🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще се радваме да направим ново придобиване в България

Пат Гелсингър, изпълнителен директор на VMware, пред "Капитал"

Пат Гелсингър    ©  VMware
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Г-н Гелсингър, вие сте изпълнителен директор на VMware от около месец. Какво е да сте начелото на такава бързоразвиваща се ИТ компания? Кои са най-големите предизвикателства пред вас?

- Със сигурност е много вълнуващо. Може да се каже, че е и леко стряскащо и определено много забързано. Защото трябва да се срещнеш със служителите, партньорите и клиентите, да научиш всичко за продуктите, за компанията. По отношение на предизвикателствата определено най-важното е да протече много плавен преход. Защото последното нещо, което бихме искали при тази промяна, когато компанията се движи добре към момента, е да създадем каквито и да било сътресения. Наскоро протече конференцията VMworld, която се прие добре, служителите ни реагират добре, борсовите пазари също са позитивни, така че всички индикатори показват, че за момента се справяме.

Профил

Пат Гелсингър е главен изпълнителен директор на ИТ компанията VMware от началото на месец септември 2012 г. Той има над 30-годишен опит в технологични компании като Intel, EMC и др. Преди да се присъедини към VMware, Пат Гелсингър e президент и главен оперативен директор на звеното по информационна инфраструктура в EMC. Пат Гелсингър е известен като архитекта на оригиналните 80486 процесори на Intel. Има бакалавърска степен от Техническия университет в Линкълн, САЩ, втора бакалавърска степен от Университета в Санта Клара, САЩ, и магистърска степен по инженерство на електрически системи от Станфорд.

Какъв е вашият подход към тази плавна промяна? Какво направихте, за да я постигнете?

- На първо място трябва да се изговори достатъчно разбираемо защо всъщност е необходимо да се направи тази промяна. Трябва да можеш да обясниш, че компанията расте и Пол (предишният изп. директор на VMware - бел. авт.) наистина свърши страхотна работа, докато ръководеше компанията, но неговите умения и по-скоро областите, на които най-много се наслаждава, са свързани основно със стратегическото развитие и технологиите. Но компанията става все по-голяма и съответно има все повече нужда от оперативен контрол. А това е нещото, което аз обичам да правя. Аз също харесвам да работя върху стратегическото развитие и имам дълбоки технологични познания - тези процеси са очевидно необходими. За мен VMware може да се сравни с преждевременно порастващ тийнейджър. Компанията има нужда да стане по-зряла и да притежава по-структурирани процеси, за да бъде ИТ организация от световно ниво, каквато ние сме вдъхновени да изградим. Така че изговарянето на тези и много други неща са свързани с това да помогна на всички да разберат защо правим тази промяна. 

Каква е вашата визия за бъдещото развитие на VMware? Кои са стратегическите области, в които ще се опитате да насочите компанията?

- Ние вече обявихме нашата визия за софтуерно дефиниран център за данни (Software-Defined Data Center). Може би звучи малко сложно за бизнес ориентираните читатели, но това, което VMware е направила до момента, е да създаде софтуерен пласт, който позволява изчислителната мощ да бъде много гъвкава и буквално с няколко клика на мишката вие да сте способни да създадете нов виртуален компютър. Това като цяло направи използването на компютърна мощ много гъвкаво, ценово ефективно и бързо. Затова ние си поставихме като цел да направим същото нещо за всеки останал елемент от центъра за данни. Да добавим по един такъв слой от простота и възможност за бързо увеличение на капацитета за мрежата, за дисковото пространство, за сигурността. Но в същото време да създадем и ниво на пълна автоматизация, така че да нямате нужда от специалисти, които да опъват кабели и да свързват сложни машини, а всеки да може да се справи с тази задача. С тази автоматизация ние ще предоставим огромни възможности за увеличаване на капацитета при ниски оперативни разходи и голяма гъвкавост. Потребителят ще получи възможността да използва ресурсите, от които имате нужда, през напълно автоматизирания център за данни на бъдещето. Ние обявихме тази наша визия като следваща стъпка в развитието на изчисленията в облака. Вече има огромен отзвук от индустрията. Наскоро направихме и придобиването на компанията Nicira, което развълнува много хора в бранша. Вече започнахме да продаваме нашите първи продукти. Vsuite е цял пакет от продукти, който анонсирахме преди няколко седмици, така че много бързо бъдещето придоби ясни измерения за това къде водим нашата компания и цялата индустрия.

