🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американската фармацевтична компания Perrigo купува ирландската Elan за 8.6 млрд. долара

Сделката осигурява на базираната в Мичиган компания правата върху нови лекарства и данъчни облекчения

Elan насочва усилията си към разработването на лекарство за Алцхаймер
Elan насочва усилията си към разработването на лекарство за Алцхаймер
Elan насочва усилията си към разработването на лекарство за Алцхаймер    ©  Andreas Meier
Elan насочва усилията си към разработването на лекарство за Алцхаймер    ©  Andreas Meier
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската Perrigo, която е един от най-големите производители на лекарства без рецепта, обяви, че ще придобие ирландската Elan Corporation за 8.6 млрд. долара. Сделката осигурява на базираната в Мичиган компания правата върху нови лекарства и данъчни облекчения. Придобиването слага край на многократните опити на конкурентната Royalty Pharma да се сдобие с правата върху лекарствените продукти на Elan, която през последните години насочваше усилията си към нови разработки като лекарство за Алцхаймер например.

Eкспанзията

След началото на кризата Perrigo започна серия от придобивания. Корпорацията отговаряше на свиващите се маржове и все по-големите регулации в бранша с придобивания от Австралия, през Мексико, до Ирландия. Според условията на сделката акционерите на Elan ще получат 6.25 долара на акция в брой и 10.25 долара в акции, което представлява премия от над 10% върху цената на затваряне от петъчната сесия.

"Считаме, че сделката е важна част от нашата международна експанзия, а данъчното законодателство в Ирландия прави Elan още по-атрактивна", коментира пред Reuters изпълнителният директор на Perrigo Джо Папа. Ниският корпоративен данък от 12.5% ще позволи на американския гигант да намали ефективната си данъчна ставка до под 20%, спрямо около 30 на сто към настоящия момент. Сходна цел имаше и Actavis, която след придобиването на базираната в Дъблин Warner Chilcott за 5 млрд. долара, успя да намали ставката си с над 11 процентни пункта до 17 на сто. Сделката за Еlan се осъществява чрез мостово финансиране от Barclays и HSBC.

Развръзката

Изпълнителният директор на Elan определи сделката като победа, след неуспешните опити за придобиванe от страна на Royalty, чиято последна оферта беше за 13 долара на акция в брой плюс частична собственост върху търговските права, които биха добавили максимум 2.5 долара на акция, в зависимост от продажбите. Подобна сделка във фармацевтичния сектор включваше именно Elan, която продаде правата си от медикамента за лечение на склероза Натализумаб, но продължи да получава процент от продажбите, които удариха рекорд от 1.6 млрд. долара през миналата година. Изглежда едно от големите придобивания в сектор фармация е на път да приключи. Фактът, че Elan е поредната ирландска компания, която сменя собственика си говори, че ниският корпоративен данък сам по себе си не е достатъчен за привличане на чужди инвестиции. През последните години Дъблин насочи курс към по-малко администрация и повече бизнес, което изглежда дава резултати.

Все още няма коментари
Нов коментар