От една роля в друга

Напрежението между Георги Първанов и Сергей Станишев ще ескалира след изборите

През ноември 2010 г. Георги Първанов инициира гражданското движение "Алтернатива за Българско Възраждане", но не постигна успеха, който очакваше <br />
През ноември 2010 г. Георги Първанов инициира гражданското движение "Алтернатива за Българско Възраждане", но не постигна успеха, който очакваше <br />
През ноември 2010 г. Георги Първанов инициира гражданското движение "Алтернатива за Българско Възраждане", но не постигна успеха, който очакваше <br />    ©  Надежда Чипева
През ноември 2010 г. Георги Първанов инициира гражданското движение "Алтернатива за Българско Възраждане", но не постигна успеха, който очакваше <br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Така че моето връщане в БСП би било един морален жест на признателност към всички онези хора, с които съм работил много, и, надявам се, нещо, което да укрепи, да засили партията, да я отвори към нови и силни коалиционни партньори, реални партньори."

Георги Първанов, президент и бивш председател на БСП

"Всеки един бивш президент има достатъчно авторитет да провежда политическа дейност. Само че едва ли който и да било може да влезе обратно в роля, от която е излязъл."

Сергей Станишев, председател на БСП

Въпреки че Сергей Станишев и Георги Първанов пред близките си съветници споделят, че публичното говорене кой какво място ще има в политиката след края на президентския мандат вреди на Ивайло Калфин в кампанията за "Дондуков" 2 , не могат да си самоналожат да млъкнат. Напрежението между бившия и настоящия председател на БСП е толкова силно, че едва ще дочака изборите на 23 октомври, за да избухне.

Размяната на първите остри реплики започна почти на шега, през медиите и според анализа на Станишев тръгнало от липсата на теми през лятото. Но не приключи с отпускарския сезон. При посещението си в Криводол Първанов за първи път официално каза, че ще се завърне в БСП след края на мандатата си като президент. Без да уточнява на какъв пост. Станишев не закъсня да отвърне, че някой е подвел държавния глава, че може да влезе в една роля два пъти. "Да, Първанов се е заблудил, ама преди десет години, когато предложи Станишев за свой наследник начело на БСП", продължиха неофициално спора привържениците на бившия председател.

Все пак, водена от чувство за самосъхранение и с появата на претендента на ГЕРБ за президентския пост, социалистическата партия навярно ще насочи енергията си срещу основния опонент, което временно ще поохлади страстите между Първанов и Станишев. "БСП е сложна партия. Може взаимно да се изяждаме до момента, когато стане ясно, че това вреди на съществуването на партията. Тогава всички скачат, за да я защитят", описа социалистическите нрави член на ръководството.

Спасението на Сергей Станишев

Въпреки това недоверието между първите двама в БСП е толкова голямо, че на "Дондуков" 2 има хора, които продължават да подозират, че председателят на партията не работи всеотдайно за Ивайло Калфин, защото е близък на президента. Каквото и да постигне Калфин, освен ако не стане държавен глава, това ще е следващият повод за конфронтация между "Дондуков" 2 и "Позитано" 20. Не случайно Георги Първанов няколко пъти за последната седмица каза, че няма свои кандидати. И двете страни ще искат да се отчете приносът им за успеха му (участие на балотаж) или пък взаимно ще се обвиняват при провала му (трето и по-задно място в класацията).

Както и да планира да представи резултатите от вота наесен, Сергей Станишев отдавна осъзнава, че трябва направи място за Първанов в БСП след 22 януари 2012 г., когато официално приключва вторият му президентски мандат.

Още преди номинацията на Калфин двамата са имали среща, на която са обсъдили темата по инициатива на Станишев. Частична информация за нея се появи преди дни във в. "Труд". Председателят на партията обещал на Първанов да го предложи за премиер, ако той му помогне да спечели "поне едни избори" - следващите парламентарни през 2013 г., но не постигнали споразумение заради претенциите на Станишев да кадрува в екипа на президента. Плановете на Първанов за бъдещето на левицата все повече минават през смяната на председателя на БСП.

В тази ситуация Сергей Станишев има още един ход, но той би издал пълното му отчаяние - да насрочи конгреса, на който трябва да се избере следващият лидер преди 22 януари (т.е. преди Първанов да е излязъл от "Дондуков" 2). Според устава на партията това все още може да се случи, ако Националният съвет вземе решение до 21 октомври. На следващия пленум на 11 септември трябва да бъде одобрена кандидатурата за вицепрезидент (с най-големи шансове е бившият министър по еврофондовете Меглена Плугчиева).

Не става. Познават го

В БСП се разказва една интересна случка за заседание на изпълнителното бюро, на което се обсъжда кой къде да води депутатските листи. Търси се място за известно партийно лице, което обаче не е от най-работливите и не може да оглави листата в същия избирателен район като преди четири години. "В Благоевград", предлага член на ръководството. "Не става, отвръща спокойно тогавашният главен секретар Димитър Дъбов, дръпва си от цигарата и обяснява: Познават го."

