🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Моезия" се пребори за концесиите си в България

След съдебни спорове компанията получи разрешителни да проучва за нефт и газ

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията "Моезия" (Moesia Oil and Gas) получи четири разрешения за проучване на възможностите за добив на нефт и газ в Северна България. Това стана на редовното заседание на Министерския съвет в сряда. Намеренията на компанията са да инвестира общо 9.3 млн. евро в продължение на 5 години на четири площадки -  "Блок 1 - 10 Ботево" (областите Враца и Монтана), "Блок 1 - 5 Деветаки" (областите Ловеч, Плевен и Габрово), "Блок 1 - 7 Търнак" (областите Плевен и Враца) и "Блок 1 - 9 Мизия". Отделно "Моезия" ще вложи 125 хил. евро в опазване на околната среда. 

Регистрираното в Дъблин дружество има интереси към Централна и Източна Европа и работи основно в Румъния.

Голямо закъснение

Решението за предоставяне на концесиите идва с няколко години закъснение. Самите процедури, които са открити в края на 2008 г. и началото на 2009 г., бяха прекратени през пролетта на 2010 г. , въпреки че и шестте бяха спечелени от "Моезия". Причината, която тогава беше изтъкната от Министерския съвет за един от блоковете "Търнак", беше "установени нарушения", без да се посочва какви са те. Не стана ясна и причината за прекратяването на процедурата за останалите пет блока. По неофициална информация конкурсите бяха отменени по предложение на тогавашния заместник-министър на икономиката и енергетиката Мая Христова.

В търсене на правата

Ирландската компания обаче реши да потърси правата си и заведе жалба във Върховния административен съд (ВАС). Така през пролетта на миналата година "Моезия" спечели заведеното дело пред тричленен състав на ВАС, след което решението на съда беше обжалвано от правителството пред петчленен състав. В края на октомври 2011 г. съдът се произнесе отново в полза на компанията, с което правителството беше задължено да отмени решението за спиране на конкурсите. Още тогава от Министерския съвет коментираха за "Капитал Daily", че решението на съда ще бъде изпълнено. За целта министърът на икономиката и енергетиката трябваше наново да инициира започването на процедура и да внесе предложение за даване на разрешение на "Моезия" да търси нефт и газ в съответните райони. Така след почти година, "Моезия" в крайна сметка получи въпросните документи.

Другите кандидати

На конкурсите, проведени през 2008-2009 г., ирландската компания беше единственият претендент  за търсене и проучване на  нефт и газ само за два от блоковете в  "Мизия" и "Ботево". За "Деветаки" се надпреварва с регистрираната във Великобритания "Джи Ти О лимитед", за "Алтимир" и "Пелово" неин конкурент беше "Проучване и добив на нефт и газ", която бе приватизирана от "Химимпорт". За "Търнак" другият конкурент беше "Дайрект петролуем", която откри находище до село Девенци, община Червен бряг и предстои всеки момент да сключи концесионен договор за добив.

Все повече разрешителни

С даването на "Моезия" на тези четири разрешителни за търсене и проучване общо действащите концесии за такава дейност в страната стават 18. Не е ясно обаче каква ще е съдбата на останалите два блока, за които компанията също спечели конкурс - "Блок 1-8 Алтимир" и "Блок 1-6 Пелово".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • + 9

    Егати натискането ,явно има хлеб там

    Нередност?
Нов коментар