🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС срещу Китай или слънчеви панели срещу вино

Търговският спор се очертава да няма победител

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двайсет и четири часа - толкова бяха нужни на Китай за бързи ответни мерки на наложените от Европейския съюз (ЕС) временни мита върху вноса на на соларни панели от азиатската страна. След като във вторник Брюксел обяви, че предприема временно такива мерки, в сряда Пекин показа, че няма лесно да отстъпи и започна антидъмпингово разследване на вноса на вина от ЕС, пише в анализ Reuters. В числа спорът изглежда така - през миналата година китайски компании са изнесли соларни панели и подобни продукти за страните от ЕС за 21 млрд евро. В същото време две трети от общия внос на вино от 430 млн. литра е от Европа.

Антидъмпингови мита срещу Китай

Желанието на Европа да премине към зелена енергия, за да намали зависимостта си от вносните петрол и газ, а след аварията във Фукушима и от атомната енергия, доведе до бързо развитие на една нова индустрия, която заради приоритизирането й от ЕС получи наистина сериозна законодателна и финансова подкрепа.

Възможност за бизнес в това обаче видяха и китайците, които дори станаха лидери в производството на някои елементи, използвани във възобновяема енергия. Такива са слънчевите панели и това доведе до неизбежното - остро противоборство между ЕС и Китай, особено след като миналата година и САЩ въведе мита върху китайските слънчеви енергийни продукти заради голямото предлагане.

Така във вторник Брюксел обяви, че дава на Пекин два месеца, за да намери нужното решение за соларните панели. След този период влизат в пълна сила антидъмпинговите мита. Едва ли не като знак на добра воля от четвъртък митата ще бъдат в размер на 11.8% върху стойността на вноса и ще бъдат драстично увеличени до 47.6% на 6 август, ако дотогава не бъде постигнато споразумение.

"Сега топката е в полето на китайците", каза еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт, загатвайки за "прозорец, предоставящ възможност". "Ясно е, че ако с Китай не бъде постигнато решение до 6 август, то ще бъдат приложени по-високите мита. Това обаче не е протекционистка мярка", подчерта още той, макар че според анализаторите няма как по друг начин тя да бъде приета от китайците.

Още повече, че през миналата година китайски компании са изнесли соларни панели и подобни продукти за страните от ЕС за 21 млрд. евро.

Ответни мерки

Още на следващия ден Китай, който е вторият по големина търговски партньор на ЕС, започна антидъмпингово разследване на европейското вино. Избран е и удобен мотив - молба на китайски производители, които твърдят че има внос на европейски вина в Китай по цена под себестойността им.

В момента Китай е най-големият потребител на вина в световен мащаб. Пазарът в страната се изчислява на близо 4 млрд. литра годишно с тенденция да нараства. Само за последните три години ръстът при продажбите на вино е 12%, като 92 на сто от консумираните в страната вина са червени.

ЕС е най-големият вносител на вино в Китай, като над половината от него се пада на френските производители. Данните показват, че Пекин е внесъл 430 млн. литра вино през миналата година, две трети от които са с произход от Европа. През 2012 г. Франция е продала около 140 млн. литра вино, които са на стойност около 788 млн. долара, силно засегнати са също така Италия и Испания.

Преди дни една от най-големите китайски държавни компании - "Синохем груп" подписа договор за внос на български вина от "Винпром Пещера". Договорът е за три години и е на стойност 5 млн. долара.

Без печеливш от спора

Европейската комисия обяви още в началото на пролетта, че разследва производители на китайски слънчеви панели и телекомуникацинно оборудване, което беше посрещнато остро от Пекин. В края на май китайският премиер Ли Къцян критикува ЕС за действията му и предупреди, че това ще засегне и двете страни. "Действията срещу тези два вида стоки ще засегнат китайската промишленост, бизнес и работни места, като ще навредят и на жизненоважни интереси на европейските потребители. Твърдо се противопоставяме", каза премиерът.

Германия също беше против намерението на Брюксел, като министърът на икономиката Филип Рьослер заяви, че Европейската комисия е направила голяма грешка с решението си да наложи наказателни вносни мита на соларните панели от Китай. И настоя Брюксел да не позволи избухването на търговски конфликт, още повече че Германия е един от водещите износители в сектора.

Китай ще трябва да разчита на вътрешния си пазар

Европейските мита трябва да защитят европейските производители на продукти, използвани в преработването на слънчевата енергия в електрическа, от заливащия пазара поток от китайски панели. Десетки европейски компании, включително и български, бяха принудени да свият производството или да излязат от бизнеса заради рязко спадащите цени на соларните панели. Като от бранша обвиниха евтиния китайски внос за тази негативна тенденция. Европейски производители са подали жалба срещу китайски компании, обвинявайки ги, че получават подкрепа от правителството, нарушавайки по този начин международните правила за търговия. Резултатите от разследването на Брюксел обаче ще бъдат публикувани най-рано през август.

