🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френската Areva проявява интерес към Urenco

RWE и E.ON искат да продадат дела си в компанията за обогатяване на уран, след като Германия смени енергийната си политика

Главният изпълнителен директор на Areva Люк Oрсел обяви, че компанията му определено проявява интерес към Urenco
Главният изпълнителен директор на Areva Люк Oрсел обяви, че компанията му определено проявява интерес към Urenco
Главният изпълнителен директор на Areva Люк Oрсел обяви, че компанията му определено проявява интерес към Urenco    ©  PHILIPPE WOJAZER
Главният изпълнителен директор на Areva Люк Oрсел обяви, че компанията му определено проявява интерес към Urenco    ©  PHILIPPE WOJAZER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият производител на атомни реактори в света - френската Areva, има интерес към придобиването на дял в Urenco, втората по големина компания за обогатяване на уран, съобщава Reuters. В интервю за френския ежедневник Le Figaro главният изпълнителен директор на Areva Люк Oрсел е обяснил че "ако някой иска да продава дела си в Urenco, то ние определено ще проявим интерс".

Евентуалната сделка няма да е изненада

Дялове в Urenco притежават правителствата на Великобритания, Холандия и двете най-големи германски ютилити компании в Германия RWE и E.ON. Според анализаторите желанието на Areva, която вече има партньорство с Urenco, да купи дял в него не е изненада въпреки периодичното отричане от страна на ръководството на френската компания.

За последно при представянето на финансовите резултати на ядрената група на Areva за 2012 г. в края на февруари Орсел отговори на спекулациите, че компанията има желание да купи дял в Urenco, като каза, че приоритет за Areva е да възстанови финансите си, а не да планира някакви нови основополагащи стратегически ходове.

Сега и говорителят на Areva потвърди за Reuters, че компанията наистина проявява интерес към покупката на дял в Urenco, след като RWE и E.ON обявиха, че са решили да продадат общия си дял акции в дружеството от 33%. Германските компании взеха това решение, след като правителството на Германия се обяви за постепенното премахване на ядрената енергетика, а в малко по-дългосрочен план и Великобритания и Холандия също искат да продадат своите 33-процентни дялове.

Има и други кандидати

Areva очаква търсенето на ядрено гориво да се възстанови и поеме нагоре през 2014 г., въпреки че в момента има голямо предлагане на пазара и слабо потребление заради случилото се в Япония, което повлия на енергийната политика на много държави.

Продажбата на дял в Urenco се затруднява от желанието на западноевропейците да предотвратят разпространението на свръхсекретната технология за обогатяване на уран, затова и тя трябва да бъде одобрена от трите правителства.

Urenco е втората по големина компания в света за обогатяване на уран след руската Tenex и държи 31% от глобалния пазар, въпреки че и самата Areva има немалък пазарен дял в тази дейност. Отделно от това Urenco заедно с Areva има равни дялове в Enrichment Technology Company (ETC), която произвежда центрофуги за обогатяване на уран изключително за своите два основни акционера.

Технологиите за обогатяване на урана на Urenco е една от най-добре охраняваните в света и се смята, че струва около 10 млрд. евро, а към придобиването й проявяват интерес канадският производител на уран Cameco и японската Toshiba.

Все още няма коментари
Нов коментар