🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Техномаркет" и пощите продължават в търга за декодери

Класирането на офертите се очаква в понеделник

Командната зала на НУРТС, от която се излъчва цифровият сигнал.
Командната зала на НУРТС, от която се излъчва цифровият сигнал.
Командната зала на НУРТС, от която се излъчва цифровият сигнал.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Командната зала на НУРТС, от която се излъчва цифровият сигнал.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Зора" отпада заради технически пропуски, след като вече е печелила аналогична поръчка.

Собственикът на "Техномаркет" - "К и К електроникс", и "Български пощи" са двете компании, чиито ценови оферти за доставка на декодери за 86 хил. социално слаби бяха отворени, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). От надпреварата отпадна третият кандидат - "Зора М.М.С.", заради пропуски в техническата част. Ведомството не уточни какви са пропуските, а отговарящите за проекта служители във веригата не бяха открити за коментар.

Обществената поръчка е за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен, тоест около половината държава. От 1 август се раздават декодери по първата част от търга - за  Южен централен, Северозападен и Североизточен, които покриват 124 хил. социално слаби домакинства.  

Офертите

"Български пощи" предложиха цена за декодери от 36.12 лв. без ДДС за ефирна телевизия, 25.71 лв. без ДДС - за спътникова, и 40.85 лв. - за кабелна. Отделно държавната компания предлага и 0.8% от стойността на продадените устройства за обслужване, което означава обработка на ваучера и осигуряване на продавач-консултанти по градовете. "К енд К електроникс", която е собственик на веригата магазини "Техномаркет", предложи 32.92 лв. без ДДС за декодер за ефирна телевизия, 28.25 лв. без ДДС - за декодер за спътникова, и 24.92 лв. без ДДС - за кабелна. Компанията, която е свързана с банкера Цветан Василев, предлага цена за обслужване от 1% от стойността на устройствата.

Всъщност за гледане на националните телевизии, които досега се ловяха с аналогова антена, е нужен първият тип декодер, а другите устройства се раздават безплатно от всеки оператор на абонатите му. Очаква се класирането на офертите на кандидатите да бъде обявено до понеделник.

Познати компании

"К и К електроникс" спечели най-големия район в първата част на поръчката - Северозападен, а "Зора М.М.С." - Североизточен и Южен централен район. "Технополис" кандидатства и спечели само район "Оборище" в София. Веригата реши да не участва във втората част от търга. "Български пощи" пък не се явиха в първия пул.

Доставката на устройства за социално слаби започна в началото на август. Министърът на транспорта Данаил Папазов вече обяви, че още от началото на тази седмица ще могат да се получават декодерите за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен. Заради забавянията в поръчката срокът за изключване на аналоговия сигнал беше удължен от 1 септември до 1 ноември.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 5
    • + 10

    Лятото гледах някакъв безумен репортаж по БТВ където някакъв господин се оплакваше, че във Враца (ако помня добре) можел да вземе безплатно за социално слабата си баба някакъв декодер, но в съседния окръг имало по-добри безплатни декодери за социално слаби, но там нямал право да вземе. Българио мила, земьо на герои!!! На изменкяра не му и минава през главата, че може да купи декодер за баба си. Не, той недоволен от качеството на харизания кон?!?

    Нередност?
  • 2
    destino avatar :-|
    destino
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "pzashev":

    Е, тук не си прав. Човекът беше подведен от това, че ваучерът беше за 60лв. и си мислеше, че можеше да вземе нещо по-качествено.
    После му (ни) обясниха, че остатъкът от тази сума, която не се използва остава в държавата и всичко се успокои.
    Не виждам драма, напротив, приветствам такива казуси, защото се осъществи диспут по темата, което е полезно.
    Сигурен съм, че и други са си задавали същият въпрос.

    Нередност?
  • 3
    geneva_1980 avatar :-|
    Alice in Chains
    • + 6

    Все пак да се върнем към старата истина, че числата не лъжат. Нека най-добрата оферта да спечели. Толкова е просто.

    Нередност?
Нов коментар