НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Търг в сърцето на парка

Парцелът за небостъргача на Ваклин Стойновски в бургаската морска градина се продава заради дългове

Ваклин Стойновски в началото на политическата му кариера през 2007 г.
Ваклин Стойновски в началото на политическата му кариера през 2007 г.
Ваклин Стойновски в началото на политическата му кариера през 2007 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Ваклин Стойновски в началото на политическата му кариера през 2007 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С приемането на новия общ устройствен план на Бургас през 2011 г. параметрите за строителство върху терена са променени - сега там може да се изгради сграда с максимална площ от 500 кв.м.

Преди години на това място трябваше да се издигне небостъргач. Сега има само парцел, който се продава. Така накратко звучи историята за терена от 1.1 дка в морската градина на Бургас, който на 11 юни ще бъде обявен за публична продан от частен съдебен изпълнител.

Взискател по делото е Българо-американска кредитна банка (БАКБ), а ответната страна са три дружества и едно физическо лице – Ваклин Стойновски, някогашен инициатор на мащабното строителство и бивш общински съветник в Бургас (променено на 10 юни).

Причина за продажбата е необслужван кредит, обезпечен с ипотеки върху имота, на обща стойност 5.5 млн. евро. Сумата обаче едва ли ще бъде погасена с продажбата на терена, тъй като търгът на частния съдебен изпълнител тръгва при начална цена от 1 662 375 лв.

Кандидатите за парцела могат да подават оферти в стандартния едномесечен срок, а отварянето им е насрочено за 12 юли в районния съд в Бургас.  

Малко предистория

Продаваният парцел е мястото на бившия ресторант "Воденицата" в морската градина на Бургас, където преди години трябваше да се издигне 154-метров небостъргач.

Случаят придоби скандална известност, тъй като заради новото строителство бе съборена сградата на ресторанта – реплика на прочутата Ефендиева къща в Малко Търново. А самият имот се намира на 70 метра от морския бряг, в сърцето на парк "Езерото".

За изграждането на къщата още през 1969 г. теренът е бил обособен като строителен парцел с паркинг до него. С такъв статут той бе продаден през 2004 г. от Министерството на културата на фирмите "Куул плейс" и "Асет лизинг" на Ваклин Стойновски за 240 хил. лв.

Година по-късно промяна в подробния устройствен план на морската градина с подписа на тогавашния заместник-министър на регионалното развитие Савин Ковачев и с одобрението на местния общински съвет позволи на Ваклин Стойновски да вдигне на парцела многоетажната сграда с височина 154 м и разгъната площ 35 хил. кв.м. Инвестицията трябваше да бъде реализирана до 2010 г., а стойността й се оценяваше на 50 млн. евро.

Първата копка бе планирана за лятото на 2006 г. До нея обаче не се стигна и в момента теренът продължава да се ползва като паркинг от плажуващите. Междувременно той е използван и като обезпечение за финансиране на други инвестиционни проекти със заемен ресурс от БАКБ.

Кредитор и длъжници

Банката от самото начало участваше в проекта за строителството на небостъргача в Бургас, като финансира покупката и последващите прехвърляния на парцела в морската градина, а междувременно придоби и 15% от него. Останалите 85% бяха прехвърлени на инвеститора в проекта - "Трейшън хайрайз естейтс". От средата на 2012 г. обаче собственик е физическо лице – Людмил Георгиев, който е получил дяловете от имота като дарение от фирмата.

Така в момента парцелът в морската градина е собственост на Георгиев и банката, но длъжници по обезпечен с него кредит са Ваклин Стойновски и свързани с него фирми – "Билдингс къмпани", "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" и "Мултипак ПЧПК" (виж карето).

Пред "Капитал" Ваклин Стойновски обясни, че е само гарант по кредита към едно от дружествата – "Билдингс къмпани". По думите му той свързал фирмата с банката и гарантирал заема в качеството си на физическо лице.

С подкрепа на БАКБ "Билдингс къмпани" инвестирала в недвижима собственост, но в кризата плановете се провалили и банката вече е придобила други имоти на компанията. "Като съсобственик на парцела в морската градина можеше да придобие директно и него, но не знам защо е избрала варианта с продажба през частен съдебен изпълнител", посочи Стойновски.

Небостъргач в миналото

Малка, но значима подробност за стойността на парцела в морската градина е, че строителните му параметри бяха променени с приемането на новия общ устройствен план на Бургас през 2011 г. Сега на мястото от 1.1 дка може да се вдигне сграда с максимална разгъната застроена площ от 500 кв.м., например заведение с размери малко над тези на бившата Ефендиева къща. А това сваля значително и цената на земята в сравнение с преди.

Градоустройствената промяна бе приета с гласовете на партия ГЕРБ, която след последните местни избори получи мнозинство в бургаския общински съвет. Това е причината Ваклин Стойновски, който също беше съветник, но от собствената си партия "Бургас", да вижда в решението разчистване на сметки с политически опоненти.

