Производството на стомана плахо се възстановява

След резкия спад в края на 2012 г. обемите през първото тримесечие нарастват

През миналата година България е била на второ място в Европа след Гърция по спад на продукцията в сектора
През миналата година България е била на второ място в Европа след Гърция по спад на продукцията в сектора
През миналата година България е била на второ място в Европа след Гърция по спад на продукцията в сектора    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
През миналата година България е била на второ място в Европа след Гърция по спад на продукцията в сектора    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на стомана в страната леко се увеличава през първите три месеца на годината. В сравнение с предходното тримесечие добитото количество нараства 2.3%, а при валцуваните продукти се наблюдава ръст от цели 25%, показват данни на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Доста по-слаби са резултатите в сравнение със същия период на миналата година. Това се дължи на факта, че 2012 г. започна силно и с прогнози за постепенно излизане от кризата. След средата на годината обаче производството рязко спадна както заради трудностите в Европа, така и заради чисто вътрешни проблеми. Макар че е рано да се прогнозира развитието на сектора до края на годината, увеличаването на продукцията сред срива в края на 2012 г. все пак е сигнал, че производството постепенно се възстановява.

2.3%

се е увеличило добитото количество стомана през първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното.

Продукти и пазари

Общо 126.9 хил. тона течна стомана е произведена през първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със 124 хил. тона за предходния период. Година по-рано обаче количеството е било 189.1 хил. тона. Увеличението спрямо края на 2012 г. се дължи изцяло на "Стомана индъстри", което остана единственото стоманодобивно предприятие след спирането на "Кремиковци" през 2010 г.

Отново на завода в Перник се дължи и близо тройният ръст при производството на плоски продукти, което достига 148.6 хил. тона за януари - март. За последните три месеца на миналата година обемът спадна до 51.7 хил. тона от 90 хил. тона през първото тримесечие. Голяма част от тази продукция е предназначена за износ.

С над 50% обаче спада производството на дълги продукти, които са основната продукция на "Промет стийл" и "Хелиос металург". Арматурно желязо се продава основно на вътрешния пазар и в региона и зависи главно от наличието на големи строителни проекти. За първите три месеца на годината са произведени 54.1 хил. тона дълги продукти в сравнение със 110.5 хил. тона за последното тримесечие и 118.3 хил. тона за първото тримесечие на 2012 г. При изделията от валцувани черни метали обемите остават почти без промяна от средата на миналата година, като за първото тримесечие на 2013 г. те са 17 хил. тона. В началото на 2012 г. обаче продукцията беше почти два пъти повече.

Много тежка година

Заради сравнително добрата 2011 г. на фона на резкия спад предходните две години в началото на 2012 г. очакванията бяха за повишаване на производството. Въпреки ръста през първата половина на годината обаче надеждите не се оправдаха и още от средата на 2012 г. започна бързо намаляване на обемите. Основната причина за това бяха трудностите в ЕС, където предприятията в сектора продават голяма част от продукцията си. Допълнителен фактор в България обаче се оказа нерегламентираният внос на стоманени продукти със съмнения за източване на ДДС. "Появяваха се продукти на много по-ниски цени и точно те печелеха в големите инфраструктурни проекти, защото са по-евтини", обясни изпълнителният директор на БАМИ Политими Паунова. Към края на годината проблемът като че ли е бил ограничен, но донякъде това може да е било резултат от намаляването на строителството, смята тя. Всичко това е причината производството на стомана в страната да отбележи един от най-лошите резултати в Европа. "България е на второ място след Гърция по спад в стоманодобива", посочи Паунова. През 2012 г. производството в страната намаля с 23%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • + 1

    Някои трябва да се прехвърлят в производство на титан

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар