"Лукойл" става едър собственик на вятърни паркове в България

Дружество на руската компания се е договорило да купи работещ проект до Балчик, оценен на 17.6 млн. евро

Капитал Daily    ©  Капитал Daily
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След сделката с Vestas ВЕИ мощностите на LukErg в България ще достигнат 56.5 MW.

Руската нефтена компания "Лукойл" продължава да разширява портфейла си от вятърни паркове в страната. Свързаното с нея дружество LukЕrg Renew се е споразумяло да купи българския ВЕИ проект "Храброво" и румънския Gebeleisis в сделка за общо 127 млн. евро, съобщиха страните по сделката. Българският парк е в региона на Балчик и е оценен  на 17.6 млн. евро. Това е втората "вятърна" инвестиция на LukЕrg Renew в страната, с което дружеството става един от най-големи собственици на такива централи.

Продавач на активите е датският концерт Vestas, който е производителят с най-много инсталирани вятърни турбини в света. От компанията обясняват, че инвестициите и изграждането на вятърни енергийни паркове не е сред основните дейности на дружеството, а и чрез сделката ще подобрят паричните си потоци.

Източен вятър

Общият капацитет на двата енергийни парка е 84 MW, като по-големият е в Румъния. Паркът Gebeleisis се намира в регион Галати в северната ни съседка и е изцяло завършен през февруари тази година. Очакваното му годишно производство е 165 GWh, като неговата стойност се оценява на 109.2 млн. евро.

Българският парк "Храброво" работи от март миналата година, представлява седем турбини с общ капацитет от 14 MW и средно годишно производство 34 GWh. Неговата оценка е 17.6 млн. евро.

Участници на пазара коментираха, че цената е малко под пазарната. Проектът индивидуално би струвал 18.5-19 млн. евро, но понеже се предлага в пакет с румънския, купувачът е успял да договори дискаунт, допълват те.

Вятърният парк всъщност е собственост на четири дружества на Vestas. Датската компания няма други собствени проекти в страната, а само е продавала оборудване за паркове.

Очаква се сделката да бъде окончателно приключена през третото тримесечие след одобрение от европейските антимонополни органи и българската Комисия за защита на конкуренцията.

Новият гигант

Дружеството LukErg Renew е джойнт венчър между "Лукойл - екоенерго" и италианската компания ERG Renew, създадено през май 2011 г. с цел инвестиции във ВЕИ. Миналата година дружеството купи три вятърни парка край Каварна - "Уинд парк Каварна ийст", "Уинд парк Каварна уест" и "Кей Енд Ес енерджи", от "Райфайзен енерджи енд инвайъръмънт". След това те бяха обединени в един, който стана един от най-големите в България с мощност 42.5 MW.

Стойността на тази сделка така и не беше официално обявена. Според представители на ВЕИ сектора по време на сделката мегават инсталирана мощност за вятърна енергия се е продавал за 1.5 млн. евро, което значи общо над 60 млн. евро за трите парка.

По-рано тази година LukЕrg Renew обяви, че ще изгражда ветропарк с капацитет 84 MW в Тулча, Североизточна Румъния. Очаква се паркът да бъде завършен през първата половина на следващата година. До редакционното приключване на броя от Lukerg Renew не успяха да отговорят дали смятат да купят нови ВЕИ мощности в България, като обясниха, че ще изпратят становището си по въпросите до няколко дни.

Макар нефтената компания да има огромно влияние върху пазара на горива чрез рафинерията си край Бургас, миналата година КЗК не видя никаква пречка нейното смесено дружество да придобие и големи ВЕИ мощности. Ако и сделката с Vestas бъде разрешена, това ще направи "Лукойл" още по-голям играч в българската енергетика — общата мощност на парковете му ще достигне 56.5 MW.

Класация на "Капитал" от октомври миналата година показа, че най-големият вятърен парк в България е "Св. Никола" на "AES гео енерджи" с мощност 156 MW. След него се нареждат "Ветроком" (72.5 MW) на швейцарската ALPIQ Holding, и "Суворово" (60 MW) на "Еолика България". Така излиза, че "Лукойл" ще е поне в топ 5 на производителите на енергия от вятъра.

Несигурни повеи

Сделките с ВЕИ проекти рязко изчезнаха, след като в средата на миналата година бяха орязани цените за новоизградени централи и държавата спря да разрешава ново присъединяване. През есента пък беше въведена такса достъп, която изземваше до 40% от приходите на производителите на чиста енергия. Преди дни тя бе окончателно отменена, но още няма ясен ред за връщане на взетите суми. Затова юристи, работещи по ВЕИ сделки, обясниха, че в договорите сега се слага клауза под условие. Така цената може да се увеличи, ако сумите бъдат възстановени.

С новите промени в Закона за енергетиката, приети на първо четене от парламента в петък, има и друга промяна, засягаща ВЕИ мощностите - приходите от продажби на квоти за емисии парникови газове ще се използват за разходи по задължителното изкупуване на зелена енергия, което се прави на преференциални цени. Не е ясно обаче за каква сума става въпрос.

Тази несигурна среда води до липса на нови сделки със съществуващи паркове. Нови пък няма заради вече ниските изкупни цени. Ако обобщим: вятърът не носи нови инвестиции.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    isumu avatar :-|
    isumu
    • + 13

    Ако обобщим: ВЕИ-тата които сме принудени да строим според изискванията на ЕС, да им изкупуваме преференциално скъпия ток, забравянето на производството на по-евтин ток от въглищни централи (с изключение на скъпите американски, Костов и щатските лакеи), освобождаването на въглеродни квоти, тяхната продажба и съответното финансиране чрез тях на изкупуването на скъпия ВЕИ ток, ще увеличи притока на пари към енергийната мафия около кръговете на БСП, Лукойл и Руската държава и ще съсипе българската енергетика в дългосрочен план. Да са ни честити промените в закона, временното намаляване на тока и поредната грешка на тройната коалиция, която ние с радост ще простим надупени по посока Москва ;)

    Нередност?
  • 2
    exit13 avatar :-|
    exit13
    • + 5

    Очаквайте повишение на тока;

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1
    • + 3

    Гледайте сега, ВЕИ са хубаво нещо, стига да не им се завишават изкупните цени. В последно време цената на инсталираните мощности на вятърни турбини се доближава до цената на атомните централи, т.е. очаква се поне, изкупните цени на ел енергията от тях да паднат. Съобразяваме ли се с пазара, ще имаме ползи от ВЕИ. Продажбата на въглеродни квоти и дотирането на цената на тока с тях всъщност не е лоша идея. Надявам се, че това ще достигне до всички крайни потребители и индустрията. Евтина енергия означава конкурентно производство.

    Нередност?
  • 4
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 6

    Сега вече, при това правителство и тези инвеститори, намаление на цените пък въобще няма да има за вятърни и соларни централи..

    Дупе дани/ви е яко..

    Нередност?
  • 5
    cara_mia avatar :-|
    Cara Mia

    Т.е. Лукойл/В.Златев/ става абсолютен монополист

    Нередност?
Нов коментар