🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топлофикациите - без ограничения за производство на ток

Прогнозите на ЕСО предвиждат потреблението на енергия да остане ниско

Топлофикациите се оказаха незасегнати от новите енергийни ограничения
Топлофикациите се оказаха незасегнати от новите енергийни ограничения
Топлофикациите се оказаха незасегнати от новите енергийни ограничения    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Топлофикациите се оказаха незасегнати от новите енергийни ограничения    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че инструкциите на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) за ограничаването на енергийни мощности от миналата седмица засягат и тези за тока, произвеждан от топлофикациите, се оказа, че те не са спирани. Става въпрос за мощности от 1800 мегавата, толкова, колкото са и от ВЕИ.  Според заместник-председателя на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски това ограничение се отнася само за неефективното електрическо производство на топлоцентралите.

По данни на Института за енергиен мениджмънт то е пренебрежимо малко. При топлофикациите е 0.2%, а при заводските централи 7%, което реално означава, че ако има ограничение на производството при тези дружества, то ще е фиктивно. Според Терзийски обаче, ако системата изпитва нужда, може да се ограничи и част от високоефективното производство.

От Българския енергиен холдинг бяха коментирали, че "Топлофикация - София", която притежава 30% от когенерационните мощности в страната, е отказала да намали производството си на електроенергия, въпреки че от страна на системния оператор е било отправено такова искане.

Причината е, че в законодателството реално не е уредена възможността тези мощности да бъдат ограничавани по какъвто и да било начин. От дружеството обаче обясниха за "Капитал Daily", че поради топлото време през миналата седмица подаването на топлоенергия е било ограничено, което реално води и до по-малко  производството на електроенергия.

Продължаващи ограничения

За да се гарантира сигурността на енергийната система обаче, ограничението на останалите мощности продължи и през почивните дни. Още в петък от ЧЕЗ изпратиха съобщение, че в събота ще бъдат изключени възобновяемите мощности на територията на област Плевен и Ловеч, които са общо 46 мегавата. За неделя такова прекъсване не се предвиждало, но компанията оставала в готовност да предприеме действия в случай на нужда.

Това се отнася и за територията на ЕВН, на която в събота ще бъдат ограничени до 40% от мощностите, което означава около 240 мегавата. От дружеството също така посочиха, че на 4 април, когато бяха първите изключвания, са констатирани 6 нарушения от страна на ВЕИ централи, които нерегламентирано са се включили към мрежата.

Почивните дни обикновено са най-критичният период, тъй като и потреблението на енергия е най-ниско. Това се вижда и от данните, публикувани на сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), според които през събота и неделя пиковото потребление е съответно 4200 и 4500 мегаватчаса. В петък обаче въпреки по-голямата консумация зелените централи не са били изключвани, съобщиха представители от бранша и електроразпределителните дружества.

Причината за това е, че поради метеорологичните условия те така или иначе са произвеждали много по-малко енергия, отколкото позволява капацитетът им. Според Велизар Киряков председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, в такива дни, в които няма силно слънцегреене и вятър, възобновяемите мощности работят с около 10-15% от възможностите си и реално няма нужда да бъдат ограничавани допълнително. По последни данни на ДКЕВР и ЕСО инсталираните ВЕИ мощности без големите ВЕЦ над 10 мегавата са 1787 мегавата

Прогнозно потребление

Според прогнозните данни на ЕСО до края на седмицата не се очаква да има увеличение на потреблението, като в пиковите часове (около 21 часа) в четвъртък и петък то ще достигне своя максимум от 4600 - 4700 мегаватчаса енергия. Това означава, че ако времето трайно се задържи слънчево, възобновяемите мощности ще бъдат ограничени почти през цялата седмица. Велизар Киряков коментира, че ако се налага, централите и сами могат да се ограничат, за да не прегрее енергийната система. "Ние не сме терористи, които искат на всяка цена да гарантират доходите си", посочи той.

Така или иначе подобни ограничения вероятно ще има до 20 април, когато 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да излезе в годишен планов ремонт. Според изпълнителният директор на централата Валентин Николов неговото спиране ще продължи до 20 май, което ще позволи на енергийната система да си "отдъхне" от свръхзпроизводството, което се реализира от март насам. Специалистите пък очакват положението през лятото да е малко по-добро, когато заради високите температури потреблението на енергия обикновено отново се покачва. Търговци на електроенергия обаче не вярват, че износът ще се отпуши дори тогава, ако таксата за пренос и достъп, която се начислява върху тези количества, не бъде поне малко намалена.

Проблемно прекъсване

Производителите на зелена енергия все пак се надяват на повече предвидимост при намаляване или прекъсване на производството им. Техните опасения са свързани с начина, по който електроразпределителните дружества са действали миналия четвъртък, когато за пръв път на тези централи беше наложено ограничение. Причината е, че тогава голяма част от централите всъщност не са били ограничавани, каквото беше нареждането от ЕСО, а директно са били спирани. На територията на ЧЕЗ например, която захранва с ток Северозападна България, от инсталирани 160 мегавата възобновяеми мощности са били изключени директно 22%.

Причината за това е, че при по-малките централи нямало техническа възможност да бъдат ограничавани, поради което директно са изключвани от екипи на разпределителното дружество. Според Велизар Киряков обаче това може да е изключително опасно, особено при вятърните централи, тъй като някоя от перките може да се откъсне.

Собственик на вятърен парк, който е присъединен към мрежата на ЕВН, пък разказа, че централата му е спряна без никакво предупреждение, въпреки че нареждането за това е дошло от ЕСО още предишния ден. Освен това въпросният парк има система, която позволява дистанционно управление, чрез което почти незабавно е можело нейното производство да бъде намалено до указаните стойности, ако уведомлението за това е дошло само 30 мин. по-рано, посочи собственикът на парка.

