🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София - предпочитана дестинация за туризъм, но не съвсем

Класацията на MasterCard нарежда българската столица на 93-то място от 132 града в света

Прогнозата е София да бъде посетена от малко повече от 697 хил. чужденци през 2013 г.
Прогнозата е София да бъде посетена от малко повече от 697 хил. чужденци през 2013 г.
Прогнозата е София да бъде посетена от малко повече от 697 хил. чужденци през 2013 г.    ©  Мария Съботинова
Прогнозата е София да бъде посетена от малко повече от 697 хил. чужденци през 2013 г.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година Банкок измества Лондон от първото място на градовете, които привличат най-много посетители.

София трудно може да се нарече предпочитано място за посещения от чужденци, въпреки че е сред основните световни дестинации, включени в класацията MasterCard Index of Global Destination Cities. Това стана ясно при обявяването на резултатите за 2013 г. Българската столица се нарежда на 93-то място от 132 града в списъка. На европейско ниво обаче постижението й изглежда по-малко впечатляващо - тя е едва 31-ва от 36 града на Стария континент. В същото време близкият Истанбул увеличава посетителите си с такова темпо, че ако то се запази и през следващите години, до 2016 г. най-големият турски град може да изпревари дори Париж. В световен план хитът тази година е Банкок, който измества традиционния лидер Лондон.

Азиатска доминация

За пръв път азиатски град оглавява класацията от създаването на индекса на MasterCard през 2010 г. Макар и с малка преднина (от около 25 хил. посетители), Банкок изпреварва Лондон благодарение на постоянния ръст, който отчита през последните години - над 18% през 2011 и 2012 г. и още 9.8% през 2013 г., като посещенията се очаква да достигнат 15.98 млн. "Изкачването на Банкок до номер едно е не само първото за Азия, но е и емблематично за възхода на глобалния Юг, който обхваща голяма част от Африка и Азия, както и Южна Америка", коментира авторът на доклада Юва Хедрик-Уонг. На практика Азиатско-Тихоокеанският регион доминира в тазгодишната класация. От общо 132 града 42 са от страни в Азия. Банкок е следван от Сингапур, Куала Лумпур, Хонконг, Сеул, Шанхай и Токио. Според президента на "Международни пазари" в MasterCard Worldwide Ан Кеърнс индексът тази година отразява ребалансирането по света, което в голяма степен е резултат от възхода на нововъзникващите пазари.

Макар и втори тази година, Лондон остава предпочитана дестинация, следван от Париж, Сингапур и Ню Йорк. Челната десетка се допълва от Истанбул, Дубай, Куала Лумпур, Хонконг и Барселона. Макар че френската столица остава сред най-посещаваните дестинации, тя е единственият град, където има спад (0.7%). С изключение на разместванията на първите две позиции, градовете в Топ 20 остават без промяна от миналата година.

Данните от проучването показват, че пътуванията слабо се влияят от икономическата ситуация и кризата. Така от 2010 до 2013 г. посещенията се увеличават почти два пъти по-бързо от световния брутен вътрешен продукт, а ръстът на разходите при пътувания в чужбина изпреварва икономиката 2.3 пъти. "Въпреки слабата световна икономика и свитото търсене международните пътувания нарастват стабилно, от което 132-те най-важни дестинации в света печелят", се посочва в доклада.

Европейското чудо

Най-предпочитаните 10 дестинации в Европа остават същите като миналата година, показват данните. Начело са Лондон, Париж и Истанбул, където се очакват съответно 15.96 милиона, 13.9 милиона и 10.4 милиона посещения през 2013 г. Други любими градове са Барселона, Милано и Рим, а челната десетка се допълва от Амстердам, Виена, Мадрид и Прага.

Прогнозата за София е далеч по-скромна - в града се очакват малко повече от 697 хил. посетители. Въпреки това от MasterCard Europe коментираха, че присъствието на столицата сред топ европейските дестинации е добър индикатор за тенденцията за ръст на популярността. "Проучването подчертава позицията на София като много важна туристическа дестинация в балканския регион", каза представителят на компанията за България Ваня Манова.