Планирате ли нови стратегически придобивания? Има ли шанс отново българска компания да привлече интереса ви?

- Преди пет години придобихме българска компания на име Sciant, която в момента е центърът на нашето европейско звено за развойни технологии. Така че най-големият ни обект в Европа се намира в България и екипът се справя чудесно, за което сме много доволни. Нашите други скорошни придобивания включват една израелска компания, една, която се намира на източното крайбрежие на Щатите, Dynamics OPS, и една на западното – Nicira. Така че очевидно ние нямаме конкретни изисквания към географското положение. Продължаваме да придобиваме компании. Търсим правилната технология, компания и култура, която смятаме, че може да се впише като част от нещата, които правим. И когато намерим това, което търсим, ние бихме придобили без значение в коя част на света се намира. Очевидно в България няма толкова много стартиращи компании, колкото в САЩ или Израел, но, взимайки предвид нашия успех с българския ни офис, ние бихме били много щастливи да направим ново придобиване в България.

Казахте, че развойният център в България е важен за VMware. Имате ли намерение да го разширявате?

- Когато придобихме компанията в България, в нея работеха 170 служители и досега горе-долу сме удвоили техния брой. В момента работят 350 души. Това е средногодишен ръст от 20%, който очакваме да продължи и занапред.

Как облачните услуги променят бизнеса? Къде е пресечната точка между виртуализацията и облака?

- За да правите изчисления в облака, вие имате нужда от този слой от гъвкавост. А това е, което правим ние. Нашите продукти са необходима основа, върху която да се разгърне пълната визия за облачни решения. Единственият начин да стигнете там е през виртуализация.

Бихте ли споделили вашето разбиране за облака? Защото всички говорят за него напоследък, но като че ли всеки има предвид нещо различно?

- Идеята за облака е възможността да получавате услуги през интернет свързана среда, която ги доставя на устройството, което използвате. Технологията на VMware е способна да прави това по уникален начин. Едновременно вътре в потребителския център с данни, но и вътре в публичните дейта центрове. Ако се запитаме дали Google е доставчик на облачни услуги, бихме отговорили "да", защото можем да стигнем до техните услуги в облака през интернет. Това, което ние правим обаче, е, че позволяваме на корпоративните служители да правят това във вътрешните си мрежи, както и във външните. 

Представете си например вашата банка. Бихте ли искали тя да съхранява цялата ваша чувствителна информация в центрове за данни на някоя друга компания някъде в облака? Не. Затова нашата технология позволява на банката да има собствен облак вътре в своя център за данни или в публичен дейта център. Това позволява на банката, която иска да пробва нови приложения, върху които работи, да може да ги тества в облака на външен за нея оператор на център за данни. Но когато тя поиска да стартира новото приложение, може просто да го преместите в собствения си център за данни. Направо в своя вътрешен облак, наречен частен облак. Нашата технология позволява да работите както в публични центрове за данни, така и вътре във вашите лични такива. Но и гъвкавостта да преминавате между двете. Никой друг не позволява подобна гъвкавост към момента. Ние наричаме това hybercloud – едновременно личен и публичен облак и възможността да преминавате между двата.

Виртуализация за мобилни платформи? Кога ще е възможна и в кои сфери на приложение?

- Ние вече представихме продукти, които позволяват виртуализация на мобилно устройство. Например, ако вие имате свой личен смартфон и искате да използвате едновременно бизнес приложения, както и вашите лични приложения. Нашата технология ще виртуализира това устройство, за да можете да използвате и двете. Вашите бизнес приложения ще бъдат защитени и вие няма да можете да прехвърляте данни от тях към вашето лично пространство и обратно. Представете си, че отваряте през телефона си много важен бизнес документ и по погрешка го публикувате във вашия Facebook профил? Това вече няма да може да се случва. Нашата технология ще направи така, че да не може да стават подобни грешки. Вече демонстрирахме тази технология по време на VMworld тази седмица в Барселона. Тя ще влезе в бета-тестове преди края на годината и очакваме официалния ѝ пазарен дебют през първото тримесечие на 2013 г.

Имате впечатляваща кариера в компании като Intel, EMC и VMware и очевидно много голям опит. Какво е вашето послание към младите предприемачи в България, които сега започват своите нови компании? Кои са ключовите принципи, които те трябва да вградят в своята философия, за да постигнат успех?