През миналата година правителството в Пекин наистина подпомогна стотици производители на оборудване за соларни централи заради спада на търсенето на продукцията им в Европа. Обществеността обаче не прие добре тези харчове и кабинетът получи упреци, че изразходва неефективно публични средства.

Това означава че китайските производителите сега ще се наложи да разчитат на ръста на вътрешния пазар, а и съкращенията на стимулите биха били наистина болезнени. Китай обаче също има дългосрочна политика за увеличаване енергията, получавана от слънцето. Инсталираната мощност на соларните централи в Китай през 2012 г. достигна 6.5 гигавата и се очаква през тази година да се увеличи с поне още 6.2 гигавата, според данни на New Energy Finance. Отделно от това Шъ Динхуан от Държавния съвет заяви за Bloomberg че правителството планира да увеличи целта си за производство на соларна енергия с 67% до 35 гигавата до 2015 г.

Франция заплашва да блокира търговските преговори между ЕС и САЩ

Преговорите, които Великобритания желае да стартира още този месец на срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия, ще бъдат блокирани от Париж, ако френските искания за изключване на на културните дейности, като например музикалната и филмовата индустрия не бъдат изпълнени, съобщи Financial Times. Вашингтон, Лондон и Брюксел силно желаят да постигнат напредък за ново споразумение за трансатлантическата търговия, което да стимулира американската и европейската икономика. Франция обаче започна ожесточена кампания, за да защитава " l’exception Culturelle" - международно договорена система, която позволява субсидии, данъчни облекчения и квоти, за да предотврати възможността местните кинофилми, телевизия и музика да бъдат залети от основно американски продукти на английски език.

По отношение на търговските преговори между ЕС и САЩ британският премиер Дейвид Камерън  и Европейската комисия настояват Европа да сложи на масата възможно най-голяма част от икономиката, включително аудио-визуалния сектор, но същевременно се оставя отворена възможността за защита на ключови сектори в края на преговорите. По този начин Франция иска да защити своята културна индустрия, която традиционно е силно насърчавана от държавата. Само филмовата индустрия е получила през миналата година повече от 749 млн. евро под формата на данъци от телевизионна реклама, платена телевизия и билети за кино. Но тези данъци не се прилагат поне засега по отношение на бързо растящите видео услуги в интернет или над чуждестранни доставчици като iTunes на Apple.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 2
    • + 4

    Всичко е казано в заглавието

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1
    • + 2

    Интересни са тия процеси.

    Нередност?
  • 3
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 3
    • + 10

    Би било добре китайците да направят заводи в България. Така пак ще заливат пазара, но с европейски продукт.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 5

    Основния пострадал от разследването на китайците за виното е Франция, а проблемите на производителите на соларни панелите са в Германия. При това положение франсетата пак го отнасят сериозно. То на тях и другия бизнес не им е много добре та тези санкции още повече усложняват нещата.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 7

    Държавите-лобисти за поправката направо са се изкефили от двойния удар. Хем ще им купуваме скъпите панели вместо китайски, хем като ни орежат опциите да си продаваме нашата традиционна стока (вино) навън, ще го попродадем на тях по-евтинко.....

    Нередност?
  • 6
    lazov77 avatar :-|
    lazov77
    • - 1
    • + 11

    Много интересно решение на ЦК на ЕССР. Въведоха високи цени на тока от фотоволтаици, за да се развие производството и цените им да намалеят. След като постигнаха това развитие и цените на панелите паднаха, въвеждат мита, за да не са прекалено евтини. А разумното решение е да спаднат изкупните цени на тока от фотоволтаици и по-този начин той да стане конкурентен на този от "вредните" централи, тогава щяха да постигнат и първоначалната си цел, освен ако няма и скрита цел, която е съвсем друга.

    Нередност?
  • 7
    nuzzo avatar :-P

    До коментар [#5] от "cinik":

    Цинично а, колега? :)

    Нередност?
  • 8
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 1

    Най-тъжното е, че болшинството хора смятат, че това което се случи е добра идея.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Много глупава идея на бръкселските зелки да си играят на протекционизъм с Китай (мита 46%!?!?)
    Ще берем ядове, то вече ги и берем едно 4 години...

    Нередност?
  • 10
    t_ avatar :-|
    t_

    Китай определено прилага много сериозни мерки за да стимулира разни сектори. В случая, китайски компании са получавали доста субсидии, експортно финансиране и т.н., които със сигурност предоставят на производителите им предимства.
    Добре де, тези 250 млн литра вино, колко пари струват?Само ми е интересно, иначе за китайците, че правят така, че някои техни индустрии да унищожават конкуренцията, то отдавна е ясно, нищо че никой не говори по темата.

    Нередност?
Нов коментар