🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Actavis подготвя сделка за 25 млрд. долара

Преговорите за придобиването на конкурента Forest Laboratories са в напреднала фаза

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фармацевтичният гигант Actavis е в напреднали преговори за придобиване на конкурента Forest Laboratories, съобщава Wall Street Journal. Според източниците на изданието сделката може да оцени бизнеса на Forest на 25 млрд. долара, но подписването й все още не е напълно сигурно. Обединението на двете компании ще ги постави в по-добра позиция на променящия се здравен пазар в САЩ. Новата група ще предлага широк спектър от генерични и маркови лекарства и ще може да осъществи сериозни икономии при обединението на операциите.

Пазарно присъствие

При сегашните цени на акциите пазарната капитализация на Forest е около 19.3 млрд. долара, а на Actavis – 33.4 млрд. Actavis е известна основно с генеричните си лекарства, но през последните години се насочи кък придобивания на производители на лицензирани медикаменти като Warner Chilcott. Forest произвежда маркови продукти за неврологични състояния като депресия, както и лекарства за хипертония, запек и др. Един от големите печеливши ще е инвеститорът активист Карл Айкън, който агитира за продажба още от 2011 г. Неговият дял в компанията е 11.4%, което го прави един от най-големите акционери.

Actavis Group развива дейност в 60 страни, включително България, където стъпи през 1999 г. с придобиването на "Балканфарма". През 2012 г. компанията беше купена от щатската Watson Pharmaceuticals, като впоследствие обединената група прие по-утвърдената марка Actavis.

Разширяване на дейността

От своя страна Forest също разширява бизнеса си чрез придобивания. През миналия месец компанията купи конкурентната Aptalis Holdings за 2.9 млрд. долара от инвестиционния фонд TPG. В последно време обаче резултатите на Forest не удовлетворяват очакванията на инвеститорите, основно изтичането на патентите на някои от най-продаваните й продукти и конкуренцията на по-евтините генерични лекарства. Компанията има планове да съкрати разходите си с 500 млн. долара до 2016 г., като спестените средства трябва да бъдат използвани за разширяване на портфолиото.

Сключването на толкова мащабна сделка ще е добра новина за пазара на сливания и придобивания, който все още не се е възстановил напълно от последствията на финансовата криза. Това ще е втората най-голяма сделка за тази година, след като миналата седмица Comcast обяви, че ще придобие Time Warner Cable за 45 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар