🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Oперата ще е по "Газпром"

Седмицата, когато си отиде проектът "Набуко", "Газпром" обяви, че започва строителството на "Южен поток" до края на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Случайно или не, в седмицата, когато стана ясно, че проектът за газопровод "Набуко" няма да се осъществи, в София се проведе конференция, от която произлезе новината, че 85% от българите подкрепяли "Южен поток".

Това може и наистина да е съвпадение, но добре отразява динамиката на газовите проекти, които трябва да минат през страната. Зад това обаче се крият и някои детайли, които могат да се окажат доста проблемни.

Финалната ария

Пренебрегването на "Набуко-запад" - по-късият вариант на оригиналния проект, от добивния консорциум "Шах Дениз 2" беше очаквано. Вече година конкурентният Трансадриатически тръбопровод (ТАП) набираше скорост и наваксваше изоставането си с бясна скорост. "Набуко", който бе замислен през 2002 г. с идеята да пренесе очакваните огромни количества газ от Каспийско море до Австрия през териториите на Турция, България, Румъния и Унгария, постепенно губеше чара си. После започна да се скъсява и смалява и стигна до "Набуко-запад".

Причината е не толкова маршрутът, колкото самата идея зад газопровода. Той беше замислен от потребителите - националните газови компании на петте държави, през които преминава той, които си бяха разпределили голяма част от газа в находището "Шах Дениз 2". Проблемът беше, че не бяха попитали компаниите, които ще добиват газа. ТАП за сметка на това беше иницииран от един от големите акционери в каспийския консорциум - норвежката Statoil, а другите му акционери бяха потребители и търговци на газ с глобален мащаб - германската EoN и швейцарската Axpo.  Отделно акционерите в "Шах Дениз 2" се оплакваха, че решенията в "Набуко" се взимат бавно, което беше видно от бързината, с която ТАП нагласява проекта си, така че да отговори на изискванията на газовите доставчици. Едно от които -  те сами да продават газа си на пазарите, които достигат. Последното беше подсилено наскоро с решението на азерската национална компания SOCAR да закупи гръцкото газопреносно предприятие DEFSA.

Сред аргументите в полза на ТАП се изтъкваше и политическият натиск, който Русия оказва на Азербайджан да предпочете маршрут, който минимално засяга интересите на "Газпром". От "Шах Дениз 2" категорично отричат това. Пред "Капитал" говорител на BP, основният двигател зад консорциума,  отрече такава връзка - "руското правителство не е правило никакви постъпки пред нас". Представители на ТАП обаче не спираха да изтъкват политическия аргумент всеки път, когато имаха възможност да промотират техния проект.

В официалното съобщение на "Шах Дениз 2" се казва, че вече в напреднала фаза са разговорите с Италия и Гърция за продажба на газ, която се очаква да започне през 2018-2019 г. "В допълнение в момента текат преговори за продажба на газ в България, а "Шах Дениз" планира да изрази интерес към отвеждането на газопровод до тази страна."

В тази връзка е доста любопитно, че българските власти не намериха за нужно да съобщят за пристигането на делегация на представители на консорциума миналата седмица в София. Нещо, което очевидно е разтревожило Брюксел.

Нет дороги назад

В същото време представителите на "Газпром" всячески се опитват да ускорят процеса по изграждането на "Южен поток" - той трябва да свърже руската газопреносна мрежа с европейската, заобикаляйки Украйна. Тръбата минава през Черно море - тя ще е най-дълбоководният газопровод, строен някога, излиза в България и стига до Италия.

Сумата за строежа последно се оценява на близо 30 мрлд. евро. Въпреки съмненията за проекта на конференцията в София тази седмица, Александър Сиромятин, заместник-ръководител на отдела за управление на проекти в "Газпром", каза, че връщане назад вече няма.

Доста от проблемите обаче все още не са решени. Най-важният е, че за да се осъществи проектът, руската газова компания трябва да е сигурна, че тя ще разполага със 100% от капацитета на тръбата. Брюксел обаче отказва - действащото законодателство в ЕС изисква всички нови инфраструктурни проекти за пренос на енергия да са отворени за достъп и за компании, които не са акционери в тях.  Допуска се изключение акционерите да си гарантират до 50% от капацитета, но само ако инфраструктурата осигурява нова свързаност или пък увеличава конкуренцията на пазара. Такова изключение например получи "Набуко". Според Брюксел "Южен поток" не прави това - той просто пренасочва съществуващи газови потоци и с нищо не подобрява конкуренцията. За него дори е спорно дали може да получи изключение от европейските правила, подобни на тези за "Набуко".

Според Сиромятин обаче изграждането е започнало, преди законодателството да е влязло в сила - споразумението между България и Русия беше подписано през 2006 г. и "Южен поток" не би трябвало да попада в обхвата на третия либерализиационен пакет.

