🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на забавените лицензи

Китайската Hareon solar очаква да получи разрешение от енергийния регулатор за 75 мегавата мощности

Проектите над 5 мегавата имат нужда от лиценз, за да започнат да  работят
Проектите над 5 мегавата имат нужда от лиценз, за да започнат да  работят
Проектите над 5 мегавата имат нужда от лиценз, за да започнат да работят    ©  Надежда Чипева
Проектите над 5 мегавата имат нужда от лиценз, за да започнат да работят    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните месеци постоянно се говори за бум в инсталирането на нови мощности за енергия от възобновяеми източници. Оказа се обаче, че въпреки това едни от най-големите фотоволтаични паркове все още не са започнали да работят. Китайската Hareon solar е най-големият инвеститор в слънчеви централи в България - 4 проекта с обща инсталирана мощност от 85 мегаватпика. Два от парковете й, които са въведени в експлоатация в края на юни 2012 г., обаче още не работят, защото чакат лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това стана ясно на заседание на регулатора, на което беше разгледан доклад за издаване на лиценз за соларен парк на "Би Си Ай Черганово" с инсталирана мощност от 25 мегавата. Дружеството е поискало лицензът да бъде за срок от 27 години, но от регулатора не дадоха мотиви за забавянето му. Компанията "Би Си Ай Черганово", притежаваща парка, е регистрирана в България, но според доклада на ДКЕВР е 100% собственост на "Ейч1 венчър Суис холдинг" АГ, което пък се контролира от "Хареон солар технолоджи ко".

Забавяне

Паркът "Черганово", който се намира край Казанлък, е напълно готов и готов за експлоатация още в края на юни 2012 г., но съоръженията не са пуснати, коментира представител на компанията. Причината е, че енергийният регулатор вече 7-8 месеца бави издаването на лиценз, който е задължителен за проектите над 5 мегавата. Според представители на "Би Си Ай Черганово" от това паркът е загубил 3.5 млн. евро, които иначе е трябвало да получи като преференциална тарифа за произведената електроенергия. Тъй като съоръжението е било готово за експлоатация преди юли, то ще получи действащата към онзи момент тарифа от 485.60 лв. за мегаватчас. Паркът обаче ще трябва да плаща 39% от дохода си за такса достъп на Електроенергийния системен оператор, към чиято мрежа е присъединен.

Още чакащи

Освен парка на "Би Си Ай Черганово" обаче се оказа, че за получаване на лиценз чакат още 75 мегавата мощности. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък заяви, че 50 от тях са също на Hareon solar. Вероятно става въпрос за фотоволтаичния парк край плевенското село Победа, който също беше готов за пускане в последните дни на юни. Компанията притежава също фотоволтаична инсталация от 5 мегавата край Карлово, която работи от няколко години и 4.9 мегавата край село Коларово, Силистренско. Последната обаче също все още не е започнала да произвежда енергия.

Пресметнати разходи

Въпреки че съоръженията все още не работят, разходите за преференциална тарифа, които ще получават, би трябвало да са предвидени в цената на електроенергията, която беше определена от юли. Причината е, че поне за "Би Си Ай Черганово" заявлението за лиценз е било подадено още в началото на май, когато зелената добавка, която влиза в сметките за ток, все още се определяше. Това означава, че въпреки голямата мощност това не би трябвало да натовари с допълнителни разходи системата, така че да доведе до ново поскъпване. Представители на компанията пък коментираха пред "Капитал Dаily", че ДКЕВР нарочно бави издаването на лиценз, за да не може паркът да започне нормално работа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 7
    • + 8

    Не знам за какво забавяне говорим изобщо. На страницата на ЕСО има национална енергийна стратегия и в нея пише, че през 2020 г. слънчевите мощности трябва да са общо 300 МВп, а през 2012 г. - 100 МВп. Още през 2009 г. имаше присъедниени 85 МВп., така че мандалото трябваше да хлопне за 4-5 години и темата изобщо да не се коментира.

    Нередност?
  • 2
    the_core avatar :-@
    The Core
    • - 5
    • + 8

    ...от това паркът е загубил 3.5 млн. евро..
    А ние пък сме ги запазили тези 3.5 милиона за нас си!

    ...485.60 лв. за мегаватчас...
    Мамка му!

    ...Още чакащи...
    Абе я да го д*хат!

    ПП: Мнението ми да се чете не като "гневно" а като "РАЗЯРЕНО"

    Нередност?
  • 3
    the_core avatar :-|
    The Core
    • - 6
    • + 6

    ВИКТОРИЯ ТОДОРОВА
    28.11.2012 / в-к Монитор
    В парламентарната комисия за разкриване на корупция по висшите етажи на властта е бил подаден сигнал за източване на ДДС от фирма, свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Информацията за престъпната схема е била изпратена от политически клуб „Екогласност”. Това съобщи вчера Емил Георгиев, председател на организацията.

    „Контролирани от олигарха дружества са сключвали фиктивни договори за услуги на завишени цени и са ползвали неправомерно данъчен кредит, който сега ще трябва да връщат”, пише в сигнала, изпратен до парламентарната комисия „Антикорупция”. От документа става ясно, че в основата на схемата е фирмата „Индустриален парк Варна Запад”, контролирана от „Алфа Финанс холдинг” на Прокопиев.

    Дружеството сключило консултантски договор за 600 хил. лв. за проучване на възможности за инвестиране във възобновяеми източници край Девня. След това то си възстановило 120 хил. лв. ДДС.

    Ревизия на НАП обаче установила, че „Индустриален парк Варна Запад” не се е нуждаела от поръчания анализ.

    „Съответно нямат право да го осчетоводяват като разход за дейността си и да искат възстановяване на ДДС”, пише в сигнала на „Екогласност”. Освен това според данъчните сумата по договора за консултантска услуга е силно завишена и не би трябвало да надхвърля 100 хил. лв.

    Така данъчните връчват на „Индустриален парк Варна Запад” ревизионен акт. Сумата е за възстановеното ДДС от 120 хил. лв. След това дружеството обжалва акта пред съда във Варна и той пада. Върховният съд обаче взема друго решение. Така към днешна дата фирмата на Прокопиев трябва да върне 100 хил. лв. в бюджета.

    Нередност?
  • 4
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#2] от "The Core":


    [quote#2:"The Core"]от това паркът е загубил 3.5 млн. евро..
    А ние пък сме ги запазили тези 3.5 милиона за нас си! [/quote]

    Запазил си - грънци. Не четеш ли статията.

    "Въпреки че съоръженията все още не работят, разходите за преференциална тарифа, които ще получават, би трябвало да са предвидени в цената на електроенергията, която беше определена от юли. Причината е, че поне за "Би Си Ай Черганово" заявлението за лиценз е било подадено още в началото на май, когато зелената добавка, която влиза в сметките за ток, все още се определяше. Това означава, че въпреки голямата мощност това не би трябвало да натовари с допълнителни разходи системата, така че да доведе до ново поскъпване. Представители на компанията пък коментираха пред "Капитал Dаily", че ДКЕВР нарочно бави издаването на лиценз, за да не може паркът да започне нормално работа."

    Нередност?
Нов коментар