🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделката между Vodafone и Verizon променя телекомуникационния пазар

Британската компания ще използва придобития финансов ресурс за засилване на позициите си в Европа

Според анализаторите Vodafone ще се ориентира към придобиване на оператори на фиксирани мрежи в европейски държави, където вече има мобилен бизнес
Според анализаторите Vodafone ще се ориентира към придобиване на оператори на фиксирани мрежи в европейски държави, където вече има мобилен бизнес
Според анализаторите Vodafone ще се ориентира към придобиване на оператори на фиксирани мрежи в европейски държави, където вече има мобилен бизнес    ©  Reuters
Според анализаторите Vodafone ще се ориентира към придобиване на оператори на фиксирани мрежи в европейски държави, където вече има мобилен бизнес    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Vodafone и Verizon Communications официално потвърдиха в понеделник, че подготвят сделка, при която британската фирма ще продаде своя 45-процентен дял в щатския мобилен оператор Verizon Wireless. Компаниите също така обявиха, че стойността на придобиването ще е 130 млрд. долара, което ще е третата по размер сделка от този тип в историята, съобщи Reuters. Според експертите този ход неминуемо ще ускори и процесите по консолидация в сектора в глобален мащаб. Продажбата на най-ценния актив на британската медийна корпорация слага край на дългия период на агресивна експанзия за Vodafone, което през последените две десетилетия стъпи на повече от 30 пазара в Европа, Америка, Африка и Азия. След сделката бизнесът на компанията ще е по-малък, по-малко печеливш и по-зависим от основните си операции в развитите европейски пазари.

Нови възможности

Експертите очакват значителната финансова инжекция да бъде използвана от Vodafone за укрепване на позициите чрез придобивания на по-малки конкуренти и инвестиции в развитието на съществуващата мрежа. Спекулациите, че самата Vodafone може да се превърне в атрактивна цел за придобиване в консолидиращия се телекомуникационен пазар, оскъпи акциите й до 12-годишен връх в понеделник. Според условията на споразумението Verizon ще плати с 60 млрд. долара в брой, 60 млрд. в свои акции и още 10 млрд. чрез по-малки сделки. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, като част от сделката Verizon може да продаде обратно на британската фирма своя 23-процентен дял във Vodafone Italia, чиято стойност се оценява на около 5.3 млрд. долара. За да финансира кешовата част от сделката, Verizon е договорила кредитни линии за общо 65 млрд. долара от четири банки - JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Barclays Plc и Bank of America Merrill Lynch.

Ако сделката бъде финализирана, това ще сложи край на продължило над десетилетие корпоративно противопоставяне, при което и двете страни са се опитвали да придобият дела на другия. През 1999 г. Vodafone плати 70 млрд. за това, което впоследствие прерасна в миноритарен дял във Verizon Wireless, но британската компания има ограничено влияние върху операциите и изплащането на дивиденти.

За щатската Verizon сделката означава, че вече няма да дели печалбите от Verizon Wireless и нейните 100 млн. абоната. От друга страна, изпълнителният директор на Vodafone Виторио Коало ще получи значителен финансов ресурс, чрез който да увеличи възвращаемостта на акционерите и да заздрави позициите на групата в Европа.

Колосален ефект

Ефектът от това придобиване обаче едва ли ще се ограничи до двете компании. "Това е просто колосално. Сделката ще преобърне пазара и ще накара всички играчи внимателно да обмислят следващия си ход", коментира пред Wall Street Journal представител на един от водещите европейски телекоми, пожелал анонимност. Освен че ще осигури на Vodafone достатъчно пари, за да засили позициите си на силно конкурентния европейски пазар, сделката ще отвори възможности за действия и на други едри играчи.

Британската компания вече показа намеренията си в тази посока със сделката за изкупуване на германския кабелен оператор Kabel Deutschland за 10 млрд. долара. Според анализаторите следващите цели за Vodafone ще са други оператори на фиксирани мрежи в държави, където вече има мобилен бизнес – например Grupo Corporativo Ono в Испания или Fastweb в Италия.

Успешното приключване на сделката ще повиши общата стойност на консолидациите в сектора до 303 млрд. долара за тази година – най-високото ниво от 2000 г., показват данните на Dealogic. Очаква се в резултат на сделката между Vodafone и Verizon тенденцията да се засили, особено в Европейския съюз, където все още има стотици мобилни и кабелни оператори, собственост на около 40 по-големи групи. Същевременно в САЩ мобилните комуникации вече са консолидирани до четири големи играча.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dorn avatar :-|
    dorn
    • + 4

    Жалко че Виваком вече е купен от мустака .

    Нередност?
  • 2
    easy63 avatar :-|
    Storm Rider
    • + 4

    Пазарен бизнес интерес към Виваком няма.
    Има единствено политически интерес от ВТБ, като част от стратегия за придобиване на монополно положение и създаване на картел.

    Нередност?
Нов коментар