🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Активи на хасковска мандра се продават заради дългове

"Българско сирене" е собственик на склада с изчезналите от Държавния резерв кашкавал и сирене

По данни от БАБХ "Българско сирене" има регистрация за производител на изцяло млечни продукти и такива с растителни мазнини
По данни от БАБХ "Българско сирене" има регистрация за производител на изцяло млечни продукти и такива с растителни мазнини
По данни от БАБХ "Българско сирене" има регистрация за производител на изцяло млечни продукти и такива с растителни мазнини    ©  Надежда Чипева
По данни от БАБХ "Българско сирене" има регистрация за производител на изцяло млечни продукти и такива с растителни мазнини    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търгът е насрочен по искане на кредитора Уникредит Булбанк

Млекопреработвателното предприятие "Българско сирене" в Хасково, което беше замесено преди дни в скандала с изчезналите продукти от Държавния резерв, се продава на търг заради дългове към Уникредит Булбанк. Това става ясно от обявление в регистъра на частните съдебни изпълнители, където активите на компанията са обявени за продажба с начална цена 4.7 млн. лв. с ДДС. Отделно съдебният изпълнител продава и автомобили на дружеството на стойност над 134 хил. лв. Най-скъпият от тях е лек автомобил BMW за 30 600 лв., повечето от останалите са товарни.

Според обявлението на търг се пускат имотът, в който е предприятието, с площ от 13 дка, заедно със сградите върху него и  оборудването, произведено между 1996 и 2008 г. За част от тях има обяснение, че са разпилени, а други не се използват. От кантората на частния съдебен изпълнител Калинка Араклиева обясниха, че не знаят дали предприятието е действащо, а при огледа и описа му не са забелязали признаци, които да показват, че то работи. Оттам коментираха, че е възможно производство все пак да има. До редакционното приключване на броя от "Българско сирене" не бяха открити за коментар, а от кантората на Араклиева добавиха, че нямат контакти на дружеството. На телефоните от фирмените регистри не отговаряше никой, а сайтът на "Българско сирене" вече не работи. Представители на собствениците също не бяха открити за коментар.

Първите ще станат последни

"Българско сирене" е сред млекопреработвателните предприятия, които имаха разрешение да изнасят за ЕС веднага след приемането на България в съюза. То произвеждаше продукти с марка "Дея", като покриваше целия масов спектър от млечни произведения – сирене, кашкавал, извара, кисело мляко. Според материал от местния информационен сайт Haskovo.net от началото на тази година компанията е изпаднала в много тежко финансово състояние, не плаща заплати на служителите си и произвежда само кисело мляко. Подобна информация дадоха пред "Капитал Daily" и други жители на Хасково, които разказаха, че отдавна не са виждали продуктите "Дея", но е възможно да е останало някакво производство, което да се реализира в други градове.

В Търговския регистър няма публикувани отчети на "Българско сирене", така че точна информация за финансовото състояние на компанията не може да се вземе. В обявата на съдебния изпълнител се посочва, че върху имотите има ипотеки и възбрана, а машините са заложени в полза на Уникредит Булбанк.

Скандалът с изчезналите 25 тона сирене и 10 тона кашкавал стана публичен в края на септември, когато МВР установи липсата им от склад на Държавния резерв в Хасково, собственост на "Българско сирене". Проверката на полицията е била направена след сигнал на пловдивската дирекция на държавния резерв. След проверката е подаден сигнал в прокуратурата, където се води разследване.

От Районната прокуратура в Хасково обясниха пред "Капитал Daily", че има досъдебно наказателно производство, което формално е срещу неизвестен извършител, но се разследва точно "Българско сирене". Още преди няколко дни от прокуратурата съобщиха, че договорът между държавния резерв и дружеството за съхранение на продукти е бил сключен още през 2008 г., а през 2011 г. е подновен с анекс.

Липсващите шефове

След скандала от Haskovo.net са опитали да се свържат на място с представител на компанията, но още на входа репортерите са били спрени и служителка им е обяснила, че няма никой от ръководството и не може да дава контакти. Сайтът съобщава още, че според техни източници честа практика при съхраняването на продукти от резерва е оставените количества да се продават и да не се заменят с нови. При проверки същото количество се взема "назаем" от друга фирма, след което й се връща. Внезапни инспекции, каквато вероятно е била тази в хасковския склад, разкриват измамата.

"Българско сирене" е собственост на няколко физически лица, две от които държат основния пакет акции – Христо Овчаров и Камен Колчев, всеки с по 48%, показват данни от протокола на общото събрание в Търговския регистър, проведено през юли. Останалите акционери са Кирил Кирилов и Неделчо Добрев. На събранието е било решено седалището на компанията да се премести от Харманли в Хасково, а Овчаров, Кирилов и Добрев са били освободени от борда на директорите. На тяхно място са избрани Иван Иванов, Огнян Занев и Генчо Стойков.

Богати с флуор

Освен с държавния резерв името на "Българско сирене" беше замесено и в скандал с доставка на мляко за детски градини във Варна. През 2008 г. майки от града се оплакаха, че децата им се разболяват от флуороза (приемане на прекомерно количество флуор) заради мляко, обогатено с химичния елемент. Доставчик на продукта беше "Българско сирене", а недоволството на майките беше основно заради липсата на информация, че на децата им се дава флуорирано мляко. Тогава доставките бяха спрени. В началото на 2008 г. хасковската фирма е била санкционирана от проверяващите в морския град и заради несъответствие на технологичните документи с маркировките върху опаковките. Проверка беше назначена и заради декларирането на "Българско сирене", че влага растителни мазнини в млечните си продукти.

По данни от Българската агенция за безопасност на храните "Българско сирене" в момента е регистрирано като производител на изцяло млечни продукти и такива със заместващи растителни мазнини, като двете производства са с отделен график.

Публичната продажба

Краен срок за оферти: 7 ноември

Обявяване на купувач: 8 ноември

Начална цена за предприятието: 4

687 180 лв.

Цена за автомобилите: 134 420 лв.

Кредитор: Уникредит Булбанк

Източник: регистър за продажби на ЧСИ
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 11

    1) Ако не се лъжа, точно това е производителят на повечето "млека" по 19 и 29 стотинки на рафтовете на големите вериги

    2) цитат от статията: " честа практика при съхраняването на продукти от резерва е оставените количества да се продават и да НЕ се заменят с нови (Б.М. благозвучно обяснение за грабеж!). При проверки същото количество се взема "назаем" от друга фирма, след което й се връща.

    >>> Което е отдавна коментирана тема, дали щетите от този резерв не са в пъти по-големи от евентуалните ползи. Всъщност малкото пъти, когато се е опряло до този резерв, е излизало че необходимата стока отдавна я няма в него. И резервът е в групичката с онези няколко мита, примерно че ако затворим пощенския клон селото загива, ако обединим килийните училища на 10 села и направим едно нормално, тогава младите щели да се изселят, че държава без военно-промишлен комплекс не е държава, град без военно поделение също, а граница без минимум 6 кабинки на митничари, паспортен контрол, фитосанитарен контрол др. такива е "разграден двор"

    Нередност?
  • 2
    semko avatar :-|
    semko

    Да напомним че през 2003 предприятието бе построено за 3.8 мнл по САПАРД. Далавера бате.

    Нередност?
Нов коментар