🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Братята Кох навлизат в електрониката

Koch Industries ще придобие производителя на електронни компоненти Molex срещу 7.2 млрд. долара

Molex произвежда конекторни системи за компании от автомобилната, военната и технологичната индустрия
Molex произвежда конекторни системи за компании от автомобилната, военната и технологичната индустрия
Molex произвежда конекторни системи за компании от автомобилната, военната и технологичната индустрия    ©  Reuters
Molex произвежда конекторни системи за компании от автомобилната, военната и технологичната индустрия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Koch Industries ще придобие производителя на електронни компоненти Molex, която работи за компании от ранга на Apple, срещу 7.2 млрд. долара, съобщи Reuters. Сделката представлява сериозно заявление от страна на братята милиардери Чарлз и Дейвид Кох да диверсифицират бизнеса си, съсредоточен в енергийната и химическата промишленост.

Сделката определя цена на акциите на Molex от 38.50 долара, което представлява премия от 42% спрямо средната цена на двата вида книжа на компанията, които се търгуват на борсата, при затваряне на търговията в петък. От началото на годината акциите са поскъпнали със 7.4%, а след обявяването на сделката цената им се повиши до 38.56 долара, което е най-високото ниво от 2006 г.

Споразумението е получило подкрепа от основателите на електронната компания – фамилията Кренбейл, както и от повечето мениджъри, които контролират една трета от обикновените акции и 94% от акциите от клас Б, които не се търгуват на борсата. Акциите от клас Б се държат от 13 индивидуални инвеститора, чиито гласове са от ключово значение за одобрението на сделката.

Семеен бизнес

Анализаторите не крият, че са леко изненадани от сделката. "Малко е изненадващо предвид факта, че компанията е била контролирана от семейството толкова време. Премията е значителна и оценява Molex малко по-високо от конкурентите й", коментира пред Bloomberg Шон Харисън, анализатор Longbow Research. Фамилията Кренбейл основава  Molex през 1938 г. като производител на пластмаса. В момента Фредерик Кренбейл и Джон Кренбейл-младши са председатели на управителния съвет, като в миналото и двамата са били изпълнителни директори. След сделката компанията ще продължи да се ръководи от сегашния мениджмънт.

"След 75 години това беше трудно решение. Управителният съвет и семейството ни обаче считат, че тази сделка ще е изключително печеливша за акционерите ни", коментира 72-годишният Фредерик Кренбейл, който е внук на основателя на компанията. Сделката се оценява на 1.9 пъти приходите й и 11.2 пъти печалбата преди данъци, такси и амортизация. Според данните на Bloomberg средната стойност на тези коефициенти при подобни сделки е съответно 0.8 и 8.5.

Molex ще се превърне в самостоятелно подразделение в Koch Industries, която е втората най-голяма непублична компания в САЩ и има годишни приходи от 115 млрд. долара. Изпълнителният директор на Koch Industries Чарлз Кох заявява, че Molex ще се впише отлично в структурата на групата и ще предостави значителни нови възможности за растеж. Компанията произвежда конекторни системи за компании от автомобилната, военната и технологичната индустрия, включително и за последните модели на iPhone.

Изненадваща сделка

Анализаторите от банка UBS Амитаб Паси и Джеймс Хилиър изразяват изненада както от стойността на сделката, така и от купувача. "Точната мотивация зад това придобиване не е ясна към този момент. Очакваме сделката като цяло да се окаже позитивна за големите конкуренти в сектора като TE Connectivity и Amphenol заради перспективите за консолидация на индустрията и по-концентрирана конкурентна среда", отбелязват те. Пазарите също имат подобни очаквания, поради което акциите на  TE Connectivity и Amphenol поскъпнаха с по 1.5%.

За братята Кох, известни с поддръжката си за консервативни политически движения, това ще е най-голямата сделка от осем години. Това е и второто най-голямо придобиване на тяхната компания след покупката на производителя на хартия Georgia-Pacific за 13.2 млрд. долара през 2005 г. Според данните на самата компания Koch Industries е похарчила около 50 млрд. долара за придобивания и капиталови инвестиции за последните 10 години.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 1
    • + 7

    Братята Кох са обект на множество публикации, описващи подкрепата и влиянието им над консервативни губернатори, сенатори и дори президенти. Даренията им в полза на консервативни кампании достигат стотици милиони долари, известни са и спонсорираните от тях фондации, заети основно с фалшификации и инициативи, свързани с опровергаването на глобалното затопляне. На този фон не звучи позитивно потвърждението, че едрият корпоративен бизнес става все по-едър и влиятелен.

    Нередност?
  • 2
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "КЛЮЧАРЪ":

    То, глобалното затопляне, няма нужда от фалшификации.
    Всъщност термина глобално затопляне е една глобална фалшификация.

    Стопли ли ?

    Нередност?
  • 3
    dekster avatar :-P
    КЛЮЧАРЪ
    • + 4

    До коментар [#2] от "jordani":

    Няма дори да споря с теб. Достатъчно е, че се кроят карти и нови корабни маршрути през Северния ледовит океан. В същото време страните с териториални претенции на Север правят сондажи и сметки на залежите, които съвсем скоро ще могат да добиват без пречката на айсбергите.

    Теорията си за глобалната фалшификация може да обясниш на корпорациите, които вече влагат милиони в проучванията за бизнес в новите територии.

    Нередност?
  • 4
    plf avatar :-|
    Plamen Florov
    • + 2

    Глобалното затопляне е само лоаклно такова и в тази си част jordani е прав.

    Също са прави братята които диверсифицират бизнеса си.

    Ясно е че както за всички други няма как да научим как са направили първия си един милон / милиард. Другите се лепят към тях.

    Нередност?
Нов коментар