🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Месокомбинат в с. Маноле се продава заради дългове към СИБанк

Фирми, близки до завода, бяха свързани с делото САПАРД

Месопреработвателното предприятие не работи от поне две години, каза кметът на с. Маноле Александър Иванов
Месопреработвателното предприятие не работи от поне две години, каза кметът на с. Маноле Александър Иванов
Месопреработвателното предприятие не работи от поне две години, каза кметът на с. Маноле Александър Иванов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Месопреработвателното предприятие не работи от поне две години, каза кметът на с. Маноле Александър Иванов    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1.17

млн. лв. е началната цена за вече неработещото предприятие.

Месoкомбинат в пловдивското село Маноле се продава на търг от частен съдебен изпълнител, стана ясно от обява в регистъра за публичните търгове. Преработвателното предприятие се предлага с начална цена 1.17 млн. лв., а срокът за подаване на оферти за него е 16 октомври. Продажбата е по искане на кредитора СИБанк, а собственик на имотите е фирмата "БКБ Стандарт". Върху тях има вписани ипотека и договор за особен залог в полза на банката, както и залог в полза на "Бизнеспарк Маноле".

Няколко фирми в едно дело

По думите на кмета на Маноле Александър Иванов в селото е имало само един такъв завод, но той не работи от поне 2-3 години. След спирането на работа имотът се охранява, най-вероятно от пазачи на банката, каза Иванов. Той добави, че фирмата е била част от бившия свинекомплекс "Маноле", където е имало още две компании. Според съдебни регистри в бившия комплекс обекти са имали месопреработвателното предприятие "Братя Къртеви", "Рея 96" и "Елпин трейд интернешънъл".

Според обявлението имотите, които са общо 34 дка, са собственост на фирмата "БКБ Стандарт". Справка в Търговския регистър показва, че основният собственик на "БКБ Стандарт" е "Еврофриго", малък дял държи и Борислав Борисов. Дружеството "Еврофриго", както и "Елпин трейд интернешънъл" бяха замесени в делото за източването на средства по САПАРД и пране на пари, по което обвиняеми бяха Марио Николов и Людмил Стойков заедно с още няколко души. Тогава дружествата бяха посочени като част от схемата, чрез която с фиктивни сделки и стари машини са били присвоявани незаконно пари. Миналата година обвиняемите бяха оправдани от Софийския апелативен съд, което предизвика недоумение от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), а в началото на тази година главният прокурор Сотир Цацаров поиска дисциплинарно производство в Апелативната прокуратура заради делото по САПАРД.

Смяна на курса

В началото на разследването по САПАРД собственици на "Еврофриго" са "Лагимекс" и "Палмигруп", като първата е била на Людмил Стойков. Пред "Капитал Daily" той отрече да има нещо общо с месопреработвателното дружество в Маноле и каза, че за пръв път чува за него. Стойков посочи, че отдавна е излязъл от "Еврофриго", има интереси в металургията и не се е занимавал с месопреработка или земеделие.

Според последната информация за акционерите на "Еврофриго" към април миналата година 51% от капитала се държи от "Криейтив корпорейшън", регистрирана на Сейшелските острови. Няколко месеца по-рано друг протокол показва, че останалите 49% са на "Ню бизнес мениджмънт лимитид" - Британски Вирджински острови. Компанията "Еврофриго", подобно на продаваните на търг имоти, е заложена в полза на "Бизнеспарк Маноле" заради дълг от 17 млн. лв., показва справка в Търговския регистър. Бизнес паркът е бил собственик на "БКБ Стандарт", но преди година е продал дяловете си. Справка във фирмените документи показва, че от месец май тази година "Еврофриго" е в несъстоятелност, а най-големите й кредитори са "Локал асетс мениджмънт" (13.02 млн. лв.) и Марио Николов (6.3 млн. лв.). Дългове имат да си събират още ОББ (4.5 млн. лв.) и НАП (980 хил. лв.)

До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с никоя от засегнатите фирми – във фирмените регистри или липсват телефонни номера, или на тях не отговаря никой. Единствено на посочения за връзка телефон на "Бизнеспарк Маноле" се обади жена, която обясни, че е от външна счетоводна къща, няма никакъв контакт с фирмата освен документите, които носят периодично за обработка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 6

    Това не беше ли на БСП агента Г. Гергов?

    Нередност?
  • 2
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 4

    Класика от милата ни родина. После защо са високи лихвите.

    Нередност?
Нов коментар