🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"К и К електроникс" спечели последния конкурс за тв декодери

Компанията, която е собственик на "Техномаркет", доставя устройствата за повече от половин България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като спечели държавната поръчка за доставка на телевизионни декодери за Северозападна България, "К и К електроникс" получи и последните три региона: Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Така компанията, която е близка до бизнеса на банкера Цветан Василев, взе лъвския пай в подготовката за телевизионната цифровизация с общо 4 региона от общо 7, а за останалите се класираха две фирми: "Зора М. С." и "Технополис". Трите дружества имат ангажимента да доставят безплатни декодери на социално слаби, които са получили ваучери от държавата. В последния кръг на конкурса за обслужване на близо 86 хил. души заявка подаде и "Български пощи", но тя не успя да се пребори с ниските цени, предложени от "К и К електроникс".

Най-ниската цена печели

Принципът на най-ниската цена класира компанията на първо място в конкурса, потвърдиха от министерството на транспорта, което изчаква да изтече срока за евентуално обжалване на резултатите, преди да обяви официално победителят. Най-вероятно това ще стане след 9 септември, а от 11 септември социално слабите от последните три региона ще могат да получат декодерите си от магазините на компанията, която е собственик на магазините "Техномаркет".

По-ниските цени на частната компания от тези на "Български пощи" станаха известни при отварянето на офертите на 25 август. При предложени от държавната компания 36.12 лв. без ДДС на декодер за ефирна телевизия частната фирма игра с оферта, която е по-ниска с 3.20 лв. на устройство. Значителна разлика имаше и при цената на декодерите за кабелна телевизия, които в офертата на "Български пощи" бяха 40.85 лв. без ДДС, докато в предложението на "К и К електроникс" устройствата струват 24.92 лв. без ДДС. Единствено при декодерите за спътникова телевизия пощите успяха да предложат по-ниска цена. Освен по-ниски цени на устройствата компанията предлага и ниска цена на обслужване.

За осигуряването на безплатни декодери за бедните беше осигурено държавно финансиране от 17.5 млн. лв. Доставката на устройствата, без които няма да бъде възможно приемането на телевизионен сигнал след превключването към новата система на излъчване, започна още през месец август. Очаква се процедурата да приключи до края на септември, с което и последната крачка преди стартирането на цифровизацията да бъде извървяна.

Все още няма коментари
Нов коментар