🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Недовършен завод за малц в Ямбол излиза на търг

Компания за изолации е осъдила предприятието, след като не е получила парите за работата си

С изключение на "Болярка", бирените фабрики в България купуват основната си суровина - малц, от външни производители
С изключение на "Болярка", бирените фабрики в България купуват основната си суровина - малц, от външни производители
С изключение на "Болярка", бирените фабрики в България купуват основната си суровина - малц, от външни производители    ©  HEINZ-PETER BADER
С изключение на "Болярка", бирените фабрики в България купуват основната си суровина - малц, от външни производители    ©  HEINZ-PETER BADER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгът за

предприятието


Начална цена:

9 601 566 лв.

Площ на завода:

54 749 кв.м

Начало:

26.08.2013

Крайна дата за оферти:

26.09.2013

Място:

Районен съд - Ямбол

Дата за обявяване:

27.09.2013

Източник: регистър за продажби на ЧСИ

Недовършен завод за малц от времето на плановата икономика се продава от частния съдебен изпълнител Ирина Христова заради просрочени дългове. Производственият имот е в Ямбол и е пуснат на търг на 19 август с начална цена от 9.6 млн. лв. с ДДС, като срокът за подаване на оферти тече от 26 август. Взискателят, поискал продажбата, е "Българска изолационна компания", на която собственикът на завода "Пивоимпекс" дължи пари.

Верига от проблеми

В момента заводът не работи. Доскоро по него е имало строителни работи и те са станали причина "Пивоимпекс" да задлъжнее. Управителят на "Българска изолационна компания" Петър Димов обясни пред "Капитал Daily", че са били наети да поставят изолация на покрива на завода, свършили са си работата и все още очакват плащане от собственика. "Осъдихме ги и запорирахме имущество и сега се надяваме да се появи купувач", коментира Димов. През 2011 г. компанията за изолации печели дело срещу "Пивоимпекс" и окръжния съд в Ямбол нарежда изплащането на главници от 168 644 лв. и лихвите за забавянето.

С "Пивоимпекс" не успяхме да се свържем нито на телефоните в Ямбол, нито на тези в София, където е седалището на компанията. Според Търговския регистър фирмата е активна, но последният й отчет е от 2008 г. (виж таблицата), така че не е ясно със сигурност дали извършва реална дейност.

По информация от общината в Ямбол заводът не работи, заключен е и няма признаци скоро да започне работа. Приватизацията на недовършения завод е станала в края на 1999 г., като купувач е офшорната фирма "Инсайт оувърсийс Лтд". Срещу 571 лв. и 32 ст. тя придобива целия капитал на дружеството "Пивоимпексинженеринг" със складове в Свищов, сграда в София и огромни задължения. По данни от архива на в. "Стандарт" в края на 1997 г. те са над 52 млн. лв., а купувачът е гарантирал, че ще инвестира 23 млн. германски марки в производството.

Оздравяване на хартия

Освен това купувачът поема ангажимент да изпълнява приет от съда оздравителен план и да разсрочи дълговете към кредиторите. Един от тях е Банка ДСК, която предлага избор на нов изпълнител на оздравителния план. Такова искане има и тогавашният областен управител Николай Николов и след настояването им икономическият министър от това време Петър Жотев нарежда проверки. Според обяснения в медиите тогавашният заместник-министър Левон Хампарцумян успява да разговаря с всички засегнати, но до решение не се стига заради преместването му като изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Междувременно юристите на икономическото министерство дават две различни мнения по договора за приватизация – едните твърдят, че трябва да се развали, а другите са против. Според последните публикувани данни в Търговския регистър пълно разваляне на сделката не е имало, тъй като през 2008 г. акционери в "Пивоимпекс" са "Инсайт овърсиз" с 45% и "Гирсори пропърти" с 55%.

Заводът в Ямбол така и не започва никога работа, промените през 1989 г. го заварват все още в строеж, но със закупени нови машини от Германия по модерна за времето си технология. Според специалист от пивоварния бранш е малко вероятно някой да прояви интерес към завода като място за производство на малц, тъй като най-вероятно технологиите му вече са морално остарели.

