🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредната препродажба на "Кремиковци" върви към провал

От един месец няма движение по покупката на активите от "Крис мит"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата политическа конфигурация може да е сред причините за провала на сделката.

Въпреки че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде разрешение на българската фирма "Крис мит" за придобиване на три от компаниите, които държат активите на "Кремиковци", сделка вероятно няма да има, съобщиха пред "Капитал" източници, близки до сделката. Компанията кандидат, която беше разположила собствена охранителна фирма на площадката на комбината, я е оттеглила в края на май. Представителите на бъдещия собственик не са посещавали нито площадката, нито административната сграда след парламентарните избори, които бяха на 12 май, обясниха от "Кремиковци". Слуховете в малкото действащи звена в комбината, който се реже на скрап, били, че следизборната конфигурация като че ли не била подходяща за сделката и кандидатите са се отдръпнали.

Напразно разрешение

На 15 май Комисията за защита на конкуренцията даде разрешение на "Крис мит" да придобие 100% от капитала на "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт". Оттогава обаче кандидатът не е направил никакви стъпки, за да влезе официално в комбината. През април два независими източника на "Капитал" твърдяха, че цената за активите ще бъде между 180 и 200 млн. евро – повече, отколкото "Елтрейд" плати преди две години. Според представители на металургичния сектор бъдещият собственик отново е бил свързан с Първа инвестиционна банка, която финансира първата покупка на активите.

Самият кандидат беше малка фирма с оборот от 7000 лв. през 2011 г. и се предполагаше, че зад нея стои по-голям купувач, най-вероятно руска стоманодобивна компания.

Кандидатът е с няколко съдружници. Мажоритарно участие в "Крис мит" има Кристиян Младенов, бивш член на управителния съвет на "Локомотив" - София, чието име е известно предимно като един от осъдените за производство на наркотици в софийското село Опицвет. Освен него във фирмата през март придобиха малки дялове бившият главен енергетик на "Кремиковци" Емил Димитров, както и Петър Лещаров, който участваше в управлението на няколко фирми на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев и допреди няколко месеца е ръководил тръбопрокатния завод "Интер пайп".