"В момента това което правят ЧЕЗ и ЕВН, е това, което Е.ОН (сегашната "Енерго-про") правеше преди 3 години в Североизточна България", обясни Киряков. По думите му там големите вятърни паркове постоянно се ограничават, когато има нужда, но това вече става чрез дистанционна система и чрез уведомяване на диспечерите на парковете, а не чрез ненадейно прекъсване на парковете, което може да доведе до сериозни технически проблеми.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 47

    В мрежовата страница на ЕСО видях за тази нощ потребление от 2550 МВт. Доста перки са се въртяли за плашене на гаргите и отделно АЕЦ-ът добре е позатоплил Дунава. Ако имаше енергийна борса, след като се знае, че има дълги периоди с подобни излишъци, тази загубена енергия можеше да се предложи на потребителите на по-ниска цена, а те щяха да си съобразят потреблението с тази даденост. Най-елементарното, да си купят климатик, да изключват радиаторите и да пускат него, хем коеф. на трансформация е 1:4. Така единственият губещ щеше да бъде Газпром. Но понеже нямаме толкова акъл, ще работят радиаторите, ще плащаме на Газпром, миньорите ще си седят у дома, а АЕЦ-ът ще топли Дунава.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 29

    ПС. Умален модел на управлението на енергийния ни сектор представлява управлението на Столична община. Семейства с майката в отпуск и 4 свободни баби и дядовци записват без нужда децата си на детска ясла, за да им донесе някаква измислена точка в последващото тото за детска градина. Иначе ги заплашват 700 лева на месец за частна като десетки хиляди други. Наливат се милиони за нови ясли, в които 70% от децата изобщо не стъпват. При 1,2 милиона автомобила (средно над 3 броя на домакинство) на 137 хил. потенциални места за паркиране, общината поддържа местен данък МПС от 20-тина лева и твърди, че това било "хуманен въпрос". 3 коли в семейството - хуманен въпрос. Целят град е удавен в трошки на трупчета, използани като улични мазета. И това било социален въпрос - хора с жилищни нужди да има къде да си заключват непобрания в мазето багаж. В градския транспорт продължават да съществуват вездесъщите маршрутки, които общината не само е подарила в ръцете на определени неслучайни собственици, не само забранява алтернативни частни линии, но и изрично забранява да се ползват истински мини бусове като в Атина, Истанбул и Виена, вместо сегашните прекроени товарни возила. Обръщам внимание: общината изисква от някого да вози нейните граждани в товарни автомобили. Ако не го прави, ще го накаже. Малоумията продължават, чакайте и гледайте какво става!

    Нередност?
  • 3
    realismisthename avatar :-P
    realismisthename
    • - 2
    • + 16

    Бобчик къде си бре, картуно тъпа с твоята партия дето 3ти АЕЦ ще строите ааахххахахахахахахахахахахаха

    Нередност?
  • 4
    kirkor avatar :-|
    kirkor
    • - 1
    • + 20

    Топлофикациите продават комбинирано произведената с топлина електроенергия три пъти по-скъпо от топлинната, при общо взето еднакви производствени разходи! Така че, пет милиона българи плащаме поевтиняването на парното за два милиона обитатели на големите градове! И то при излишък на ел. енергия! Крайно време е да бъде преоценено мястото на централизираното топлоснабдяване и постепенно да се отива на децентализация - било то на локални или индивидуални газови котелни, било то на термопомпи - климатици! Държавата много лесно може да реши въпроса като изравни цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждани от топлофикациите. Засега обаче около централизираното толоснабдяване се прехранват доста субекти - топлинни счетоводители, ремонтни и строително-монтажни организации и т. н. Въпреки това, "парното" е пред вътрешен взрив поради непреодолимите междусъседски противоречия при разпределяне на потребеното. Освен това, България е в климатичен пояс, в който отопление се ползва 5-6 месеца в годината, а не както в централна и северна Европа - 8-10 месеца! Затова и при топлинното саниране на сгради трябва да се направи добра сметка за откупуването на инвестицията! Всичко е въпрос на национална енергийна политика, каквато няма! Няма да има, докато енергетиката е девета дупка на кавала е едно мегаминистерство и докато се ръйоводи от лица с неясен образователен ценз, общо взето далечен от енергийните специалности.

    Нередност?
  • 5
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1
    • + 10

    Киркоре, при топлинното саниране на една сграда,топлоизолацията действа 12 месеца в годината. Зимата държи топлото вътре, а лятото топлото вън.
    За другите неща - не знам. Определено има какво да се направи. То ясно, че "когенерация" означава, че горят едно количество газ, а произвеждат и топлинна и ел. енергия. Според мен би трябвало цената на тока от когенерациите да е поне на цената на тока от топлоцентралите, а не много по - висока. Няма логика да е различно. Изкупуването на тока от новите ВЕИ определено трябва да става на цена по - ниска от досегашната, много по - ниска, тъй като и цените на панелите поне спаднаха драстично.

    Нередност?
  • 6
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • + 1

    с тая ел. енергия е някаква невероятна идиотия. Има свръхпроизводство, справянето което струва много скъпо. Защо просто цената на тока не се свали двойно, за да се консумира излишъка? Ако централа работи в неоптимален режим с малък процент от капацитета си, тя работи много неефективно. Отделно за съоръженията не е добре. Дали ще работи с пълен капацитет ефективно или с намален неефективно, разходите са горе долу еднакви. Защо тогава не работи на пълен капацитет и да произвежда повече, а цената да се намали значително? В крайна сметка приходите и разходите ще са еднакви. Но значително по-евтин ток ще е голямо улеснение и за промишлеността, и за битовите потребители.

    Нередност?
Нов коментар