- Обикновено давам на младите хора един много елементарен съвет и той е: работете върху нещо, за което имате страст. Защото тогава ще работите здраво, ще имате идеи, няма да можете да спите от нови и нови идеи. Така че работете върху проект, към който имате страст. И работете здраво. Винаги съм казвал, че трябва да сте най-добрите. Когато някой погледне екипа ви, трябва да може да каже: вие сте най-добрият. Дори да не харесвате работата или шефа си, вие трябва да бъдете абсолютно най-добрият в екипа и да можете наистина да се разграничите и да изпъкнете. И винаги се подготвяйте добре за следващата си работа. Разберете кои са уменията, които нямате днес, но ще ви трябват за следващата ви работа. И ги придобийте. Това могат да са управленски умения или технически, или друг тип. Например за сегашната ми работа аз трябва да имам добри финансови умния. Затова миналата година взех курс по корпоративни финанси, за да мога да съм добър в следващата си работа. Продължавайте да учите и си поставяйте вдъхновяващи цели. Когато бях на 31, аз си казах, че искам да бъда CEO. И повече от 20 години следвах тази своя цел.

Имате две книги за баланса между семейство, вяра и работа? Как се постига този баланс?

- Определете своята лична мисия. Трябва да сте наясно какво искате да направите в живота си и да го напишете. Какви са вашите конкретни идеи. Защото имате ограничено количество време. Можете да спечелите много пари или други неща, но не и време. Така че напишете вашите цели и ги приоритетизирайте. След това да живеете дисциплиниран живот, съобразен с тези приоритети. Конкретно за мен те са Бог, семейство, работа. Но всеки има различни приоритети и различни цели.

В моите книги пиша също и за менторите. За хората във вашия живот, които ви правят по-добри и ви предизвикват, и ви показват тези неща, които може би ограничават вашия растеж. Един от моите ментори беше основателят на Intel – невероятен лидер в технологичната сфера. Той беше изключително твърд характер. Работата с него беше все едно да отидеш на зъболекар и да не получаваш упойка. Защото той натискаше хората много силно и ако си 95% прав – за него ти си грешен. Но той те натискаше да бъдеш по-добър. Всички ние имаме нужда от хора в нашия живот, които ни натискат и стимулират да бъдем по-добри. Това са основните неща, за които говоря в книгите си. А също и да бъдем много дисциплинирани относно времето, което прекарваме със семействата си.

Кои са VMware

VMware е една от водещите софтуерни компании в света. Създадена е в Пало Алто, Калифорния, през 1998 г. Година по-късно тя пуска на пазара първия си продукт за виртуализация, който позволява по-оптималното използване на налични хардуерни ресурси. През 2004 г. корпорацията EMC придобива VMware за 625 млн. долара. VMware продължава да развива своя бизнес с решения за виртуализация, като разширява сферите на приложение. В нея работят над 11 хил. служители, а приходите й за 2011 г. възлизат на близо 4 млрд. долара.

В момента пазарната капитализация на VMware е 37.2 млрд. долара.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • + 11

    VMware..е революция в над ..хардуера.
    днешния разрешен комунизъм.
    ..е, нека се научим от тях и те от нас.
    Добре дошли VMware в България. и..умната.

    Нередност?
  • 2
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 20
    • + 6

    Тия облаци взеха да ми стават пълна мъгла... Това е технология за разпределено съхранение на данни, какви са тия виртуални РС-та, летящи из облаците?
    Виртуалното РС може да работи "вътре" в реално РС, главната особеност е, че всяка програма, пусната ва виртуалното се изпълнява примерно 20 пъти по-бавно, отколкото на реалното. Как така задаваш параметри, каквито искаш? Да не би VmWare да са успели да създадат виртуално РС, което да е по-бързо от реалното, върху което работи? Или пък да са успели да създадат виртуално РС, което да работи върху паралелно работещи реални РСта, така че да е по-бързо от едно реално?

    Нередност?
  • 3
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#2] от "jonson":

    Е, написал си го и не си го разбрал - главната особеност е да разбереш кои сървъри стават за виртуализация и кои не. Всяко обучение за VMware започва с това - кога кма смисъл да се ползва виртуализация и кога не. Но когато имаш 50-100 сървъра, на които се търкаля някакво риложение, което използва около 30-40% от ресурсите на сървъра, то тези сървъри направо си плачат за виртуализиране. Което не значи, че Диабло 3 ще върви ато хората на виртуалната ти машина вкъщи.