Особено голям ръст се наблюдава в Истанбул, където броят на посещенията през тази година нараства с 9.5% спрямо миналата. След като през 2010 г. турският град отчете понижение, последваха няколко години на ръст, който през 2012 г. надвиши 26%. Въпреки забавянето през тази година темпото остава доста сериозно. Затова от MasterCard изчисляват, че ако тенденцията се запази, до няколко години това може да направи Истанбул по-посещаван дори от Париж.

Освен най-предпочитан Лондон остава и градът, в който посетителите оставят най-много пари. Разходите, които чужденците се очаква да направят там през тази година, са в размер на 16.3 млрд. долара. Париж се нарежда на второ място с 14.6 млрд. долара, а трети е Барселона с малко под 9 млрд. долара. За сравнение - в София сумата е 443 млн. долара. В три от градовете обаче разходите на чуждестранните посетители намаляват - Париж, Милано и Рим. Най-голям ръст пък има в Лондон, Виена и Истанбул.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 3
    • + 7

    Да бе, да, предпочитана-на 93 място от 132 световно, и 31 от 36 на европейско ниви:(

    Нередност?
  • 2
    twe38546258 avatar :-|
    Vency Mirchev
    • - 3
    • + 17

    До коментар [#1] от "Moi6e ot Israel, сега в София (onziSa6tia ve!)":

    Все пак сме в първата стотица. София няма замъци и палати, световноизвестни музеи или море... 93-тото място е едно добро постижение в този момент момента.

    Нередност?
  • 3
    comandante avatar :-|

    Прогнозата е София да бъде посетена от малко повече от 697 хил. чужденци през 2013 г.
    _________
    Разбира се над-половината посещения на столицата са от съседни страни идващи за един ден на шопинг или от средната ръка мениджъри които идват по няколко пъти да наглеждат "капаните си за мишки" - била,каулфланд,лидъл и прилежащите им търговски марки от немско говорещи страни.
    За да станем дестинация която да се посещава от туристи които искат да си направят снимки или да се разходят в европейска столица нали трябва да има къде !?

    Нередност?
  • 4
    slon avatar :-|
    slon
    • + 3

    Доста изкривена може да се окаже тази статистика. Какво значи "чужденец" според Мастер Кард? Всеки притежател на чуждестранна карта или всеки истински чужденец? Защото ако статистиката е правена на база карти не издадени в България, то това означава, че всеки българин живеещ в чужбина е броен за турист.

    Нередност?
  • 5
    juliof avatar :-|
    juliof
    • - 4
    • + 19

    Няма какво да си кривим душата, туристите в София ще се увеличават.
    Когато човек походи малко по света, започва да прави сравнения.
    Не може да се сравняваме и няма с какво по топ-градовете, но нещата в Столицата, малко по малко, стават все по-добре.
    - Например вечерната разходка в София хич не е за изпускане;
    - Има интересни музеи;
    - Пооправят общия фасон (Паркове, градинки, алеи..);
    - Екзотични за западняка сгради, наследство от соц-а;
    - Хубава архитектура от началото на 20-ти век;
    - Добър клубен живот;
    - Добри места за хапване;
    - Летище в Града;
    - Витоша...

    Има и мноооого негативи, но навсякъде ги има.

    Нередност?
  • 6
    chevyvolt avatar :-|
    chevyvolt
    • + 3

    Ето и оригиналния документ с пълната класация:

    http://static.hosteltur.com/web/uploads/2013/05/MasterCard-Global-Destination-Cities-2013-Report_2.pdf

    Нередност?
  • 7
    chevyvolt avatar :-|
    chevyvolt
    • + 2

    ^^Избързах, класацията не е пълна в горния линк :(

    Нередност?
  • 8
    nigmand avatar :-|
    Елена Ангелова
    • + 1

    Благодаря за линка.

    Нередност?
Нов коментар