🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестираме в България, защото постигнахме много успехи тук

Пат Гелсингър, главен изпълнителен директор на VMware, пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво се промени през последните две години във VMware откакто поехте управлението на компанията и дадохте последното си интервю за "Капитал"?

Преди две години изготвихме стратегията на VMware. Първата част от нея беше завършена преди година и половина и включва идеята да се създадат софтуерно дефинирани центрове за данни (SDDC). Под това се има предвид виртуализиране на цялата инфраструктура на тези центрове, не само на компютърната част, в която VMware беше силна преди години. Тази част от стратегията беше добре изпълнена. Постепенно разширихме обхвата на виртуализацията и тя обхвана публичните и частните облачни услуги. Така пуснахме нашата облачна услуга VCloud Air, която позволява използването както на собствената инфраструктура на компаниите, така и наши сървъри. Последната част от стратегията ни е фокусирана към мобилното пространство и по-точно управлението и сигурността на данните на мобилните устройства. Трите елемента ги наричаме софтуерно дефинирана инфраструктура и чрез комбинацията им създаваме софтуерно дефинирани предприятия. Това се налага, защото бизнесът става изключително "течен", светът се движи прекалено бързо чрез скоростния технологичен прогрес. В резултат стратегията ни беше изчистена, пуснахме нови продукти и услуги. Предприехме редица придобивания като Nicira, Wanova и други, които да ни помогнат да я изпълним. По тази причина, смятаме че създадохме ефективна стратегия, с която да се справим с бързо променящата се бизнес среда. Защото създадохме инерция, която ни помага да се движим напред.

Профил



Пат Гелсингър е главен изпълнителен директор на ИТ компанията VMware от началото на септември 2012 г. Той има над 30-годишен опит в технологични компании като Intel, EMC и др. Преди да се присъедини към VMware, Гелсингър e бил президент и главен оперативен директор на звеното по информационна инфраструктура в EMC. Известен е като архитектът на оригиналните 80486 процесори на Intel. Има бакалавърска степен от Техническия университет в Линкълн, САЩ, втора бакалавърска степен от Университета в Санта Клара, САЩ, и магистърска степен по инженерство на електрически системи от Станфорд. VMware обяви в четвъртък, че ще удвои персонала си в България от 500 на 1000 души през следващите няколко години.

VMware обяви, че ще разшири значително дейността си в България, включително и ще разкрие център за професионални услуги, който да допълни развойното звено. Как достигнахте до това решение и защо избрахте България?

Защото обичаме България. Има няколко причини за това решение. На първо място българския развоен център постигна големи успехи и е много ефективен. За нас е важно да разполагаме с екип в Европа и когато оглеждахме различните места на континента, преценихме, че България е добра дестинация за подобна дейност. Тук има добри специалисти, финансово изгодно е, а и през последните години звеното показва стабилни резултати. Като главен изпълнителен директор на мен се пада задачата да избирам къде да инвестира компанията. Ако даден човек примерно не се справя, аз няма да вложа още пари в него. Къде ще ги инвестирам? Естествено, че в този, който си върши отлично работата. Инвестираш там, където имаш успех, и такъв беше постигнат от офиса в България. Затова обявихме не просто планове за развитие на развойната дейност в страната, но и за откриване на нов център за професионални услуги. Това е вълнуваща нова възможност, защото колкото повече клиенти имаме, толкова повече те искат продуктите на VMware да бъдат интегрирани по правилния начин. Компаниите не просто купуват от нас продуктите, но искат и да им помогнем, да ги ползват възможно най-ефективно. Този център ще изпълнява именно тези задачи по интеграцията и поддръжката. Любопитното е, че много от технологиите ни, които са свързани с управлението на виртуализацията, са разработени именно в София. Това са и голяма част от новите ни продукти и според мен цяла България трябва да се гордее с тях. По този начин инженерите, които разработват продуктите, ще работят редом до специалистите, които ще помагат на клиентите да ги ползват. Това е много ефективна стратегия, защото, ако някой има проблем, експертите по поддръжката просто ще отидат в съседния офис да питат разработчиците какво трябва да се направи. Така се избягват големите презокеански разговори в различни часови зони и не се губи време.  

Продължава ли да расте пазарът за виртуализация или вече е достигнал до един по-зрял стадий? Очаквате ли да продължи растежът на компанията?

По отношение на компютрите, откъдето всичко по виртуализацията започна – там е достигнат такъв зрял стадий. Според изследователските фирми IDC и Gartner между 70 и 75% от компютърните системи вече са виртуализирани. Така че започнахме от 0 и достигнахме тези нива доста бързо. Целта ни е да покрием 100% от хардуера, но вече няма да го има този голям растеж, както беше досега. Но изникват други области като мрежи, сървъри, облачни системи и мобилни устройства, където има голям ръст на подобен тип услуги и продукти. Така че може единият пазар да е достигнал зрял стадий, но другите започват да се появяват. Те са все още малки, но растат с високи темпове. Например при облачните технологии имаме удвояване на пазара на годишна база, както и останалите области – мрежи, мобилни устройства и др. Тези сегменти все още са в начална фаза и предоставят големи възможности. 