    А облак от виртуални PC-та е една изключително прпста идея - замисли се на офис с 400 компютъра, работещи с Word/Excel дали наистина им трябват всичките тези сумарни гигабайти и терабайти и гигахерци RAM, DISK и CPU,които нормално са инсталирани, както и киловатите консумирана електроенергия, вървящи в комплект.

    Нередност?
  • 4
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 7
    • + 3

    Според мен, ако има 50-100 сървъра, на всеки от които се търкаля и също приложение, въпросното приложение трябва да бъде направено така, че да ползва разпределено тези сървъри. Не отричам, че VmWare има приложение, но си остава палиативно решение, workaround, предназначен да компенсира недоброто проектиране на приложенията.

    Нередност?
  • 5
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "jonson":

    Не говоря за разпределени изчисления, говоря ти за стандартна корпоративна среда - няколко уеб сървъра, няколко домейн контролера, няколко DNS-a и т.н. Имаш например 15 различни системи, всяка с по 3-10 сървъра (стандартна банкова среда). Та това се виртуализира, а не фермите за разпределени изчисления, където всеки възел сумира изчислителната си мощност с останалите (къде линейно къде не толкова).

    Нередност?
  • 6
    pagan avatar :-?
    pagan
    • + 3

    [quote#2:"jonson"]Виртуалното РС може да работи "вътре" в реално РС, главната особеност е, че всяка програма, пусната ва виртуалното се изпълнява примерно 20 пъти по-бавно, отколкото на реалното. [/quote]

    Казаното от вас само донякъде е вярно. Наистина има загуби при всяко визуализиране (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти.

    Тук става въпрос за така наречения "trade off"
    "Cloud computing" се налага необратимо, както описва и "epoc" [#3] заради оптимизацията, която би могла да се постигне при обединяване на НЕ-критичните хардуерни ресурси на дадена компания - сървъри, (най-общо казано) и заради гъвкавостта, с която могат да стартират нови виртуални такива.

    Един пример: компания има налични 3 мощни сървъра, но продукта, които иска да развие, според "best practices" се нуждае от 3 степенна архитектура с 12 сървъра (4х3)
    Ако компанията иска, и може да си го позволи, тя може да качи критичните си приложения на самостоятелни сървъри, които да ползват останалите 12 виртуални машини по-ефективно, както и както намерят за добре.
    Така на практика, тази компания, би могла реализира своя проект без да инвестира допълнителни средствата за техника.

    Но според мен, най-силния коз на "Cloud computing" е гъвкавостта - поради възможността да се "наемат" виртуални сървъри (с готови ОС и бази данни и други приложения) на час, когато и когато ти потрябват.
    В този случай "Cloud computing" няма алтернатива.

    На тазгодишното изложение IPExpo, което се проведе преди няколко дни в Лондон, "Cloud computing" бе тема номер едно за всички големи в бранша - GOOGLE, Microsoft, Oracle, IBM, HP, VMware и т.н.

    Поздарви.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA


    Нередност?
  • 7
    pagan avatar :-|
    pagan

    малки корекции

    Казаното от вас, само донякъде е вярно.
    Наистина има загуби при всяка "виртуализация" (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти.
    ...
    Ако компанията иска, и може да си го позволи, тя може да качи критичните си приложения на самостоятелни сървъри, които да ползват останалите 12 виртуални машини по-ефективно, както намерят за добре.
    ...

    Но според мен, най-силния коз на "Cloud computing" е гъвкавостта - поради възможността да се "наемат" виртуални сървъри (с готови ОС и бази данни и други приложения) на час, ден, седмица, месец или когато, каквото и както ти потрябва.

    Нередност?
  • 8
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 5
    • + 1

    [quote#6:"pagan"]Наистина има загуби при всяко визуализиране (поради факта че се правят допълнителни софтуерни изчисления), но забавянето, определено не е в пъти. [/quote]
    Това е лесно да се провери. Инсталираш VmWare, дефинираш компютър и инсталираш на него Windows. Инсталираш на него който искаш тестов софтуер (Sandra, SuperPi) и пробваш. После инсталираш същия софтуер на хост машината и пак пробваш. После дефинираш още един компютър под VmWare и пускаш тестовете паралелно на двата виртуални. Какво ще се получи?
    Има логика, ако вземеш някаква голяма машина, примерно IBM и на нея при колосалната й мощ си връткаш колкото ди душа иска емулации на мощни РС-та. Но да вкараш виртуално РС в реално такова и да го ползваш за всекидневни задачи ми се струва пълна идиотщина. Ами вкарайте в самото виртуално РС един VmWare и ще получите виртуалност от втори род. Това пък колко е гъвкаво, бедна ви е фантазията.

