🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Енемона" с една трета спад на консолидираните приходи

Причина за това са по-малкото подписани нови договори в началото на миналата година

Капитал    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инженеринговата компания "Енемона" обяви, че очаква спад от 31% на консолидираните си продажби за четвъртото тримесечие на 2012 г. на годишна база.

По-малко подписани договори

Според информационния бюлетин на публичното дружество за периода октомври-декември на миналата година по предварителни данни приходите му от дейността са приблизително 31.22 млн. лв., което спад спрямо същия период на предходната година. Така компанията не успя да достигне и прогнозираните 35.12 млн. лв., което е разминаване с 11%.

Причина за годишния спад са по-малкото подписани нови договори през първата половина на 2011 г. спрямо тези, подписани през същия период на предходната година. В същото време се увеличават и сроковете за изпълнение на подписаните договори през последните две години.

С най-голям относителен дял в консолидираните приходи от дейността на икономическата група са приходите от строително-монтажни дейности и тези за енергийна ефективност, които формират 48.56%. На второ място се нареждат тези от търговия с електроенергия с 37.73%.

Тамара Бечева, анализатор в "Елана трейдинг", коментира за "Капитал Daily": "Приходите от търговия с електроенергия заемат голям дял, но те са с ниска норма на печалба и не допринасят съществено за финансовия резултат. Спадът се дължи основно на свиването на печелившия бизнес - строително-монтажните дейности."

Продължава да нараства относителният дял на договорите, изпълнявани в чужбина, като те формират над 81% от целия обем. Компанията от няколко години успешно измества фокуса към европейските пазари и се стреми да спечели повече частни клиенти в България, а да намали общинските и държавните.

Общата оферирана стойност се увеличава десет пъти спрямо тази, реализирана през 2010 г. - годината, в която мениджмънтът на компанията взе решение за излизане на европейските пазари.

"Има сериозен ръст в стойността на подадените оферти - 75% на годишна база, но от обявените данни се вижда, че малка част от тях водят до подписване на договор", казва още Тамара Бечева.

Финансовите операции - важни за крайния резултат

"Публикуваните данни вещаят около 23% спад в консолидираните продажби за 2012 г. Все пак, ако оперативните разходи продължат да намаляват с изпреварващ темп спрямо спада на приходите, както беше през второто и третото тримесечие, компанията може да успее да постигне положителен оперативен резултат преди амортизации, финансови разходи и данъци (EBITDA). Крайният резултат за годината вероятно отново ще бъде повлиян от финансовите операции на групата", заяви Камелия Лазарова, финансов анализатор в "Карол".

Преди малко повече от месец "Енемона" пусна коригиран отчет и се оказа, че вместо на първоначално декларираната печалба 12.8 млн. лв. компанията е на почти аналогична загуба. Това стана, след като от ръководството коригираха "грешка" в отчета си за 42 млн. лв., или малко под половината от приходите от дейността й.

Решението на компанията дойде, след като първо "Делойт одит" завери резултатите й с особено мнение, а през лятото Комисията за финансов надзор забрани на акционерите на "Енемона" да гласуват приемането на годишния финансов отчет поради съмнения в неговата достоверност.

Тези съмнения на регулатора идваха от сделка с друга публична компания - "Енергони", която няма дейност и е собственик на щедро оценен патент за вятърна централа за над 500 млн. лв. и още по-мащабни планове да го използва за изграждане на вятърни паркове.

В самия край на 2011 г. като част от меморандум за разбирателство между двете компании "Енемона" придоби правото да купи 15 млн. акции на "Енергони" по номинал (1 лв.) и благодарение на тази транзакция отчете 42 млн. лв. печалба от преоценка на активи (по това време акциите на "Енергони" се търгуват на нива над 3.5 лв.).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov
    • - 1
    • + 2

    Енемона не беше ли една мафиотска група? Комисионер по БелеНЕ, по ТЕЦ-ове, държавни строителни поръчки ...

    Нередност?
  • 2
    por.traktorist avatar :-|
    por.traktorist
    • - 1
    • + 2

    още един фараон залязва

    Нередност?
Нов коментар