Газовото находище край Червен бряг най-сетне с концесия

Договорената цена е с 35% по-ниска от тази на руския газ

С количествата газ от находището край Червен бряг  около 40% от  потреблението на страната  в следващите години ще бъде задоволявано от местни ресурси <br>
С количествата газ от находището край Червен бряг  около 40% от  потреблението на страната  в следващите години ще бъде задоволявано от местни ресурси <br>
С количествата газ от находището край Червен бряг  около 40% от  потреблението на страната  в следващите години ще бъде задоволявано от местни ресурси <br>    ©  Капитал
С количествата газ от находището край Червен бряг  около 40% от  потреблението на страната  в следващите години ще бъде задоволявано от местни ресурси <br>    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От средата на следващата година България ще получава газ от още едно местно находище  - "Койнаре" край Червен бряг, което е разработвано от "Дайрект петролеум". Неговата цена ще е с 35% по-ниска от тази на руския газ, доставян в момента. Именно това беше едно от условията компанията да получи 35-годишна концесия за добив. Това стана в сряда с решение на Министерския съвет. На 9 ноември компанията е подписала предварителен договор с държавното газово дружество "Булгаргаз", което ще изкупува газа от находището, за да го продава на крайните потребители.

Очакван добив

Очакванията са първоначално от находището да се добиват количества, които да задоволят 10% от потреблението на газ в страната. Става въпрос за около 200 - 300 млн. куб. метра на година. До 2020 г. добивът може да достигне 800 млн. куб. метра, което може да задоволи около 25-30% от нуждите на страната за природен газ, е коментирал министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Предварителните оценки на българското дружество на американската компания "Дайрект петролеум" обаче бяха за добив на около 1 млрд. куб. м природен газ годишно. При откриване на находището от компанията заявиха, че залежите са общо за около 5.5 млрд. куб. м. В момента средногодишното потребление на газ в страната е малко под 2 млрд. куб. м, от които местният добив за деветмесечието на 2012 г. е 254 млн. куб. м, показва отчетът на "Булгаргаз".

Тепърва "Дайрект петролеум" трябва да започне изграждането на газопровод, който да свърже находището с преносната система на страната, както и производствените сондажи. За това ще са нужни около 3-4 месеца. Общият брой на добивните сондажи, които ще бъдат направени в находището, е 15-16.

Забавяне

Концесионният договор с "Дайрект петролеум" можеше да бъде сключен още през лятото на тази година, тъй като компанията получи положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) още в средата на юни. Това е задължителна стъпка преди даването на концесия. Забавянето обаче най-вероятно е дошло, тъй като от страна на министерството на икономиката и енергетиката е било поставено изрично условие да бъде договорена цена, близка до тази на газа, който "Булгаргаз" купува от "Галата".

Местоположение

Находището се намира на териториите на общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Долни Дъбник, Червен бряг и Кнежа, които ще получават половината от извършваните концесионни плащания, пропорционално на територията им, попадаща в рамките на находището. Засега обаче не е ясно какви ще са приходите от концесионни такси. Самата концесия е за добив на природен газ и кондензат от находище "Койнаре" - участъци "Борован", "Враняк", "Девенци" и "Садовец".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 2

    Преди газопровода могат да почнат да пълнят батерии за метанстанции.

    Нередност?
  • 2
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • + 6

    10% от потреблението на 35% по-ниска цена ... има печалба за всички и пак е добре ...

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_

    ОПРЕДЕЛЕНО. До момента вътрешния добив за 9 - те месеца е 254 млн куб.м. За годината може би 300. И сега от новото находище да кажем 300. След като цената от новото находище е гонила цените на досегашните, излиза, че до 4 - 5 месеца Булгаргаз се очаква да купува около 20 % от потребявания газ на цена около 35% по - ниска от новата по - ниска с 11% цена. НАДЯВАМ СЕ ТОВА ВЕДНАГА ДА СЕ ОТРАЗИ НА ЦЕНАТА НА ГАЗА и ТЯ ДА ПАДНЕ ЧУВСТВИТЕЛНО.(да не е спад с 5%, а по - голям и да има намаление при всички случаи) ЕНЕРГИЙНИЯТ РЕГУЛАТОР МОЖЕ ДА СЕ СЕЗИРА като му дойде времето.

    Нередност?
Нов коментар