На си ти соларите, дай си ми виното

Търговският спор между ЕС и Китай заплашва да прерасне във война, която ще вземе жертви и от двете страни

Китайският износ на соларни панели за ЕС е за около 21 млрд. евро
Китайският износ на соларни панели за ЕС е за около 21 млрд. евро
Китайският износ на соларни панели за ЕС е за около 21 млрд. евро    ©  reuters
Китайският износ на соларни панели за ЕС е за около 21 млрд. евро    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чували ли сте за китайски винарни? Сигурно не. Но в момента акциите на търгуваните на борсите компании в Шанхай и Хонконг като Yantai Changyu и Tonghua Grape Wine отчитат невиждан възход. Причините не са някакви техни висококачествени продукти или рекордни продажби, а са далеч по-прозаични - евентуалното налагане на мита върху вноса на конкурентните вина от ЕС. Скоро цените на италианско кианти, френско бордо и испанско кава в Китай могат да нараснат значително. Причината за заплахите за наказателни мерки от Пекин дойде в отговор на Европейския съюз, който наложи мита върху вноса на соларни панели от азиатската страна.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обяви, че митата върху китайските фотоволтаици първоначално ще бъдат около 11.8% и до август могат да достигнат 47.6%, ако не се постигне договорка. Според Брюксел панелите се продават на дъмпингови цени с до 88% под себестойността им, като по този начин заплашват 25 000 работни места в Европа. Всъщност де Гухт искаше да наложи далеч по-високи мита, но водещи страни членки като Германия и Великобритания открито се противопоставиха на по-строги мерки. В същото време Франция и Италия подкрепиха ограниченията. Точно срещу техните продукти е насочен и контраударът на Пекин. Китайското търговско министерство обяви, че ще разследва европейските вина заради неправомерни субсидии за производителите, като уточни, че действа в отговор на оплакване от китайски винарни.

"В теориите на игрите наричаме подобно поведение стратегическа игра. Тя трябва да даде предимство при преговорите", заяви пред CNN Сю Бин, професор по икономика и финанси в университета CEIBS в Шанхай. Според него изборът на винарската индустрия от страна на Китай не е случаен, тъй като тя не е в центъра на икономиката на ЕС, но е достатъчно символична, за да предизвика незабавен отзвук. В същото време Хонконг е изключен от разследването. Според източници от ЕС по всяка вероятност това се дължи на факта, че британски компании внасят френски и други вина в китайската територия.   

Китайският пазар е най-бурно развиващият се в света и е считан във винарската индустрия като добър отговор на забавеното търсене в развитите страни. През миналата година в страната са внесени вина от ЕС за 763 млн. евро, от които 546 млн. евро са френски вина, 89 млн. евро са испански и 77 млн. са италиански. Филип Кастеха, президент на Сonseil des Crus Classes en 1855 - организация, представляваща собственици на винарни край Бордо, заяви, че евентуални китайски мита ще засегнат френската икономика. Във винарската индустрия в страната са заети около 500 000 работни места. По оценка на Кастеха около 20 000 от тях зависят от износа за Китай. Бордо е най-изнасяното вино за азиатската държава и този вид вино ще бъде най-ударен от бъдещи санкции. В същото време ограниченията няма да се харесат и на китайските потребители или поне на по-заможните такива, които през последните години са най-ярките консуматори на европейските вина. Инвеститори от азиатската държава също може да не останат доволни от действията на родното си правителство. Нарастващата консумация на вино в Китай повиши капиталовложения във френски винарни. Само в района на Бордо са били изкупени около 30 малки производители. Произвежданият продукт е изнасян директно за Азия и според в. New York Times евтино бордо, което в Европа може да се продава за 5 евро, ще струва пет до десет пъти по-скъпо в Китай.

Ирония има и във факта, че самият Де Гухт е собственик на дял от 1 млн. евро във винарна в Тоскана, която произвежда кианти. Производителят La Macinaia дори получил 1500 евро евросубсидия. Въпреки инвестициите винарната загубила 145 000 евро през 2011 г. Компанията изнася основно за белгийския пазар и една бутилка нейно производство струва около 22 евро. Говорителят на де Гухт побърза да уточни, че La Macinaia не изнася за Китай.

Слънчево затъмнение

В същото време спорът около соларните панели също ще засегне и двете страни. Китай изнася за ЕС фотоволтаични компоненти за около 21 млрд. евро (6% от общия експорт), което ги прави една от най-продаваните стоки и многократно надвишава вноса на европейско вино. Според Брюксел производителите от азиатската държава са завзели 80% от пазара в ЕС. Възходът им започна около 2006 г. чрез масивно наливане на пари от държавните банки (около 15 млрд. евро досега), интензивна развойна програма и протекция на вътрешния пазар от внос. Възобновяемите източници бяха обявени за национален приоритет и за няколко години страната се превърна във водещия глобален производител на соларни панели. Възходът му допринесе за фалита на редица щатски и европейски компании от сектора. Но свръхкапацитетът засегна и местните компании. Например производственото подразделение на компанията Suntech Power поиска защита от кредиторите си през март. Акциите на големите групи като Trina Solar Ltd и Yingli Green Energy Holding се сринаха на борсата. Очакванията са за по-високи цени, ако санкциите се запазят.

