🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България остава най-предпочитаната чужда дестинация за румънските туристи

Само една трета планират да почиват през лятото

Най-много румънци ще отидат на море през отпуската си
Най-много румънци ще отидат на море през отпуската си
Най-много румънци ще отидат на море през отпуската си    ©  Цветелина Белутова
Най-много румънци ще отидат на море през отпуската си    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

18.8%

от румънците, които ще почиват в чужбина, смятат да посетят България.
Румънците са най-многобройните туристи, идващи на екскурзии и почивки в страната - около 1 млн. всяка година.

Повечето румънци, които планират да почиват в чужбина през лятото, отново ще изберат България за отпуската си. Това показват резултатите от проучване на агенция Inscop Research. Северните ни съседи традиционно са най-многобройните туристи в страната и по всичко личи, че тази година най-вероятно няма да направят изключение. Преобладаващата част от румънците обаче не смятат да ходят на почивка, а повечето от другите ще прекарат ваканцията си на родното си Черноморие. Проучването е представително за лицата над 18 години.

Кой къде ще почива

Около една трета от румънците ще почиват през лятото, а близо 44% не планират ваканция. Останалите все още не са решили какво да правят през отпуската си, показва проучването, което е проведено в края на май и началото на юни. Най-много от почиващите ще отидат на море в Румъния (над 38%), а близо една четвърт са избрали да прекарат свободните си дни в чужбина. Малко по-малобройна е групата на тези, които ще прекарат лятната си отпуска на гости на приятели и роднини, както и на тези, които ще предпочетат планината. Най-малък е делът на румънците, които смятат да си останат вкъщи.

Ваканция в чужбина

От чуждестранните дестинации България остава най-предпочитана за румънците. Общо 18.8% от тях планират да посетят страната ни. Подобно на българите, румънците също обичат да прекарват почивката си и в средиземноморските страни, макар че за разлика от българските туристи повечето от румънските ще се насочат към Испания (15%) и Италия (13.8%). В същото време любимите на българите Гърция и Турция ще привлекат по-малко румънци - съответно 12.5 и 10%. Надолу в списъка на предпочитаните дестинации се нареждат Хърватия, Франция, Великобритания и Германия. По малко над един процент от участвалите в проучването румънци ще посетят Бахамите, Белгия, Малта, Черна гора, САЩ и Унгария.

Над половината румънци смятат да похарчат между 1000 и 3000 леи (220 - 670 евро) за почивка това лято. Една четвърт ще заделят по-малко от 1000 леи, а една десета - между 3000 и 5000 леи. Минимален е делът на хората, които ще разполагат с по-голям бюджет за ваканцията си.

Най-многобройни

Според официалните данни на Националния статистически институт и Министерството на икономиката след влизането на България в Европейския съюз румънците са най-многобройните туристи, идващи на екскурзии и почивки в страната за всяка една от годините досега, като обикновено броят им се движи около 1 млн. Голяма част от тях се насочват към курортите по Северното Черноморие, но от 2010 г. има по-осезаемо тяхно присъствие и на юг - предимно Слънчев бряг, както и в някои от ски курортите. Румънците са и най-многобройни чуждестранни гости, които посещават градове, развиващи културен туризъм, като Велико Търново например. Според хотелиерите румънците пътуват до България предимно индивидуално и със собствен транспорт и избират настаняване във висококатегорийните хотели.

Пазарни очаквания

Прогнозите на сектора в България обаче са за най-сериозен ръст на туристи от източните пазари, главно Русия и Украйна. По данни на икономическото министерство през миналата година най-много са се увеличили посещенията на чуждестранни туристи от бившите съветски републики, както и от Турция. При румънците се наблюдава лек спад, но въпреки това те остават най-многобройната група чуждестранни посетители в страната. За първите четири месеца на тази година обаче гърците ги изпреварват с около 50 хил. посещения, но данните не включват наскоро започналия активен сезон на отпуските и морето. Като цяло към края на април има ръст от над 10% на чуждестранните туристи в страната в сравнение със същия период на 2012 г.

Очакванията за лятото са секторът да отчете ръст от около 3-4% поне според окончателните данни от ранните записвания. Ако прогнозата се сбъдне обаче, увеличението ще е по-малко от миналогодишното. По данни на министерството на икономиката през лятото на 2012 г. България е била посетена от 3.34 млн. чуждестранни туристи, което е увеличение от 4.4% на годишна база. Приходите от международен туризъм също са пораснали с около 4% и са достигнали 2.3 млрд. евро за месеците юни, юли, август и септември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    portfolio avatar :-|
    portfolio
    • - 1
    • + 22

    Добре са ни дошли! :) Нашето Черноморие е много по-добре от тяхното и е напълно нормално голяма част от хората да идват при нас. Цените са конкурентни, на много места говорят дори на румънски език и на комшиите им харесва много. Руснаците и украинците също са добри туристи. Харчат здраво и става купон с тях.

    Добре са ни дошли :)

    Нередност?
Нов коментар