🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайските инвестиции в Европа с рекорд

Размерът им е нараснал с около една пета през миналата година в сравнение с 2011 г.

Пекин подкрепя експанзията на китайските компании в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, като 93% от китайските инвестиции в Европа идват именно от държавните корпорации.
Пекин подкрепя експанзията на китайските компании в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, като 93% от китайските инвестиции в Европа идват именно от държавните корпорации.
Пекин подкрепя експанзията на китайските компании в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, като 93% от китайските инвестиции в Европа идват именно от държавните корпорации.    ©  Stringer/china
Пекин подкрепя експанзията на китайските компании в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, като 93% от китайските инвестиции в Европа идват именно от държавните корпорации.    ©  Stringer/china
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европа се превърна в най-предпочитаната инвестиционна дестинация за китайските компании, съобщава Spiegel. И докато Северна Америка до голяма степен гледа с подозрение на китайските компании или поне на държавните такива, то на Стария континент, страдащ от рецесия, те са посрещани доста радушно заради нуждата от пари в брой.

Настъплението на Китай

Според проучване на базираната в Хонконг инвестиционна компания A Capital китайските държавни компании са успели да разширят влиянието си в Европа, инвестирайки 12.6 млрд. долара (9.6 милиарда евро) на континента през миналата година. Това е около една пета повече в сравнение с 2011 г., а сумата е по-голяма от инвестициите, направени в Северна Америка и Азия, взети заедно. Секторът на услугите и промишлеността е привлякъл 86% от направените инвестиции.

В предишни години китайските фирми предизвикаха фурор с частичните или цялостни придобивания на водещи германски компании като Putzmeister, KION или производителя на потребителска електроника Medion.

"Мнозина от китайските инвеститори считат текущата слабост на Европа като възможност да влязат в нея", заяви изпълнителният директор на A Capital Андре Лоскрюг-Пиетри. "Те търсят технологии, ноу-хау, брандове с високи стойности и ги намират тук."

Много европейски предприятия са световни лидери в сектори като промишленото производство, производството на автомобили, околната среда и здравеопазването, а китайското държавно ръководство определи именно тези сектори като ключови и с основен приоритет в най-новия петгодишен план. Затова и Пекин подкрепя експанзията на китайските компании в чужбина с евтини кредити и данъчни облекчения, като 93% от китайските инвестиции в Европа идват именно от държавните корпорации.

Европейците са прагматици

"Европейците гледат на нещата по-прагматично, отколкото американците", каза Лоскрюг-Пиетри. САЩ например блокираха продажбата на американския производител на самолети Hawker Beechcraft на китайски купувач от съображения за националната сигурност, а през 2008 г. бе блокирана и сделката за вече несъществуващия производител на електроника 3Com, който трябваше частично да бъде продаден на китайската държавна корпорация Huawei.

Канадското правителство неотдавна даде благословията си за продажбата на компанията за добив на нефт и газ Nexen на китайската държавна компания Cnooc след дълъг период на обсъждане. Въпреки това заявиха, че в бъдеще ще позволят такива инвестиции само в изключителни случаи.

Рецесията, която порази икономиките на Стария континент заради дълговите проблеми на Южна Европа, обаче спомогна за това нуждаещите се от свеж капитал държави да реагират по-гъвкаво, а отделно от това бизнесът се надява, че техните нови акционери ще им осигурят по-лесен достъп до китайския пазар, за да се възползват от потребителския бум там. "Това, което виждаме със сделките в Европа е само началото", каза още Лоскрюг-Пиетри, добавяйки, че през следващите години има още по-голям потенциал за такива сделки.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 8

    Христо, моля, по-полека с гръмките заглавия! 12 милиарда не са кой знае какво на фона нито на европейската (0,1% от БВП), нито на Китайската икономика.

    Текстът по-горе би заслужавал внимание като част от по-обширна статия, засягаща чуждестранните инвестиции на китайски компании по цял свят.

    Пример: китайските инвестиции в Африка и Близкия Изток за 2010 година са около 20 милиарда евро (само на юг от Сахара са колкото в Европа). Изкупува ли Китай Африка? Къде точно инвестира и на каква цена за местните природа и население? Защо западните инвеститори остават настрани?

    Инвестициите в Австралия и Америките също са съизмерими с тези в Европа.

    Та така, Христо, призив към теб и колегите ти, не сваляйте нивото на "Капитал", пишете обхватно и задълбочено по определени теми!

    Нередност?
  • 2
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 3

    Данните не са реални. Мн. Инвеститори инвестират от неизвестно име.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 1
    • + 5

    Както е тръгнало, не след дълъг период от време европейците и американците ще работят за китайците.

    Нередност?
  • 4
    slon avatar :-|
    slon
    • - 2

    [quote]
    Европейците са прагматици

    "Европейците гледат на нещата по-прагматично, отколкото американците", каза Лоскрюг-Пиетри. САЩ например блокираха продажбата на американския производител на самолети Hawker Beechcraft на китайски купувач
    [/quote]

    Изобщо не са глупави американците, с тяхното решение...
    Преди няколко дни гледах по телевизията едно предаване посветено на така нареченото икономическо разузнаване. Целта на това разузнаване най-често е да се следят конкурентите от близо, за да може по-лесно да се предвидят действията им. Като цяло историята напомня малко на промишления шпионаж, но идеята е действията да останат в рамките на закона.
    Та в това предаване, представиха следният случай с доброжелателни китайски инвеститори, които имали намерението да закупят няколко малки и средни компании във Франция за производство на някакъв тип дантела (до колкото разбрах, едва ли не запазената макра на региона в който се произвежда). Китайчетата много натискали да купуват и предлагали много добри оферти и т.н. Френското министерство, обаче се запитало какво пък е това огромно желание и пуснало едно разследване по случая. След време се оказало, че инвеститорите избщо не мислели да развиват дейността във Франция, а да изнесат цялото призводство в Китай.
    Изводите си направете сами...

    Нередност?
  • 5
    131313 avatar :-?
    appen 13
    • + 3

    Валутните резерви на Китай достигнаха в началото на 2013 г.,3,4 трлн.$ или приблизително какъвто е размера на цялата германска икономика и са най-големите в света. Е, някак си е нормално Китай и да бъде най-големия инвеститор в света и в частност в Европа....

    Нередност?
Нов коментар