Самият той твърди, че е излязъл от бизнеса още преди години и в момента се занимава с политически проекти. На местните избори през 2011 г. Ваклин Стойновски бе кандидат за кмет на Бургас. Участва и в парламентарните избори тази година, като партия "Бургас" се обедини с партия "Либерали" в "Гражданска листа - Модерна България".

От захарчета до имоти

Освен с проекта си за небостъргач Ваклин Стойновски бе познат и като собственик на редица бизнеси – от пакетирането на захарчета до интернет клубове и концесията на бургаския плаж. Името му нашумя през 2001 г. покрай убийството на съдружника му Антон Йорданов. Двамата бяха вносители на "Марс" и "Сникърс" чрез общата компания "Матрис". Другият им съвместен бизнес бе фирма "Мултипак" за пакетиране на захарчета за кафе и разфасоване на подправки, както и приватизацията на кариери в Малко Търново и Черноморец.

Ваклин Стойновски бе собственик и на веригата "Виртуален свят", която държеше интернет клубове в София, Бургас и Плевен. През 2005 г. спечели концесията на северния плаж в Бургас чрез дружеството "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс", а впоследствие – и тази за централния. И двете обаче бяха прекратени през 2011 г. заради неплатени вноски към държавата, а Стойновски обясни, че е продал компанията няколко години по-рано. През 2006 г. чрез дружеството "Онтайм" купи и бившето общинско предприяте "Хляб и хлебни изделия" в града.

Името му се свързва и с "Глобал технолоджи къмпани", която спечели концесията за строителство на подземен паркинг под централния площад "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. През 2007 г. дъщерно дружество на компанията придоби на търг 7.6 хил. дка земя и бившата почивна станция на БДЖ в местността Кьошето до бургаските солници. Към момента обаче Ваклин Стойновски няма пряко участие в нито една от изброените компании.

Част от тях, свързани с имотния му бизнес, са прехвърлени на регистрираното в Панама дружество "Еуропиън инвестмънтс енд мениджмънт", а управлението е в ръцете на нигериеца Муайуа Колауоле (самият той от началото на 2012 г. е собственик на задлъжнялата "Билдингс къмпани"). От 2008 г. насам "Онтайм дистрибюшън енд лоджистикс" също е собственост на панамско дружество - "Ийст еуропиън дистрибютърс корп", а от началото на 2012 г. и нейното управление е дадено на нигерийски гражданин.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 17

    Така преминава "световната" слава :-)

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 8

    Предприемачество по български - строителство на сгради /ама без съоражения/. Е няма как да стане тая работа, строителство на терени за консумация... Все тая де..
    И един въпрос към читателите - много ми е люпобитно има ли класация за застроена жилищна площ/+ офиси, ресторанти може би/ на глава от населението ? Някаква световна класация? Много ми е любопитно ако има къде се намираме ние : )

    Нередност?
  • 3
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 3

    Относно предния ми коментар - не си правете труда, намерих отговора набързо. Ако има и други заинтересовани : http://www.entranze.enerdata.eu/

    С една подробност - не се заблуждажайте като мен, обърнете внимание на следното " In residential buildings, only permanently occupied dwellings are considered (vacant dwellings and summer houses excluded).

    Нередност?
  • 4
    the_core avatar :-@
    The Core
    • + 18

    Синджира се връща, козата я няма!

    Бизнес по български!
    Някой журналист да вземе да се хване и да изчисли колко пари са потънали покрай схемите с въпросния имот!?
    Сума и пари изчезнали, а на "мегдана" - един парцел и купчина кухи фирми с дългове????
    И после - защо сме били зле?
    Ами Остап Бендеровци като този, на снимката, и онези, от банката отпуснала кредитите са виновни, ето защо!

    Нередност?
  • 5
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 7

    Само като чета имената на свързаните фирми и ми се повдига... и накрая - едно голямо НИЩО! Пито, неплатено, продадено... Добре, че Общината успя да си върне всичко и да покаже, че Държавата също може да управлява успешно и печелившо напук на много "бизнесмени" като горепосочения...

    Нередност?
  • 6
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • - 12
    • + 5

    Като не си е дал рекета на гербаджиите :)

    Нередност?
  • 7
    dimko avatar :-|
    dimko
    • + 8

    Наред с друго, този случай е и "образцова" илюстрация на често срещаното разбиране за политиката, като пряка възможност за лично забогатяване.
    Представете си и "по-другото" - всичко това, пред погледа на цял Град !
    Хора, опомнете се !!!...

    Нередност?
  • 8
    super2 avatar :-|
    super2
    • - 1
    • + 5

    "Другият им съвместен бизнес бе фирма "Мултипак" " яснооо :)

    Нередност?
  • 9
    hechobek avatar :-|
    hechobek
    • - 2
    • + 2

    Кво е виновен човека, че всичко това е законно?

    Нередност?
  • 10
    apollo avatar :-|
    apollo
    • + 5

    Типичен български "бизнесмен-политик".Прост народ, слаба държава и такива строители на небостъргачи.

    Нередност?
Нов коментар