Това ли е причината повечето големи компании да се опитват да създават екосистеми и собствени платформи? 

Да, това е причината.  

Помага ли виртуализацията за по-лесното им изграждане?

Виртуализацията е обикновената технология, която стои в основата за постигането на тези цели. Например при мрежите имаме продукт, който се казва NSX, който им помага да се виртуализират. Абсолютно същите идеи бяха приложени при сървърите – при тях решението се казва ESX. Първите ги наричаме виртуални мрежи, а вторите – виртуални машини. Идеята е, че нещата и решенията са сходни, а самата виртуализация е просто процес, който стои в основата и на двата сегмента. Има голям интерес от индустриите в създаването на подобни екосистеми и голям ентусиазъм сред партньорите ни.

Покрай големия ръст не се ли увеличава и конкуренцията в областта на виртуализацията?

Добрата новина е, че за момента VMware е неоспорим лидер. Лошата е, че тъй като това е доста важен пазар, доста компании се опитват да навлязат. Microsoft е сред основните ни конкуренти при виртуализацията. С тях се надпреварваме в тази област през последните десет години и очакваме да водим тази борба и през следващото десетилетие. В някои други области като нови технологии, в които искаме да навлезем, конкурент ни е OpenStack – отворена платформа за облачни услуги. Други са компании, които работят по мрежова виртуализация. Например Cisco смятат, че трябва да правят всичко в контекста на мрежите и това е ок. Но ние смятаме, че трябва да се виртуализират всички аспекти и така всъщност с навлизането в нови сегменти разширяваме кръга на конкурентите си. За момента компанията се представя добре, но си даваме сметка, че все пак сме изправени пред дружества като Microsoft и Cisco. Това са добри и силни технологични фирми. Но конкуренцията ще бъде ползотворна за потребителите, защото това ще ги доближи по-бързо до един иновативен и технологичен свят.  

Споменахте за виртуализацията на мрежи. Доста телекоми вече започнаха да правят това със своята инфраструктура. Каква полза може да им донесе този процес и VMware предлага ли подобни продукти и решения?

Ще обясня малко по-подробно и разбираемо. Това, което правят компаниите с центровете си за данни, телекомите се опитват да приложат същата практика при изграждането, поддържането и управлението на своите мрежи. Започва да се налага концепцията наречена NFV – Network Function Virtualization ("Мобилтел" обявиха подобен проект в началото на годината – бел. ред.). При него се използват именно тези приложени в центровете за данни подходи, по които и ние работим и се адаптират за управление на мрежите на мобилните оператори. Много от големите оператори като Vodafone участваха в конференцията на VMware в Барселона и коментираха как използват подобни решения за мрежите си и как може да работим заедно в тази нова категория.    

Кои са другите нови категории, в които може да се приложат решенията за виртуализация?

Най-очевидната и голяма тенденция са облачните технологии. Все повече хора получават своите услуги и продукти, без да се налага да ги оперират физически, както и от оператори, които предоставят подобни облачни решения. Областта, в която VMware се съсредоточава и която е част от нашата стратегия, е т.нар. хибриден облак. При него все още дадена част от информацията се съхранява на сървъри, собственост на клиента, но също така се позволява да се ползват и облачни платформи. Така компаниите, които ползват софтуера на VMware за вътрешна употреба, ще могат да го съвместяват с подобни отдалечени услуги. Предимството ни е, че не се налага на компанията да пренаписва кода на приложенията, когато се опитва да ги пусне едновременно от облака и от собствените си сървъри. VMware разполага с много клиенти, които работят само със собствена инфраструктура, но те могат много лесно да свържат информацията си с отдалечени облачни платформи по един бърз и лесен начин, без да се притесняват за съвместимостта. Това може да е от полза по различни начини – да се дава гъвкавост при ползването на ресурсите, да се мащабира по-лесно и т.н. Другата водеща категория е мобилното пространство. В момента по света има приблизително 2 млрд. мобилни устройства, от които половината се използват в някаква степен от бизнеса. Но под 10% от тях са сигурни и добре управлявани. Така че има големи възможности при управлението и пазенето на корпоративни данни в устройствата за компаниите. Било то в работата по приложенията, съдържанието, идентификацията на потребителите, свързването с корпоративната мрежа и т.н. Така ще може да се създадат новите джаджи на бъдещето.  

Сигурността не е ли голямо предизвикателство при облачните услуги поради множеството атаки и изтичане на чувствителна информация през последните години?

