🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕВН поиска новo ценообразуване на тока от април

С предложението си компанията не иска да засегне битовите потребители

"Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "EVN България Електроснабдяване"
"Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "EVN България Електроснабдяване"
"Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "EVN България Електроснабдяване"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
"Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси", заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на "EVN България Електроснабдяване"    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на април електроенергията в България може да има нова цена за някои от участниците по веригата от производство до пренос. Това ще стане, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) одобри искането на "ЕВН България" за промяна на цените на електрическата енергия, което беше внесено в регулатора вчера. В заявлението на електроснабдителното дружество се предлага решението на ДКЕВР да не води до повишение на цените за крайните клиенти, но и не се посочват конкретни предложения къде ДКЕВР да търси резерви. Реално това, което иска дружеството, е цената да бъде променена така, че да компенсира загубите му, които за периода юли 2012 – март 2013 г. достига 125 млн. лв.

Основанията на ЕВН

От ЕВН напомнят, че преразглеждането на цените от страна на ДКЕВР е възможно благодарение на последните промени в Закона за енергетиката, които дават право на комисията да прави ценови промени по всяко време. Комисията вече се възползва от това си право, като извънредно намали цените от 5 март с 6-7%. Експертите на ЕВН обаче смятат, че с това решение ДКЕВР реално не е отчела всички възможности, които законодателят е предоставил, като се е ограничила единствено до намаляване на размера на технологичните разходи на операторите на електроразпределителни мрежи. "От ДКЕВР не са взели под внимание изключително важното обстоятелство за некомпенсирани средства от "Национална електрическа компания" към "ЕВН Електроснабдяване" в размер на близо 125 млн. лева, натрупани за периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г.", посочват от компанията. Оттам допълват, че тези средства са натрупани вследствие на задължението, което компанията има, за задължително изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници и на енергията от комбинирано производство от топлофикациите. Натрупаните задължения реално се дължат и на променения компенсаторен механизъм, според който НЕК не трябва да плаща своевременно на ЕРП-тата цялото количество изкупена от тях електроенергия от ВЕИ и когенерации. Въпреки това компенсацията за тези разходи трябва да бъде отчетена в следващите ценови периоди. Въпреки това от ЕВН са притеснени, че до края на юни 2013 г. общият размер на загубата, която ще натрупат вследствие на тези правила, ще надхвърли 222 млн. лв.

Малко възможности

Искането на ЕВН за промяна на цената от април би било възможно, ако от енергията за битовите потребители се извади тази продавана от някои ТЕЦ и се замени с по-евтината от АЕЦ "Козлодуй". Такава възможност вече беше коментирана, но в крайна сметка беше отхвърлена от ДКЕВР, тъй като предизвика протести от страна на миньорите. Точно затова предложението на ЕВН за промяна на цените едва ли ще бъде уважено. От регулатора обаче засега отказаха коментар.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pbd avatar :-|
    pbd
    • - 2
    • + 14

    За какво му е на народа наличието на АЕЦ , когато тока произвеждан от нея не се използва за бита и отива не знам къде си? Хиляди хватки и премятания от един едър посредник на друг посредник ,като всеки трупа печалба и се облага с ДДС и акциз и накрая, като опра до касата и аз плащам всичките им надписвания , акцизи и накрая пак ДДС. Майната му и ток .А не мога без него.Всички са прави и всички са с бели якички.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 12

    Последният сектор, до който не достигнаха живителните сокове на конкуренцията и частната собственост, се е оплел като пате в кълчища. Тези предлагат, да се извадят "скъпите" ТЕЦ. Отдолу под прозореца протестират миньорите от същите "скъпи" ТЕЦ, че са в неплатен отпуск от 2 месеца с перспектива да се върнат чак за следващата зима. Другите предлагат, дългът за Белене и Цанков камък да станел държавен дълг, че накрая и кредитният ни рейтинг да се сгромоляса, а заемите хептен да поскъпнат. Зелените измамници предлагат, парите от въглеродните сертификати да се превеждат на тях. Само че навремето не щяха и да чуят за белгийския модел, където на ВЕИ се хонорират от край време точно с такива сертификати (само че с тях печалби като от наркотиците няма; друго е да бутнеш някой рушвет от опашка 80 хиляди кандидати само теб да огрее слънцето). Протестиращите - на тях са им виновни "монополите", кодифицирано название за 3-те ЕРП-та. Но сутринта се появиха и синдикатите от ЕРП-тата - с орязана печалба щяло се очаквали други последствия, сещай се че намалена дейност води до по-малко персонал.

    Абе, който е гледал по Дискавъри горски пожари, как цялото стадо антилопи тича в кръг, а огънят идва от всякъде и обръчът се стеснява ли стеснява - тук гледката е същата

    Нередност?
  • 3
    twinsdz avatar :-P
    Баба Ванга

    До коментар [#2] от "cinik":

    Това звучи като от онзи Английски сериал "Да г-н Министър".

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 1
    • + 2

    Ами ще поживеем ще видим. Ще се предаде ли някой по веригата в името на общото благо и ще налали ли цената ...

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • - 4
    • + 1

    Как за какво? Възможното намаление не неусвоено! Знаете ли как се гърчат сега някои хора! Ееех... Да бяхме се съгласили да строим и Белене....

    Нередност?
  • 6
    anu avatar :-P
    Ronald Reagan
    • + 7

    Със сигурност искат да ме облекчат :) :) :) ! Те денем и нощем мислят за мен и моето светло бъдеще :) :) :) ! Става сутрин управителя и почва: бе как да му помогнем на този човек :)))) !

    Нередност?
  • 7
    goa_head avatar :-P
    goa_head
    • - 1
    • + 4

    А в годините до 2011г. когато печалбите им бяха колосални (и то при едни забележителни разходи за "външни" услуги, амортизации и др.).....тишина..... ;) жалко че вече дори и отчетите им не са публични....пълна "прозрачност"....

    Нередност?
  • 8
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • + 6

    Махайте ВЕИ-тата на Цветелинки, Златевци и Прокопиевци и ще падне цената на тока! Или има пазите далаверата до последно, със зъби и нокти....290 милиона лева се източват от населението всяка година.

    Нередност?
  • 9
    trayan.petkov avatar :-|
    trayan.petkov

    то горкият ни ток обслужва толкова интереси, само не тези на народа. ей за да не разпада бизнескръговете, цяло правителство даде оставка

    Нередност?
  • 10
    goa_head avatar :-|
    goa_head

    http://www.greentech.bg/?p=39533

    Това е резултат на не транспониране на директивата...а какво би се случило при неизпълнение... сами си правете изводите... Германия и Австрия не са по-глупави от нас ;)

    Нередност?
Нов коментар