Брюксел проверява има ли злоутреба с монопол на газовия пазар (допълнена)

Еврокомисията разследва държавните БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"

Опасението е, че дружествата могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до мрежата и мълчаливо да отказват достъпа на трети страни
Опасението е, че дружествата могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до мрежата и мълчаливо да отказват достъпа на трети страни
Опасението е, че дружествата могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до мрежата и мълчаливо да отказват достъпа на трети страни    ©  Николай Дойчинов
Опасението е, че дружествата могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до мрежата и мълчаливо да отказват достъпа на трети страни    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия (ЕК) започва официално разследване дали "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и двете му дъщерни дружества за доставка на газ - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", ограничават достъпа на конкуренция до ключова газова инфраструктура в страната в противоречие с антитръстовите правила на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията в петък.

Брюксел се безпокои, че БЕХ и двете му дъщерни компании могат да злоупотребяват с доминиращата си позиция на пазара на природен газ в България. Основните опасения на ЕК са, че тези дружества могат да ограничават достъпа на потенциални конкуренти до мрежата за пренос на газ и хранилищата за съхранение, като или мълчаливо отказват, или забавят достъпа на трети страни.

Като допълнение от Брюксел отбелязва възможността на тези компании да спират достъпа на конкуренти до основния газопровод, като пазят капацитета, който постоянно не се използва, без да го пускат на пазара. "Без достъп до тази ключова инфраструктура е невъзможно за компаниите да се конкурират с "Булгаргаз" на българския пазар за доставка на газ", пише в съобщението на комисията.

През септември 2011 г. Брюксел направи внезапна проверка на газовия пазар в страната, която обхвана БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната компания "Овергаз". Тогава ЕК проверяваше именно прилагането на правилата за свободна конкуренция в търговията и разпределението на природен газ, както и спазването на ангажиментите за достъп на трети страни до газопреносната мрежа.

От БЕХ разпространиха съобщение, че "образуването на производство от страна на ЕК не е констатация за извършени нарушения от страна на холдинга и дъщерните му дружества. Предстои от страна на Европейската комисия да се извърши проверка за наличието или отсъствието на такива".

Настоящото разследване е поредното, което Брюксел започва срещу БЕХ. През декември Европейската комисия откри официална процедура, за да разследва дали Българският енергиен холдинг злоупотребява с господстващото си положение на пазара за електрическа енергия на едро.

Директорът на "Газпром" идва за "Южен поток"

Директорът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София в понеделник за среща с премиера Пламен Орешарски, съобщи "Труд", като се позова на източници от икономическото министерство, според които основната тема на разговора ще бъде строителството на газопровода "Южен поток".

На срещата в Министерския съвет се очаква да бъде обсъдено кога ще започнат реалните строителни работи на българска територия. По план то трябваше да започне в средата на лятото. Това все още не може да се случи, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.

Преди месец руска делегация, водена от зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски, пристигна в София на опознавателна среща с новия енергиен министър Драгомир Стойнев. След срещата беше оповестено, че е обсъждана възможността строителството на българския участък на "Южен поток" да започне до края на годината, въпреки че служебният премиер Марин Райков беше изказал намерение проектът да бъде подложен на нов анализ. Основният проблем е, че газопроводът противоречи на третия либерализационен пакет, който изисква всички нови инфраструктурни проекти за пренос на енергия да са отворени за достъп и за компании, които не са акционери в тях.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 5

    хайде да видим дали този път БЕХ ще се съобрази!?

    Нередност?
  • 2
    ab.inferis avatar :-P
    Ab.Inferis
    • + 6

    хахахах, едва шефа на Газпром дойде в страната и Еврокомисията обявява проверка :) Очевидно Европа няма да позволи на руснаците да ни загробят. Нищо не казват , по дипломатически, но действат добре :) Все пак е очевидно, че страната има нужда от помощта на Европа срещу руските домогвания и съответноЕвропа помага без дори да сме поискали тази помощ. А и кой да я поиска - подлогите на Русия в правителството? :)))

    Нередност?
  • 3
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • + 5

    До коментар [#2] от "Ab.Inferis":

    Може да се каже, че е така, но и ние трябва да се потрудим за това

    Нередност?
Нов коментар