За ЕК това не означава, че "Южен поток" може да се счита за заварен проект. От ГД "Енергетика" казаха, че все още проучват двустранното споразумение, но очевидно предварителното заключение е негативно. "Не, "Южен поток" не излиза извън обхвата на Третия либерализационен пакет, това беше категоричното мнение на Генерална дирекция "Енергетика". Законодателството е в сила от 31 март 2011 г. за всички страни членки, включително България." Енергийният комисар Йотингер също има доста твърдо мнение по въпроса. Особено след като в последната година "Газпром" търпи поражение след поражение в Европа. Например тази седмица германската RWE спечели арбитраж срещу руската компания, с който се приема, че практиката за обвързване на цената на газа с петролните деривати е неправилна. Арбитражът към Международната камара за търговия (където пък "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК) отсъди, че "Газпром" трябва да върне надвзетите 300 млн. евро на германската компания.

От ГД "Енергетика" отричат в Брюксел да се водят каквито и да било преговори (за каквито намекна Сиромятин), според които и двата големи инфраструктурни проекта на "Газпром" - "Южен поток" и "Северен поток", изцяло ще бъдат изключени от европейските либерализационни правила. "Нещо повече, комисията не е получила нито едно официално искане за изключение, нито на национално, нито на европейски равнище."

Гаранцията за 100% контрол върху газопровода е ключово изискване за осъществяването на проекта. Например целият финансов модел на "Южен поток" е базиран на презумпцията, че "Газпром" гарантира поне 80% от капацитета му. Ако на руската компания й бъде отказано правото да не допуска конкуренти, рисковете от осъществяването на газопровода нарастват неимоверно. Тази седмица например стана ясно, че шефът на консорциума  South Stream Transport (Eni, EDG, BASF и "Газпром"), който трябва да изгради морската част на проекта, Марсел Крамър, енергиен специалист с дълг стаж в западни компании, бе сменен от Олег Аксютин от "Газпром". Това може да е първият знак за съмнение от западните акционери в проекта.

В същото време, ако "Южен поток" се осъществи при настоящата схема, България трябва да гарантира прилагането на европейските правила - т.е. да прекрати двустранното споразумение с "Газпром" или да предоговори параметрите в проекта. Тогава руската компания може да поиска неустойки. Ако София откаже да се съобрази с европейските изисквания, България пък ще бъде осъдена да плаща глоби от Европейския съд.

Освен липсата на европейска санкция пришпорването на проекта крие още много рискове. Според Соромятин "Газпром" се надява строежът да започне в края на октомври или началото на ноември. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев индиректно го подкрепи с изказването, че проектът имал закъснение от един месец.

Едва в края на този месец или началото на следващия финансовите консултанти ще представят доклад за "банкируемостта" на проекта, т.е., доколко той би представлявал интерес да бъде финансиран. След това трябва да започне търсенето на финансиращи институции, процес, който ще продължи поне няколко месеца. Така може да се окаже, че строителството ще започне, без да са ясни финансовите разходи по проекта и дали той ще изпълни заложената норма на възвращаемост.

Самата цена за българската част от проекта "Южен поток" продължава да е разтегливо понятие. От нея ще зависи какви задължения ще трябва да поеме Българският енергиен холдинг за 15% от своето дялово участие (другите 15% идват от "Газпром", а за остатъка се търсят кредити). След удвояването на капацитета на тръбопровода - от 31 на 63 млрд. куб. метра, сумата за построяването набъбна на 3.3 млрд. евро, което означава, че БЕХ ще трябва да търси финансиране за близо 500 млн. евро. То трябва да бъде осигурено от "Газпром", навярно със заем. Неговите параметри обаче също не са ясни, а допреди няколко месеца около тях имаше доста притеснения.

Сиромятин обаче не можа да гарантира дали това ще е окончателната цена на проекта. Както е известно от опита с АЕЦ "Белене", първоначалната цена може да се увеличи с 63% само за пет години. Заместник-ръководителят на отдела за управление на проекти в "Газпром" каза за "Капитал", че евентуалната индексация естествено зависи от икономическите условия, от заетостта на заводите доставчици. "Ние имаме интерес този проект да се осъществи на минимално възможната цена", допълни той, но каза, че таван няма.

Участието на "Газпром" като съакционер в проектната компания до известна степен е гаранция за контролиране на разходите - руският газов монополист трябва да ги държи ниски, тъй като те ще се изплащат чрез транзитните такси. Ако инвестициите са прекалено големи, това може да направи газа непродаваем на западноевропейските пазари.

Проблемът обаче е, че контролираните от руски компании строежи обикновено многократно надвишават първоначалните прогнози. В случая с Бургас - Александруполис пък консултантът, нает от Министерството на финансите, беше изчислил, че разходите за строежа на нефтопровода са с 475% по-високи от тези при аналогичен проект в САЩ.