Смешката беше припомнена от привърженици на Георги Първанов по адрес на Сергей Станишев, обяснявайки защо не може да остане председател на партията. Проектът на президента за развитието на левицата предвижда широка национална коалиция с участието на БСП, докато сегашният й лидер запази чисто формално "Коалиция за България" (създадена през 1999 г. от Първанов), без да привлича нови партньори, а и развали отношенията с ДПС например. Президентът опита още в края на 2010 г. да реанимира старата си идея за широко ветрило вляво, създавайки движението "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), но то умря почти в зародиш, а освен това от БСП беше възприето като враждебно. Прерастването му в нещо по-голямо с участието на социалистическата партия не се състоя, защото опозицията на Станишев не можа да се обедини за неговата смяна. В същото време той отстрани от ръководството емблематични лица като Румен Петков, Румен Овчаров, Димитър Дъбов и други , но не успя на тяхно място да лансира нови, които да му гарантират лоялността на структурите, сред които Първанов е запазил авторитета и позициите си.

След изборите на 23 октомври той ще рестартира процеса, но в обратен ред - първо ще се опита да сложи ред в партията, а после да създаде широка коалиция (повече за проекта - в карето). Най-вероятно той лично ще се върне начело на БСП, тъй като ще успее да обедини недоволните от Станишев лобита в София, Варна, Плевен и Пловдив например. На "Дондуков" 2 се дразнят от аналогията с Петър Стоянов, който, след като изгуби президентския пост през 2001 г., се върна в СДС, но безславно приключи като председател на синята партия. Привържениците на Първанов припомнят, че, преди да стане държавен глава, Стоянов не беше никакъв авторитет в СДС, докато при социалистите ситуацията е точно обратната.

Втората стъпка - привличането на партньори от широкото ляво политическо пространство, а и отвъд него, често се оприличава на формирането на общогръцкото социалистическо движение ПАСОК. "Когато се създава ПАСОК, се създава от няколко равни по тежест политически и обществени движения, които се сливат в едно. Не смятам, че в България в лявото пространство има равноправни политически субекти", опъна се на идеята и тази седмица Сергей Станишев. Близки до него, но не членове на БСП обаче, вече работят по проект вляво, който да привлече експерти и за две години, до следващите парламентарни избори, да се превърне в потенциален коалиционен партньор на БСП. От "Позитано" 20 обаче на този етап няма сигнали, че се търсят съдружници по пътя към властта.

Планът "Първанов"

Планът на Георги Първанов е доразвиване на идеята му за "Коалиция за България". В първоначалния си вариант от края на 90-те тя включваше освен автентични леви партии, отделни личности или пък граждански организации като Съюза на тракийските дружества, ОКЗНИ (с която Първанов е в близки отношения в началото на политическата си кариера) и др. Отделно, за да овладее по-добре БСП, Първанов флиртуваше с "генералското движение", в което членуваха емблематични фигури от ръководството на Държавна сигурност, левия бизнес елит и т.н.

Сега непосредствената задача за президента след края на мандата му е да си върне БСП, ако трябва и той лично да стане председател. След това да оглави и по-широката коалиция, която може да се казва и АБВ. В нея няма да има само леви движения и партии, но отделни личности, бизнесмени, организации отвъд политическия център, като земеделците на Стефан Личев например или ВМРО-НИЕ, което има структури и извън Пловдив. Ще се разчита както на национално популярни имена, така и на резервоари за местна подкрепа - например около Ваклин Стойновски в Бургас или Владимир Елезов в Благоевград. Георги Първанов е готов да предаде председателския пост на БСП, когато се намери подходящ млад кандидат за това, а за себе си да запази позицията начело на това обединение, известно и като български ПАСОК. Крайната му цел е спечелването на изборите за Народно събрание и премиерското място.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordangv avatar :-|
    Jordan
    • + 9

    се тая.

    Нередност?
  • 2
    liliakostova avatar :-|
    Лилия Костова
    • + 7

    "БСП е сложна партия. Може взаимно да се изяждаме до момента, когато стане ясно, че това вреди на съществуването на партията. Тогава всички скачат, за да я защитят", описа социалистическите нрави член на ръководството.

    Много сте жалки. Банални до смърт, не осъзнавате, че винаги идва ден, когато човек или група хора плащат за делата си. И този ден за вас
    ще дойде скоро. И даже много закъсня.

    Нередност?
  • 3
    antropos avatar :-|
    antropos
    • + 8

    Не проумявам за какъв авторитет се говори при тези двамата! Та те бяха и са във власта от толкова време и целокупния електорат видя като на длан тяхната ограниченост като водачи и най-вече тяхната неспособност да назоват и преборят проблемите. С мишкуване авторитет не се гради!

    Нередност?
  • 4
    iv_semov avatar :-|
    Urkobozambo
    • + 4

    Дрън,дрън 20 години все едно и също. Тези хора са болни и няма ли кои да ги заведе на лекар. Те откъде да знаят че вече никой не ги слуша . Тия двамата, вместо да занимават хората със бъдещето си, да вземат да млъкнат. Както и да я извъртат, чака ги съдбата като на тези преди тях.

    Нередност?
Нов коментар