🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите сили в Средиземно море

Русия, САЩ и Китай напомнят за присъствието си

Притежаваният от Китай терминал в Неапол е разположен точно срещу главната военноморска база на НАТО в Средиземноморието
Притежаваният от Китай терминал в Неапол е разположен точно срещу главната военноморска база на НАТО в Средиземноморието
Притежаваният от Китай терминал в Неапол е разположен точно срещу главната военноморска база на НАТО в Средиземноморието    ©  Reuters
Притежаваният от Китай терминал в Неапол е разположен точно срещу главната военноморска база на НАТО в Средиземноморието    ©  Reuters
Средиземно море излиза извън традиционната западна сфера на влияние

От най-древни времена досега Египет е бил свидетел на немалко империи, които са идвали и са си отивали – Гърция, Рим, Великобритания, Франция. Днес арабската държава се превръща в преден пункт на поредната голяма сила в Средиземноморието – Китай.

Намиращият се в северния край на Суецкия канал терминал за контейнери на Порт Саид е един от най-заетите в региона. През него минават голяма част от доставките не само за Египет, но и за Европа и Близкия изток, пише в свой репортаж агенция Reuters.

Китайците идват

Подобно на другите ключови пристанища в региона – включително Пирея в Гърция и Неапол в Италия, днес Порт Саид е частично притежаван от Китай. Контролираната от Пекин компания Cosco Pacific е собственик на 20% от терминала и това го превръща в доминиращ фактор в Средиземно море. Cosco настоява, че действията й в региона са от изключително търговско естество. Повечето анализатори са съгласни с това. Те обаче не се съмняват, че Пекин е направил сериозното геополитическо решение да засили присъствието си в региона. През последните две години флотата на китайската народноосвободителна армия е изпратила най-малко един боен кораб през Суецкия канал. Това е най-отдалеченото място от дома, в което действат китайските военноморски сили.

Китай обаче не е единствената сила, която напоследък увеличава присъствието си в Средиземно море. Русия изпраща военните си кораби в Сирия. САЩ също показват, че имат намерение да вземат по-сериозно отношение към региона. Така Средиземноморието все повече се отдалечава от приетата роля на "спокойни води".

"Идеята, че Средиземноморието ще попадне изцяло в Западната сфера на влияние, изглежда, е недомислена", казва пред Reuters Никълъс Гвоздев, професор по изследвания на националната сигурност в щатския Naval War College. "Китайците издигат знамето си далеч от традиционния си регион, за да покажат, че са глобална сила. С изпращането на свои кораби Москва също отчасти иска да напомни, че все още е тук", допълва Гвоздев.

Раздвижване на пластовете

В региона се случват и други стратегически промени. Арабската пролет и кризата в еврозоната променят картите на масата. В същото време газовите платформи в оспорваните води на Източното Средиземноморие засилиха напрежението между Кипър, Турция и Израел.

През 2011 г. адмирал Гари Ръфхед, главнокомандващ на американските военноморски операции, заявява пред високопоставени офицери в САЩ, че съществува нужда от завръщане в Средиземно море. В годините след края на студената война и балканските конфликти САЩ без много шум спират поддръжката на постоянен самолетоносач и преместват вниманието си към Ирак и Афганистан. Ограничените ресурси днес правят връщането на самолетоносач в Средиземно море почти невъзможно. На негово място обаче може да дойдат други кораби. Преди година Пентагонът изпрати четири високотехнологични разрушителя в испанското пристанище Рота отчасти за да пазят Европа от заплаха от Иран или други места в Близкия изток. През ноември

Израел осъществи военна операция в ивицата Газа

По същото време САЩ изпратиха няколко бойни кораба и ескорт за тях в Източното Средиземноморие като подготовка за евакуация на американските граждани. Вашингтон също така няма никакво намерение да позволи газовото напрежение в региона да се превърне в открит конфликт.

"Ясно е, че Магребът и Левантът (Източното Средиземноморие и Близкия изток) ще бъдат нестабилни за известно време", казва Ръфхед, който сега е изследовател в университета в Станфорд. "Източното Средиземноморие също е притеснително. Няма съмнение, че ще трябва да му се обърне повече внимание", смята той.

Русия напомня за себе си

Изпращането на американските самолетоносачи до бреговете на Сирия през ноември 2011 г. изглежда кара Москва да направи най-голямото преместване на военноморски сили през последните години. Единственият руски самолетоносач – "Адмирал Кузнецов" – посещава руската военноморска база в Тартус, Сирия. На 17 януари руските медии съобщават, че още два бойни кораба ще посетят страната, за да доставят муниции. Базата в Тартус остава единственото руско пристанище в топли води и запазването му е разглеждано като една от основните причини за продължаващата руска подкрепа за Асад.

Когато китайски разрушител и фрегата преминават през Суецкия канал през август 2012 г., първите коментари са, че те вероятно ще проведат съвместни учения с Москва и Дамаск. Вместо това те минават Босфора, влизат в Черно море и посещават Украйна, Румъния и България.

"Фактът е, че те не използват възможността да проведат съвместни учения с руснаците. Това подкрепя тезата, че Пекин не подгрява възможността за нова студена война и предпочита стратегическото равенство на поляризацията", пише Джонатън Холстъг, изследовател в брюкселския институт за съвременни китайски изследвания.

Някои европейски и американски анализатори остават притеснени от китайското разпространение, особено в Неапол, където притежаваният от Пекин терминал е разположен точно срещу главната военноморска база на НАТО в Средиземноморието. В Гърция китайските инвестиции обаче остават популярни. Със закупуването на нови кранове и друго оборудване Cosco увеличава обработените контейнери в терминала със 70% за всяка от последните три години. Голяма част от контейнерите след това са изпращани по целия свят, което превръща Пиреус в много по-важно международно пристанище. "Инвестициите са много важни за Гърция, особено във време на икономически проблеми", казва заместник-мениджърът на терминала Тасос Вамвакидис.

"Има много добри причини Пекин да покаже знамето си", пише Хослаг в китайския Global Times. "По-добре държавите около Средиземно море да свикнат с китайското военноморско присъствие сега, отколкото да са изненадани след това." |Капитал Daily

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_granichar avatar :-|
    ivan_granichar
    • + 5

    Надявам се много хора да разберат защо Китай подкрепя сирийското правителство. Твърде много китайски и руски пари са заложени там. А персийските емирати искат да ги изгонят от там. ЕС кого подкрепя?

    Нередност?
  • 2
    sinibaldi avatar :-|
    Francesco Sinibaldi
    • - 1

    Tendresse.

    Quand le
    chant d'un
    rayon décrit
    le sourire je
    vois, dans
    la mer, la douce
    émotion des
    pensées solitaires...

    Francesco Sinibaldi

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 2

    Кой твърди,че няма нужда от общи въоръжени сили на ЕС?

    Нередност?
Нов коментар