🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Виенски партньорства

"Група технология на металите" подписа договор за 30 млн. евро с австрийската Hawle

Разговорите на президента Плевнелиев с австрийските компании показаха, че тези, които вече са инвестирали в България, искат да растат. Но ги притеснява съдебната система и работата с администрацията
Разговорите на президента Плевнелиев с австрийските компании показаха, че тези, които вече са инвестирали в България, искат да растат. Но ги притеснява съдебната система и работата с администрацията
Разговорите на президента Плевнелиев с австрийските компании показаха, че тези, които вече са инвестирали в България, искат да растат. Но ги притеснява съдебната система и работата с администрацията    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Разговорите на президента Плевнелиев с австрийските компании показаха, че тези, които вече са инвестирали в България, искат да растат. Но ги притеснява съдебната система и работата с администрацията    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрия е традиционен партньор на България и вторият по големина инвеститор и тенденцията трябва да се продължи и занапред. България е най-бедната страна в Европейския съюз, но финансово стабилна и с успешни реформи. Това е основното послание, с което президентът Росен Плевнелиев заедно с делегация от 30-ина български компании вече два дни обикаля Австрия в търсене на нови инвеститор и проекти. Поне три от тях станаха ясни по време на визита.

Детайли за 30 млн. евро

Най-големият нов проект е на групата компании "Група технологии на металите", част от бизнеса на собственика на "Свилоза" Красимир Дачев, и на австрийското дружество Hawle, и е на стойност 30 млн. евро. Българската компания ще произвежда детайли, които след това австрийският партньор ще използва в окомплектоването на ВиК системи. Част от тях ще се връщат под формата на завършен продукт в България, тъй като Hawle от дълги години доставя за големите строителни компании в страната, съобщи за "Капитал" нейният представител Кристиян Райзингер. Някой от най-новите договори на Hawle в България, които вече са сключени или предстои да бъдат подписани, са за изграждането на водния цикъл на Габрово и втори и трети етап от водния цикъл на Пловдив, съобщиха от дружеството.

Договорът между Hawle и "Осъм", която е част от "Група технологии на металите", е за пет години и включва както производството на части, така и обмен на кадри и обучение.

Съдебната система и корупцията все още са темите, които будят най-много въпроси пред чуждите инвеститори.

Финансово споразумение

Ново взаимодействие между България и Австрия има и в сферата на банковия сектор. Българската Общинска банка подписа меморандум за сътрудничество с базираната в Долна Австрия Hypo Noe. Двете финансови институции ще разработят общи продукти за финансиране на общините при усвоявана на европейските средства.

"Австрийската банка е собственост на провинцията Долна Австрия и има опит в структурирането и реализирането на подобни проекти", коментира изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски. Hypo Noe от няколко години има интерес да развива дейността си в региона и конкретно в България. Партньорството й с Общинска банка е част от тази стратегия.

Енергиен рестарт

По време на визитата на президента в Австрия стана ясно, че до 2014 г. трябва да започне изграждането на проекта "Горна Арда". Той ще е на стойност 400 млн. евро и е съвместна инвестиция на австрийската енергийна компания EVN и българската НЕК. Очакваме с нетърпение този проект, каза председателят на управителния съвет на EVN в България Йорг Солфернер.

Повечето проекти, които ще се случват в бъдеще между България и Австрия, са в сферата на инфраструктурата и по Дунавската стратегия, стана ясно по време на двудневното посещение. В тази област бяха и повечето въпроси към българските представители: каква е готовността за реализиране на проекти около Дунава и има ли предложения в икономическата сфера. Засега най-активни са проекти в културната област.

"Австрия е вторият по големина инвеститор в България с 5.8 млрд. евро, но тази тенденция ще се подобри" - президентът Росен Плевнелиев по време на австрийската си визита

Какво питат инвеститорите

Сред по-генералните въпроси, които интересуват австрийците, са доколко България е успяла да реформира съдебната си система, как се бори с корупцията и останалите проблеми, посочени в докладите на Европейската комисия. Нова тема, с която България се асоциира през последните месеци в Австрия, е заплахата от монополизиране на медийния пазар и използването на медиите в услуга на властта.

