🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделка за 16.7 млрд. създаде нова медийна империя в САЩ

Най-големият кабелен оператор в САЩ Comcast придобива пълен контрол над NBC Universal

Сливането на дистрибуцията и създаването на съдържание се счита за ключ към успеха на Comcast
Сливането на дистрибуцията и създаването на съдържание се счита за ключ към успеха на Comcast
Сливането на дистрибуцията и създаването на съдържание се счита за ключ към успеха на Comcast    ©  Reuters
Сливането на дистрибуцията и създаването на съдържание се счита за ключ към успеха на Comcast    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Щатският телекомуникационен гигант Comcast ще получи пълен контрол над медийната корпорация NBC Universal, която е негово съвместно предприятие с General Electric, срещу 16.7 млрд. долара. С изкупуването на 49-процентния дял на GE Comcast, който е най-големият кабелен оператор в страната, ще получи пълната собственост над една от най-печелившите телевизионни и кабелни мрежи с над 22 млн. абонати. Тази сделка приключва трансформацията на основаната през 1963 г. компания от малък оператор в Мисисипи до една от най-големите медийни корпорации с САЩ, отбелязва Reuters.

Бизнес за 39 млрд.

Comcast придоби 51% в NBC Universal през 2011 г., след като получи разрешение от щатските регулатори. Пълното придобиване идва две години по-рано от първоначалните планове и създава бизнес за 39 млрд. долара, който освен телевизионната мрежа NBC включва кабелните телевизии MSNBC и Bravo, филмовото студио Universal и тематични паркове. Сливането на дистрибуцията и създаването на съдържание се счита за ключ към успеха на Comcast и го различава от конкуренти като Time Warner Cable, които поддържат тези дейности разделени.

"Comcast се превърнаха в интегрирана медийна и развлекателна компания с много силно и сигурно присъствие в създаването на съдържание. Те вече не са просто кабелен оператор и търговците на борсата не трябва да ги третират като такъв", коментира Джон Тинкър, анализатор в Maxim Group. Отделно от основната сделка, която оскъпи акциите на компанията със 7% до 41.75 долара, Comcast ще придобие редакцията на NBC в "Рокфелер плаза" в Ню Йорк, както и централата на CNBC в Ню Джърси за около 1.4 млрд. долара. Comcast заявява, че ще финансира сделката с 11.4 млрд. долара в брой и 2 млрд. от заеми, а останалата част от парите ще е под формата на необезпечени ценни книжа и привилегировани акции за GE. "Предвид поскъпването на медийните акции това е много атрактивна и справедлива цена", коментира изпълнителният директор на Comcast Браян Робъртс, който е син на основателя на компанията.

Повишение на дивидента

Comcast също така съобщи, че ще повиши дивидентите с 20% и ще изкупи обратно акции за 2 млрд. долара през тази година. GE също планират да увеличат програмата си за обратно изкупуване до 10 млрд. долара. Още откакто продадоха мажоритарния си дял в NBC Universal, GE дадоха ясно да се разбере, че планират цялостно излизане от развлекателния бизнес, което постигат с новата сделка.

Comcast насочи вниманието си към NBC след провала на опита за враждебно изкупуване на Walt Disney за 54 млрд. долара през 2004 г. Макар фирмата от много време да държи безспорното първенство сред кабелните оператори, статусът й като производител на съдържание изостава и дълго време се поддържаше само чрез второстепенни мрежи като E!, G4 и Golf. Влизането на компанията в NBC Universal през 2011 г. създаде съмнения сред антитръстовите регулатори, поради което Comcast трябваше да поеме ангажименти за независимостта на новинарското съдържание, за създаване на програми, насочени към малцинствата, гарантиране на равноправен достъп на конкурентите дистрибутори до каналите на NBC.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар