Следващият ден донесе и ответната реакция. От ефира на bTV в "Тази сутрин" Ваньо Танов защити работата си с няколко аргумента: борбата с контрабандата трябва да се случва при съвместни усилия на митниците и полицията; постъпленията не са толкова зле, колкото се представят, и заключи: "Той (Цветанов – бел. ред.) не може да каже, че това (борбата с контрабандата) е приоритет на митниците, тъй като е министър на вътрешните работи и е наясно, че 99% от дейността по линия на контрабандата е включена в закон във функционалните задължения на МВР." Реално обаче борбата с контрабандата трябва да се организира и от двете институции. Митниците трябва да следят внесени и продадени количества, каква част от тях са с фалшиви бандероли или без акциз. МВР трябва да разкрива контрабандните канали.

В сряда МВР обяви акция "Акцизи". Шумно бяха проверени фабриките на трите големи производителя на алкохол - "Винпром Пещера", "Сис индустрийз" (Карнобат) и "ЛВК Търговище". Съобщенията от вътрешното министерство казваха, че проверките са на полицаи и НАП и оставяха впечатление, че митницата е вън от играта. Въпреки че тя също участва, и то пряко в проверката. Последва поредната медийна изява на Цветанов - в сутрешното предаване по bTV, където намекна, че е възможно митничари да участват в схемата за производство на безакцизен алкохол. "Поставянето на бандеролите се контролира от митничарите. Всяка сутрин митничар отива с определен брой бандероли, в края на работното време се прави протокол... и се знае какъв е акцизът. Тук идва големият въпрос как този контрол се осъществява и тук са част от проблемите."

Цялата картина беше завършена с един доклад, който лично министърът на вътрешните работи е предал на премиера Бойко Борисов. "Премиерът е човекът, който ще вземе управленското решение какво да се прави", коментира още през седмицата вицепремиерът. И с това като че ли присъдата беше изречена.

Реакцията на премиера не беше еднозначна: "Няма тема, няма олигарх или каквото и да било, да не съм разпоредил на Танов работа докрай. В петък правихме едно съвещание с него, с ДАНС, с МВР и съм разпоредил всичко, което е достигнало до него, да бъде дадено на прокурор, без значение на кой, какви имена и какво е замесен", каза Борисов. И в свой стил заключи: "Не приемам ведомствата да се коментират едни други по медиите."

Под повърхността

Медийните нападки на вътрешния министър срещу бившия директор на НСБОП Ваньо Танов едва ли са случайни. Между двамата има личностна неприязън, твърдят източници от ГЕРБ. Министър Цветанов не е бил доволен още при назначаването на Танов за директор на митниците.

Не е за пренебрегване и друг нюанс: Агенция "Митници" е подопечна на финансовия министър Симеон Дянков. Не е тайна напрежението между двамата вицепремиери в правителството - Цветанов и Дянков. Първият е сред най-доверените хора на премиера и е човекът, създал структурата на ГЕРБ. Дянков пък беше "внесен" отвън, за да подкрепи икономическия екип на правителството малко преди парламентарните избори. Въпреки че не е партиен функционер, вицепремиерът-икономист получи голям кредит на доверие от Борисов. Така между двамата заместници на премиера се създаде негласна надпревара за влияние.

Има и друго - почти във всяка административна структура Цветанов държи да има свое назначение, за да я контролира. Изборът на изпълнителен директор на митниците беше лично на Борисов, но бързо възприето от Дянков. "Танов работи много добре", така финансовият министър защити подчинения си през седмицата и заяви, че остава на поста си.  

Защото работи или защото не работи

Този политически сценарий би изглеждал твърде повърхностен, ако зад него не се крие и икономически мотив. Атаката срещу директора на митниците може да е по две причини - защото не се справя или защото се опитва да се справи.

Ако контролът се затегне (каквото желание поне публично демонстрира Танов), ще има два сериозни ефекта. Първо ще се ограничи огромният сив бизнес, което ще увеличи постъпленията в бюджета и ще намали нелоялната конкуренция. Танов отиде още по-далеч и пред bTV каза, че ще бъде отстранен, "ако олигарсите надделеят".