"България е пазар, който е интересен за инвеститорите и може да привлича и нови. Но не всичко е розово и има и предизвикателства", коментира генералният директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер. Сред недостатъците той посочи спада на потреблението, ограничения пазар и за пръв път като че ли се поставя пред общественото внимание проблемът с голямата емиграция през последните години.

Проблем според мениджърът на EVN пък е буквалното преписване на европейските закони, които не се адаптират така, че да могат да работят. Развитието на инфраструктурата и образованието според Солфернер са другите области, върху които има потенциал да се работи. "България не трябва да позволява да се влошава образованието и има какво да се направи в тази посока", каза той.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 10
    • + 40

    Бреее какъв Президент - обикала чужбнина да търси икономически партньори и инвеститори за България?

    А др. Гоце защо обикаляше само планините да трепе животни... ?

    Нередност?
  • 2
    rainbou1 avatar :-?
    rainbou1
    • - 11
    • + 13

    "Сред недостатъците той посочи спада на потреблението, ограничения пазар и за пръв път като че ли се поставя пред общественото внимание проблемът с голямата емиграция през последните години."

    3 минусчета още на първо четене :
    - спад на потребление
    - ограничен пазар
    - емиграция (= намаляващо, застаряващо и циганизиращо се население)

    Може ли да ми се обясни при тези 3 причини кой нормален дългосрочно-гледащ инвеститор ще дойде в БГ?

    Нередност?
  • 3
    alexxandra avatar :-|
    Alexx
    • - 18
    • + 4

    От какъв зор ГЕРБ натискат Плевнелиев да обръща поглед към Австрия. А и въпросната банка Hypo Noe не беше ли от западащите, които бяха отчели сериозен ръст на лошите кредити и мамели хората с условията при сключване на ипотечни кредити. Ние все допускаме най-изпадналите в бизнес партньорствата си. Голям бизнесмен е Плевнелиев, няма що. С далавери най-лесно се печели, то се знае, но винаги е за сметка на народа.

    Нередност?
  • 4
    bezpartien avatar :-|
    безпартиен
    • + 45

    Впечатления като присъствал в залата (страничен наблюдател, без да съм част от делегацията или от бизнеса търсещ връзки):

    - Президентът се представи най-добре от всички наши, макар че неговата роля беше да слуша уводните думи, да каже няколко общи приказки и да напусне залата - поне го свърши на ниво.

    - Павлова - много и знае устата и беше запозната по почти всички теми (дори и свързани с чужди ресори), но отвратително поведение докато седеше и се очакваше да слуша другите говорещи. Имаше едно девойче от делегацията ни, което седеше точно срещу нея на първия ред - как пък не спряха да си намигат, да се подсмихват и всячески да си комуникират с гримасничене, клатене на глави и тем подобни! Това не може да бъде поведение на министър, колкото и да е млад.

    - Московски - изглеждаше доста недоспал, подсмърчаше на микрофона докато представяше възможностите в сектора. Ами издухай си носа бе, човек! След това, докато Борислав Стефанов говореше, Московски просто стана и мина покрай него и излезе от залата да пуши една цигара. Австрийците се сръчкаха и се подсмихваха. Абсолютно никакъв етикет, нищо. Ако не можеш да изкараш седнал един час и то докато си част от панела и си официален представител на държава... Кофти тръпка. Като убеденост и подготвеност беше поне едно ниво под Павлова (която две минути по-късно също така грациозно мина под прожекторите да види къде е отишъл Московски).

    - Борислав Стефанов - говори разумно, обясни с какво могат да помогнат, но той самият си каза, че е г-н Никoй и няма нито власт, нито възможност да промени нещо реално. Иначе изглеждаше начетен и с добри обноски (може би на най-добро ниво след Плевнелиев). Малко свитичък ми се стори.


    - Нискокачествени презентации. Това няма какво да се коментира толкова, но често не се четеше написаното, прекалено натруфени като цвят и съдържание, всяка една със свой стил - поне да имаше една обща тема, трима човека бяха там - не единият на тъмно-син фон, другият на бял, третият не знам на какъв си. Дори и така да беше, поне да изглеждаха добре, а те бяха правени като от ученик.