Много експерти смятат, че европейските мита могат да се върнат като бумеранг. "Мотивацията зад тях е глупава и са контрапродуктивни. Европейското производство в сектора е мъртво от години. По-добрият вариант за Европа е да продължи да бъде пионер в областта и да продължи да иновира, за да постигне пълния потенциал на фотоволтаиците", заяви пред Deutsche Welle  Мартин Грийн, експрет по соларни технологии от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.

Според официални китайски източници търговската война може да застраши 250 000 работни места в Европа и 400 000 в Китай. Но повечето европейски компании в соларната и други индустрии не бързат да застанат зад действията срещу Китай, който е най-големият пазар за най-различни продукти и материали - от стомана до автомобили. Те се опасяват, че бъдещите им действия и инвестиции в Китай могат да бъдат блокирани, ако открито подкрепят мерките.     

Без победители

Икономистът от Societe Generale Яо Уей казва, че споровете около соларните панели и виното се коренят в "огромния" свръхкапацитет на Китай в много индустрии: "За да се справи с този свръхкапацитет Китай неизбежно ще засили глобалното търговско напрежение. Ще има повече такива спорове и то не само с ЕС." Но и за двете страни е ясно, че никой не печели от подобна търговска война. Въпросът е кой ще отстъпи. Дотогава китайските винарни може и да отчитат по-високи продажби.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kons avatar :-P
    Viscount Ganyo
    • - 14
    • + 8

    Брех! Като видях заглавието първо си помислих, че текстът е за издателите на Икономедия :)

    Нередност?
  • 2
    rage_against avatar :-P
    Rage Against
    • - 21
    • + 7

    свръх некачествено производство.
    то това производство от Китай ако продължава по този начин, стоките и дори само като стоят в склада могат да се разпаднат или анихилират при съприкосновение с висококачествени западни продукти :)

    Нередност?
  • 3
    beriya avatar :-|
    beriya
    • + 29

    До коментар [#2] от "Rage Against":

    Свръхнекачественото дори бих казал подбрания брак е за страни като нашата.

    Нередност?
  • 4
    nockout avatar :-?
    nockout
    • - 6
    • + 15

    Как така еврокомисар ще притежава дял във фирма ???

    Нередност?
  • 5
    lazov77 avatar :-(
    lazov77
    • + 20

    "Според Брюксел панелите се продават на дъмпингови цени с до 88% под себестойността им"
    ( 21 / Х ) = ( 12 / 100 ) => Х = 175
    Не бях добър по математика във втори клас, но май Китай е субсидирал ЕС със 175 милиарда евра, а ЕС нещо не е доволен!

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 7
    • + 12

    ЕС или ЙЕС? ЙЕС = йезуитски съюз.
    Някой, видите ли, субсидирал нещо, и понеже го купуваме по-евтино, дайте да забраним тази практика. Къде е логиката? Аз дори бих ги поощрявал, примерно заслужава си да им се дадат малко технологии за производство и на ветрогенератори, нека да субсидират и това, и да си ги купуваме по-евтино.
    А самия ЕС малко ли субсидира какво ли не?
    То и нашата работа е същата, не да си купуваме евтин вносен ток, ами да сме енергиен център, и да си произвеждаме скъп наш ток.

    Нередност?
  • 7
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 2
    • + 21

    Действително тези мита са закъсняла и много спорна мярка.

    От една страна, повечето европейски производители (главно в Германия) вече са спрели производството си.

    От друга страна, нали уж използването на възобновяеми енергийни източници трябва да се насърчава.

    Истинската реакция е да се създадат по-добри фотоволтаици, както е казал австралийският експерт.

    Нередност?
  • 8
    aaa avatar :-|
    aaa
    • - 6
    • + 7

    "През миналата година в страната са внесени вина от ЕС за 763 млн. евро"

    Цитираната сума е смешно малка и в никакъв случай не може да е разменна монета в този спор, за който Европа е в правото си. Дори е твърде закъсняла реакция, на практика почти всички производители на солари в Европа са фалирали.

    Нередност?
  • 9
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • + 29

    Китайците субсидират производството на панели.

    Европейците субсидират тока от тях.

    Адски нелепа ситуация. Май е време да спрем всякаквите там субсидии и да видим кой какво може.

    Нередност?
  • 10
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 14

    Тая простотия съвсем закономерно стигна до своя абсурден завършек.
    Значи не става въпрос да намаляваме темрературата, нито да търсим енегрийна независимост, нито разни честици и прахови емисии и окиси, чист въздух и пр.
    Става въпрос само и единствено за далаверата на някви производители на съкпи и ненужни и скъпи панелки.
    Като в онова старо-престаро примерче дето производителите на свещи насотаявали да се забрани Слънцето.
    Ако някой преди години ми казваше, че ще живея в подобен свят нямаше да му повярвам.

    Нередност?
Нов коментар