Застрашени от една добре работеща митница са компаниите за акцизни стоки - алкохол, цигари и горива. Това са трите сектора, които генерират най-голям процент сива икономика.

Вторият сериозен ефект от запушването на пробивните в митницата би бил, че ще спре финансирането на политическите структури. Не е тайна, че компаниите в сивия сектор отделят част от печалбата си за купуване на "чадъри" било то сред структурите на партиите или разследващите органи. Затова атаката срещу Танов в момента изглежда още по-подозрителна.

"Целият този шум около митницата в момента е хвърляне на прах в очите. Реалната цел според мен е пренасочване на влиянията в митниците от няколко политически партии към една", твърди бивш служител на финансовото министерство.

Какви са фактите

Ако се базира на приходите, оценката за свършеното от ген. Танов до момента няма да е еднозначна. Въпреки усилията му за първите четири месеца на годината акцизните постъпления са по-ниски с 18% спрямо същия период на 2009 г. Част от спада може да се обясни с кризата и по-слабото потребление. От горива за първите четири месеца са постъпили с 14% по-малко приходи спрямо същия период на миналата годна, но там потреблението е и най-свито - с 15% според митниците, откъдето казват, че не са изпълнили плана си само с 4% . При цигарите събраните акзици са с 23% надолу. За това пък за пръв път от много време алкохолните производители са внесли с 13% повече. Това гарантира сериозно настъпен интерес в поне един сектор.

Генералът промени законодателството в опит да затегне максимално контрола върху акцизните стоки. На цистерните, които превозват гориво, бяха монтирани системи за проследяване в реално време. Според митничари тази мярка дава резултат и вече се хващат цистерни без платен акциз. Другото нововъведение е за производителите на алкохол, които до юли трябва да имат уреди за измерване във фабриките си. Идеята е да се мери всичко, което влиза под формата на спирт и суровини и излиза като твърд алкохол. Представителите на митницата очакват тази мярка да даде резултат именно в борбата със сивия алкохол.

В разпоредбите обаче има недъзи, които ги подлагат на основателни критики. Например не става ясно как уредите ще отчитат дали през тях минава спирт или вода. Недоволството на някои производители е, че в момент на криза трябва да се инвестира допълнително. То бе умело използвано от големите производители на твърд алкохол. А целта им бе да забавят нормативния акт.

Основните критики срещу шефа на митниците са, че опита да размести пластовете в системата, без да има необходимата подготовка за това. Има обаче и един допълнителен фактор: при всяко ново правителство ръководството на митниците официално получава политическа подкрепа да е безкомпромисно срещу лошите. Впоследствие се оказва, че под повърхността се преплитат нечии икономически или политически интереси, които блокират усилията.

Танов дебютира в митниците с реформа. Започна със закриването на структури и реорганизирането на други. Служителите на агенцията преминаха през тестове за оценка. От системата си тръгнаха около 700 човека, между тях и хора с прякори. Източници от митниците обясняват обаче, че е било невъзможно да се отстранят всички, за които има съмнения (та дори и доказателства), че са корумпирани.

За новите назначения Танов казва: "Не се допусна по никакъв начин да има нито едно политическо назначение. Всички началници на митници преминаха през конкурси", каза той пред bTV. А според източници от агенцията точно това е подразнило кръгове от ГЕРБ, които са се надявали след изборите по места да сложат свои хора.

Слабото място

Най-голямата грешка на Танов беше при регулацията на търговците на цигарени изделия. От началото на годината всички трябваше да се прелицензират в митниците. Тъй като наредбата, която уреждаше процеса, се забави с месеци, около 30% от магазините останаха без лиценз за цигари. Те бяха принудени или да работят на тъмно, или пък да "прехвърлят" пазарния си дял на контрабандистите. В съчетание с по-високия с около 30% акциз на цигарите това доведе до ръст на сивия сектор. Така за първите четири месеца на тази година Агенция "Митници" отчете 23% спад на приходите от акциз върху тютюневи изделия спрямо миналата година при константен брой пушачи. Успоредно с това (според представители на сектора на цигарите) се е случило и преструктуриране и раздробяване на контрабандните канали. Преди няколко седмици самият Танов заяви, че наркоканалите вече се използват и за нелегален внос на цигари. Докато преди три месеца контрабандата беше концентрирана в няколко големи групи, сега тя е раздробена и се е превърнала в куфарна търговия, твърди източник на вестника. Грешката беше, че не се случи контролът над търговските обекти, а в същото време акцизът се вдигна, без да се предвидят бъдещите контрабандни канали. Тук според депутати е ролята на МВР.