    - При въпросите и отговорите ми направи впечатление, че и Павлова и Московски приемаха всичко доста на нож. Това не помага за правене на бизнес. Приемаха всичко като критика и отговаряха доста троснато на моменти. Освен всичко споменато в статията (която малко представя нещата от позицията на официално комюнике), тенденцията беше австрийците да питат това кога ще се направи, онова, кога ще заработи, а нашите отговаряха - ами това вече го има в България! Според мен така и не захапаха (нито Павлова, нито Московски), че въпросите бяха на кога ще се създаде това или онова, а кога ще заработи както трябва?

    Шамарите, които отнесохме от Европа по въпроса с избирането на ВС го представиха като едва ли не наша инициатива, подкрепена от Европа - малко извъртяха нещата като кадри на старата школа. :) Оказа се в крайна сметка, че сме супер демократични в това отношение - едва ли не пример за подражание и то едва ли не идващ отвътре.

    Австрийците:
    Майерхофер говори основно за печалби и колко добра възвръщаемост носи М-тел.
    Солфелнер беше доста по-добре. Обърна внимание на някои социални аспекти в България, хареса ми като поглед върху обществото и като заинтересуваност. При някои от критичните въпроси от представители на австрийски бизнеси той дори влезе в ролята на защитник на България, което честно казано ме учуди.

    Останалите австрийци - общи приказки.

    Та така ги видях аз нещата.

    Нередност?
  • 5
    pipistrella avatar :-|
    pipistrella
    • + 8

    Хубаво са му го казали на Плевнелиев, докато всички у нас говорят за реформи, пенсии, заплати, инвестиции и прочие, се пропуска най-съществения проблем - обезлюдяването, стесняването на пазара, липсата на квалифицирани кадри. Незнайно защо дори и президента, който има претенции да бъде прагматик, пропуска важността на човешия фактор, опиянен от строежа на магистрали, метро...

    Нередност?
  • 6
    robbie_williams avatar :-|
    robbie_williams
    • - 14
    • + 1

    Австрия може да е традиционен партньор, ама вие, господин президент, кажете на кого в полза сте тръгнали да правите лоби, защото това цялото нещо вече замириса прекалено много. Знаем, че сте кукла на конци, ама чак пък толкова вече...това на нищо не прилича..

    Нередност?
  • 7
    svoboden_udar avatar :-|
    мрачен интелектуалец
    • - 2
    • + 2

    От виенски партньорства още ни държи горчилка в устата. Последното такова (неуспешно) беше с Мтел. Ама Росен тези неща не ги знае, защото по това време е строил в Германия и хич не му е било през оная работа за България.

    Нередност?
  • 8
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 3
    • + 8

    "Българската компания ще произвежда детайли, които след това австрийският партньор ще използва в окомплектоването на ВиК системи"
    ето това е начина, много добре си върши работата. след като човека е учил в немског. държави и е бизнесмен знае как се случват нещата.
    и хората там го гледат с уважение, а не като първанов.
    някои пак ще каже е той ще има парична изгода от това. еми нека да има и е добре да има като инвеститор и участник или дори и тлъст провизион, но нали ще създаде раб. места и то в региони където е ад. това е начина. производство.
    та ние ако се въртиме около германия, австрия и холандия ще сме добре защото те имат технологии и създават работни места.
    важното е тези инвеститори да имат техен сигурен човек и да се знае че няма да минат през сумати перипетии от дребен Муравей радев рекет до ст. софиански срещи за 5000 лв и 10 % снасяния.
    това големите фирми хич не го понасят, освен ако бг пазара не е като руския или полския...тоест с голям потенциал.
    не случайно и РВЕ и други се изнесоха преди да започнат защото некакви министерски буквално просяци им търсят кеш и тнт.

    Нередност?
  • 9
    cneakep avatar :-|
    Спеакер
    • + 12

    До коментар [#4] от "безпартиен":

    Благодаря за мнението Ви! Дава доста по-ясна представа какво се е случило.

    Нередност?
  • 10
    georgi345 avatar :-|
    georgi345
    • - 1
    • + 6

    Всички банки регистрирани във Виена и картел в Бг (от ЕЦБ на 0.75% в Бг на 13%). Телеком Австрия подкупва политици от Австрия, България. Явно си градят империя от свързани компании - мафия.

    Нередност?
Нов коментар