    Нередност?
  • 9
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.

    не бива да се подценява ролята на VMware в обучението.
    повечето суровини са главите ни.

    скоростта на обмен на данни между майката и доведени деца се увеличава.
    какво по добро от гола VM ОС Зареждаща се твърдо в ОП и виртуална джобна ОС по избор. по лика и прилика. на общ хардуер.

    някога ползвах интернет в бизнес център. с ограничен избор на достъп, софтуер и забрана за инсталация.. налагаше се да си правя бут диск, да си нося презаписваем..че да мога да чета на домашен със скъп интернет и парещ телефон от блуту и модем. .на зареждане.

    да не забравяме че много разработки се плащат от обикновени потребители ползващи крайни продукти като филми, игри..
    това имах предвид в коментар 1 с ..днешния разрешен комунизъм.

    тъ,..пак..успех..не само да учите а и да творите .
    .....................................
    заслужават внимание и фирми и разработки позволяващи ползване на ресурсите на един компютър от повече независими потребители с монитор и клавиатура..
    въпреки че донякъде е антипод на виртуалните системи мисля че ще се развиват догонвайки се с развитието на безжичните мрежи.
    днес в един дом всеки има право на негов си компютър. както и всяко кафе.... а се знае че един скъп е по евтин от 4 евтини или скъпи особено ако не се ползват едновременно.

    Нередност?
  • 10
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 2

    [quote#8:"jonson"]Това е лесно да се провери. Инсталираш VmWare, дефинираш компютър и инсталираш на него Windows. Инсталираш на него който искаш тестов софтуер (Sandra, SuperPi) и пробваш. После инсталираш същия софтуер на хост машината и пак пробваш. После дефинираш още един компютър под VmWare и пускаш тестовете паралелно на двата виртуални. Какво ще се получи? [/quote]

    Мисля че ти обясних, кога се ползва виртуализация. Това, което си направил е една от най-големите глупости - естествено, че виртуализираното PC е по-бавно от реалното. Сега си задай въпроса - ти 24 часа ли ползваш компютъра си за работа? 24х7 бичиш сметки със 100% натоварване на процесора? Ако продължаваш да не ме разбираш, един DNS сървър има обикновено между 10-20% натоварване в една корпоративна мрежа. Пикът е всеки ден сутринта в 9:00, когато потребителите си пускат компютрите. От друга страна софтуера за зплати се ползва сериозно веднъж месечно - в края на месеца, но през останалото време натоварването на сървъра е под 5%. Тези сървъри спокойно можеш да ги виртуализираш. От друга страна ако билинг системата ти е на клъстер от 4 сървъра и те са натоварени на 60-70% това не се виртуализира - нещата ще станат още по-бавни.

    Ако продължаваш да не ме разбираш, прочети отново 3. Това, че на теб виртуализацията не ти върши работа не значи, че не върши на никого. Аз имам около 10 виртуални машини на PC-то ми с различни операционни системи, защото ми се налага да си правя доста тестове и симулации на бета версии на сложни информационни системи. На мен виртуализацията ми върши работа, на мои клиенти - също. Важното е да знаеш какво става за виртуализация и какво не. И повтарям - най-голямата тъпотия е да пускаш Сандрата на виртуалната си машина. Пробвай да я пуснеш на сървър с 20 процесора и 1 TB RAM и ще разбереш какво седи отдолу като система за виртуализация. Или си купи това за вкъщи (жокер - може да си инсталираш истински ESXi а не VMware Workstation на него):

    http://www.ebay.co.uk/itm/DELL-PRECISION-T5400-TOWER-WORKSTATION-2-x-QUAD-CORE-5410-2-33GHz-8GB-2-x-500GB-/130774411223?pt=Desktop_PCs&hash=item1e72c327d7

    Само си инсталирай 32 GB RAM, че с тези 8 си е за никъде.

    Нередност?
Нов коментар