Пазарна реалност

След приватизацията в България няколко от бирените фабрики бяха купени от големи международни пивовари, като постепенно техните производства на малц преминават към външни фирми. В момента само великотърновската "Болярка" има собствено производство на малц. По данни на Съюза на пивоварите другите заводи за бирената суровина са фабриката на Malteries Soufflet в Плевен, която има и допълнително производство в Хасково, "Булмалц" в Чирпан. В Елин Пелин заводът за малц е затворен.

Във Варна също не работи след закриването на "Леденика", за която е било предназначено производството му, поясниха от съюза. Оттам добавиха, че малцът на българските заводи се използва от пивоварите в страната, но допълнително се налага и внос – най-вече на специални продукти, като например суровината за тъмните бири.

Точно пред 13 години тогавашният кмет на Ямбол Николина Хаджигеоргиева е обсъждала с председателя на икономическата комисия в парламента Валери Димитров възможността строителството на завода в Ямбол да приключи и да започне производство. Тогава председателят на борда на "Пивоимпекс" Алексей Иванов и изпълнителният директор Иван Начев са представили доклад пред Димитров, според който трябват само още малко инвестиции за довършването. Според съобщението от пресцентъра на общината новите работни места ще са около 3000 – пряко и косвено заети с отглеждането и преработката на ечемик. През 80-те години, когато е проектиран, заводът е трябвало да доставя малц на всички държави от бившия Съюз за икономическа взаимопомощ. Това си остава само пожелание.

 

Последният отчет на "Пивоимпекс"
Показател (в хил. лв.)2008 г.2007 г.
Активи34 01130 004
Печалба12133
Общи приходи2 207626
- от тях продажби242398
Общо разходи2 193475
Задължения до 1 год.4 2081 463
Задължения над 1 год.13 75712 497
Източник: Търговски регистър

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borko99 avatar :-|
    Борко
    • + 11

    Напоследък май всичко излиза на търг, нищо не върви у нас, желаещи много, но бързо фалират.

    Нередност?
  • 2
    ken avatar :-P
    анализирам данни
    • - 4
    • + 14

    Приватизацията на недовършения завод е станала в края на 1999 г., като купувач е офшорната фирма "Инсайт оувърсийс Лтд". Срещу 571 лв. и 32 ст. тя придобива целия капитал на дружеството "Пивоимпексинженеринг" със складове в Свищов, сграда в София и огромни задължения. По данни от архива на в. "Стандарт" в края на 1997 г. те са над 52 млн. лв., а купувачът е гарантирал, че ще инвестира 23 млн. германски марки в производството.

    ----------------------------------
    Костовите апологети да коментират, аз не искам

    Нередност?
  • 3
    xps avatar :-|
    xps
    • + 13

    Само едно не разбрах, според статията завода никога не е работел... ако това е така за тия години трябва да е бил пазен от няколко добре въоражени батальона...... и изведнъж някой почва да му прави покрива....

    Нередност?
  • 4
    antipodean avatar :-|
    antipodean
    • - 1
    • + 4

    Много неясна статия, в крайна сметка завода работил ли е, или не?

    Тази таблица с отчети в хил. лв. ли е, или какво? Много несериозен материал...

    Нередност?
  • 5
    vesselan avatar :-|
    Весела Николаева
    • + 3

    До коментар [#4] от "antipodean":

    Данните в таблицата са в хил. лв., вече са поправени, извиняваме се за пропуска. А заводът няма как да е работил, още в началото сме посочили, че не е довършен.

    Нередност?
  • 6
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • + 4

    Има какво да се иска от тази статия... просто това е един неясно поднесен материал...

    Нередност?
  • 7
    antipodean avatar :-|
    antipodean

    [quote#5:"Весела Николаева"]А заводът няма как да е работил, още в началото сме посочили, че не е довършен.[/quote]
    А тогава от къде са дошли тези ~3 млн. лева приходи за 2007 и 2008 без да работи?

    Нередност?
  • 8
    anta111 avatar :-|
    anta111

    От отдаване под наем на административната сграда на завода

    Нередност?
Нов коментар