Всъщност покрай цялата тази зрелищна медийна картина в стил "да посочим с пръст лошите митници" истинската борба с контрабандата като че ли остана на заден план. Защото реални резултати не се постигат със заплахи през медиите, а чрез съвместни и предварително добре обмислени действия между всички отговорни органи – и полиция, и приходни агенции. Останалото е много шум за три дни. От който може и да се вдигат рейтинги, но не и приходите в бюджета.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aha avatar :-|
    aha
    • - 1
    • + 38

    Митниците винаги са били основния източник на корупция в държавата. Те убиват всякаква надежда за справедливост и имат едни от най сложните и забутани правила директно копирани от челния африкански опит. Не може за внос на стока за 90 лева да се изискват същите документи като за 90 000 лева и дори 900 000 лева. Няма по-малоумно пилеене на административен ресурс. Влезте в която и да е митница, ще намерите хора които са свикнали да бъдат обслужвани вместо да обслужват клиенти. Никаъде няма и един надпис за пътеките по които трябва да мине клиентът на митницата. Няма номера на гишета, няма описание за популване на формуляри, но най-вече няма никаква логика в работните процедури. Митниците са като продънено корито в безбрежната шир и се побутват от интереса на митническите агенции. В самите агенции, хора с дългогодишен опит в избягването на закона (уволнени митничари или роднини) прибират пари за безумни услуги, като отпечатване на лист хартия и запис на ''дискета''. Ясно и кратко твърдение как не може и не трябва да се работи.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 11

    Докато има неразумно високи акцизи на стоки от всекидневието, цигари, алкохол, горива, баклучета ще има и контрабанда, какъвто щете генерал да сложите "начело" на митницата, па бил тий не Танов а самият Паулус ..... растат акцизите, расте кондрабандата... 4 закон на Нютон....

    До коментар [#1] от "aha": прав си за организацията на митниците, но това е външната страна, лицето, нелицеприятно но такова е ........

    Нередност?
  • 3
    kbderror avatar :-|
    kbderror
    • + 8

    Намирисва ми на личен конфликт между двамата,обаче все още се сдържат.
    Или Цецик е набрал скорост и иска да вършее навсякъде. Ама то така не здравословно, знай си мястото и уважавай това на останалите. А тия истории не по медиите,фанете се разберете за 2 часа мъжки момчета сте.

    Нередност?
  • 4
    ebter avatar :-P
    ebter
    • - 7
    • + 7

    Сигурен съм на 100%, че и ...Б.Борисов ще се ..усере като своя учител...царят! Няма начин, на там вървят ...работите! Догодина ще се ...разбере всичко! Вече не знам на ...кой трябва "уж" да вярваме!!!

    Нередност?
  • 5
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 8

    Както и да го гледаме, проблемът е в МВР, а него нито го реформират, нито е управлявано от безпристрастни външни експерти, нито има резултати, които да са се доказали в съда.

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 12

    Този вицепремиер много на сериозно се е взел. Тъп полицай.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 9

    Да беше направил реформа първо в собственото си ведомство пък тогава да дава акъл из медиите на другите, ама то какво друго можеш да очакваш от човек с тесен кръгозор :)

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 7

    Че пък и за президент се нагласил завалията :)

    Нередност?
  • 9
    bo avatar :-|
    BoKa
    • - 1
    • + 1

    Ми най-добре да стане президент, че то дума дупка не прави и каквито и да ги надрънка, последствия никакви (справка сегашното президентче).

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "ebter": Деди не се усра, напротив много яко и точно си възстанови собственост за 250 млн. ЕВРО
    .... ако бат Бойко си е записвал уроците, когато е служил на Деди, за усиране въобще няма да има място .....

    Нередност?
Нов коментар