Затова и странно изглежда, че в последно време България започва да прави реверанси към "Южен поток". Например при първата си среща с представители на "Газпром" Драгомир Стойнев се е съгласил да бъде одобрен бюджетът на проектната компания за тази година. Досега българската страна отказваше да направи това и по този начин задължаваше руската да покрива всички разходи, докато проектът не е окончателно готов за реализация.  А 2013 г. е първата, в която по проекта започват да излизат големите разходи.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 31

    Не може само на тях да се сърдим. Пазарното правило гласи "Двама се наговарят, трима се конкурират". Чува се и във варианта с трима се наговарят, но под двама не пада никога. Тоест ВР и те борци за капитализъм, западна фирма, ала-бала, простата сметка набързо ги накара да изкривят тръбата в друга посока....

    Нередност?
  • 2
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 10
    • + 53

    До коментар [#1] от "cinik":

    Въпросът е от коя страна на преговорите е била нашата държава. По всичко личи, че комунистите са направили всичко възможно да се обвържем с руския проект така, че да няма измъкване. Иначе какви са тези двустранни договори, които първо, са в противоречие на европейското законодателство и второ, носят само задължения и негативи на страната ни? Тази политика, разбира се, не се води само от сегашното правителство, червените уроди винаги са ни тласкали в тази посока - по близо до съветските другари, по-далеч от нормалния свят.
    Дали е вярно например, че наскоро е имало посещение на азерска делегация при министъра и ако да, какво са го питали те и какво им е отговорил той?
    Иначе ВР са ясни - все пак съвсем наскоро руснаците ги бяха погнали като империалисти така, както само те си умеят - с цялата сила на държавата. Даже насила им секвестираха компанията TNK-BP. Сигурно нито са искали да ги ядосват пак, нито са изгаряли от желание да се занимават с техните протежета в София.
    Пазарните принципи кучета ги яли. Както и уж неповторимото географско положение на страната ни, за което учихме още в трети клас, което уж трябваше да ни носи кинти и влияние.

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 34

    До коментар [#2] от "Филанкишията":

    С нашите 2 млрд куб.м. годишна консумация сме твърде малко интересни, освен като транзитна държава.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 65
    • + 14

    Набуко е отлична опера но много слаб политически проект насочен към икономическа война с Русия...
    Като всяко политически ориентирано противостояние в реалната икономика и тази глупотевина се провали с трясък....
    Добре е "глупотевинците" да си вземат забележка, "не се пробвайте да правите енергийна политика, насочена срещу Русия в задния двор на Русия...."
    Ще се провалите с трясък....... и само проблеми за хората от региона.... Справка, цветните революции, внасянето на "ухабитство" в Чечня, пак заради петрола....
    На практика стана, язък за загиналите....
    Ама капиталетата от дума не разбират, докато не ги нашибат по задника....

    Нередност?
  • 5
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 7
    • + 74

    [quote#4:"boby1945"]в задния двор на Русия[/quote]
    Боби, в 21 век системата със задните дворове не работи както преди. Дори американците загубиха задния си двор, наречен Южна Америка, а колхоза се разпадна отдавна, вероятно си чул. Горбачов го закри. В резултат на това в Европа единствено няколко провалени страни остават в орбитата на Русия, като Беларус и Молдова. Рано или късно и ние ще се откъснем оттам, дано поне да е рано. Всъщност техните протежета у нас все повече губят почва под краката си и ми се струва, че имаме шанс съвсем скоро да успеем да се отървем от тях, този път безвъзвратно.
    Ако на теб ти харесва да живееш в задния двор на братушките се, те съветвам да се преместиш в някоя от гореспоменатите страни.

    Нередност?
  • 6
    longin avatar :-|
    longin
    • - 7
    • + 16

    Няма Набуко - няма да има и Южен Поток - които е замислен като ултра скъпа контра мярка ...
    Жалко ... За целият Балкански полуостров

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 1
    • + 19

    Статията е рядко информативна за българските медии...защо, обаче,научаваме официално,чак сега, че Южен поток не е проект, просто на Русия,а и на западни корпорации?Нещата са по-сложни от от черно и бяло,но във всички случаи, както политиците ни,така и медиите дължат,меко казано, известно обяснение,извън платените публикации и политагитации- трябва да има взаимно, минимално,интелектуално уважение....

    Нередност?
  • 8
    barmalei avatar :-|
    barmalei
    • - 18
    • + 14

    [quote#5:"Филанкишията"] резултат на това в Европа единствено няколко провалени страни остават в орбитата на Русия, като Беларус и Молдова[/quote]

    Индекс на човешко развитие според ООН:
    ..................
    50. Беларус
    ....................
    ....................
    ....................
    ....................
    ....................
    55. България

    Нередност?
  • 9
    nuzzo avatar :-|

    Краткият ми коментар е : парите (руски) победиха...отново.
    Русия, за хубаво или за лошо, е голям енергиен играч и този номер с Набуко и то под носа и, чрез отрязването на част от европейският пазар, беше ясно, че ще мине трудно.
    Факт.

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 24
    • + 5

    А някои политици-"специалисти"; в България искаха да изгоним руснаците с "Южен поток" (тогава румънците точеха зъби те да прилапат "Южен поток"), защото имало "Набуко" и той бил по-добрия, европейския...

    Нередност?
Нов коментар