Сигурността определено е предизвикателство, но тя е такава не само за облака, но и за интернет пространството като цяло. Сигурността не е ново предизвикателство, то е неразделна част от развитието на човечеството. В дигиталната и облачната среда се увеличават възможностите за анонимни атаки. Ако престъпникът обере банка, той се показва физически, дори и ако си е скрил лицето. Сега можеш да заличиш следите си в мрежата напълно и освен това мащабите на една атака като количество информация се увеличават значително в интернет пространството. Но покрай тях се подобряват и инструментите, които да предотвратят подобни зловредни действия. Технологията е неутрална – тя може да се използва и за добро, и за лошо. VMware вижда доста възможности за развитие в областта на сигурността. Една от тях е технологията за микросегментиране. Представете си, че днешните IT системи са като варено яйце – твърда черупка отвън и меко съдържание отвътре. Имаме механизми за защита, които покриват отвън. Но ако хакерите проникнат вътре, няма какво да ги спре, защото всичко отвъд черупката е отворено за достъп. Това, което трябва да направим, е да променим модела на сигурност от периферна към пълна защита. Така и вътрешните компоненти на системата ще са защитени. Например базата данни с паролите да има една защита, тази с потребителите – друга, и т.н. Всяка част си има собствен трезор и така се предпазва сама, дори и при проникване в системата. Това са решенията, до които достигнахме и които стават възможни след виртуализацията на мрежата, които преди не бяха осъществими.   

Смятате ли, че облачните технологии ще облекчат и насърчат младите предприемачи, като улеснят достъпа до иновации?

В момента цялата планета буквално е опасана с мрежи и е потенциален ваш клиент. Представете си, че сте пуснали вашето приложение и то жъне огромен успех. В един момент облакът ви позволява да мащабирате. Защото, ако разполагате със собствен център за данни с определен капацитет и изведнъж заради високия интерес трафикът към него го надвиши многократно, вашата услуга или приложение увисва. Може да сте направили новия Angry Birds, но заради големия наплив да се окаже, че хората не могат да го играят. Какво става тогава – рязко се изстрелвате нагоре и после изведнъж пропадате. Защото не можете да придадете мащаб. Но чрез облака самият доставчик на услугата позволява да мащабирате, защото, ако вие успеете, и той напредва. Така тези изнесени технологии трансформират напълно бизнеса и предприемачеството. 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    avm10356087 avatar :-|
    avm10356087
    • - 2
    • + 37

    такива компаний трябват на българия

    Нередност?
  • 2
    keipax avatar :-|
    keipax
    • - 14
    • + 17

    ... VMware обяви в четвъртък, че ще удвои персонала си в България от 500 на 1000 души през следващите няколко години...

    Е от къде ще ги вземат?

    Нередност?
  • 3
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 11
    • + 41

    До коментар [#2] от "keipax":

    Ми от работната ръка в България ще ги вземат. Има прекаленно много млади хора, все ще им стигнат. 2-3 месеца обучение и ще са горе долу готови. Време е да се научат малоумните фирмички, че HR не означава само пиене на Витоша и секс с HR-ките.

    Справка - като започнах работа 1 месец само и единствено седят и гледах - обучаваха ме. Естествено си ми плащаха нормална заплата - 3 500€.
    Ама в БГ-то цари някфо мнение, че на фирмите всичко трябва да им е наготово - или обучени кадри (със фирмено облекло директно от jobcenter-a) или пък обучението представлява стаж, дето плащат по 300 лева и "стажанти-ти" носят кафета и пренареждат папки.

    Нередност?
  • 4
    rewind avatar :-|
    Todor Tanev
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "avm10356087":

    Това някакъв химичен елемент ли е ?

    Нередност?
  • 5
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • + 7

    България има много добри специалисти ИТ и е добре да останат в страната. Добре е за всиЧки...

    Нередност?
  • 6
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 2

    Прекрасно е, че световноизвестна компания развива тук център за високотехнологични разработки а не обикновен call center. Повече такива пробиви ни трябват.

    И обърнахте ли внимание, че нямаше тържествено рязане на лентички и речи на политици? Вероятно защото нямат никаква заслуга за това, пък и едва ли разбират от нещо в тази област та да го оценят :) Още един пример, че спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се а не на политиците. Те вторите ако не ги дърпат назад и надолу пак успех е.

    Нередност?
  • 7
    avm10356087 avatar :-|
    avm10356087
    • - 1

    До коментар [#4] от "rewind":

    кажете ми вие аз още не съм стигнал до този урок надявам се да науча все пак всичко което зная го зная 100% от интернет до 1-ри клас ми трябва 1 година но разбирам вие знаете всичко аман в тая страна от разбирачи тоя бг манталитет го разбирам до колкото зная това е форум за мнения и няма значение дали си на 5-6 години или на 100 години дали си професор или ученик комплексарският манталитет на българина за жалост разбрах първи дори още да се науча и да пиша жалко за тая страна и не се чудя че 3 М българи са навън с тоя негатевизъм и с тези комплекси ще дълбаем дъното още много години

    Нередност?
Нов коментар