Telekom Austria купи 4G честоти за 1.03 млрд. евро

Австрия събра 2.01 млрд. евро в търг за мрежата от четвърто поколение

Телеком антени във Виена    ©  Ройтерс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2.01

млрд. евро са общите 

приходи от търга

654

млн. евро за 9 честоти е 

платила T-Mobilе.

330

млн. евро за 5 честоти е 

платила H3G.

Telekom Austria е платила 1.03 милиарда евро за 14 честоти от четвърто поколение в Австрия, съобщи Reuters. Общо на търга бяха продадени 28 честоти, които донесоха на австрийската държава 2.01 милиарда евро. Аукционът е сред най-скъпите в Европа и завърши с почти четири пъти по-голяма сума от първоначалната минимална цел.

Освен Telekom Austria честотите са били разпределени между още два играча. T-Mobile, която е собственост на Deutsche Telekom, е дала 654 милиона евро за 9 честоти. Компанията H3G, собственост на хонконгския конгломерат Hutchison Whampoa, е платила 330 милиона евро за пет. Цените, платени от операторите за честотите в 4G спектъра, са близки до тези в много по-големи европейски държави. Те са и най-големи на глава от населението, отбелязва Reuters. Австрийският телеком регулатор се надяваше да събере поне 526 милиона евро в аукциона, започнал на 9 септември.

Telekom Austria съобщава, че ще финансира покупката си със съществуващи активи и нови заеми. Очаква се компанията да увеличи капитала си, за да може да защити кредитния си рейтинг.

Прекалено скъпо

Всичките три оператора се оплакаха от високите цени. Те бяха постигнати чрез аукционен метод, който има за цел да увеличи неяснотата за залозите на съперниците и да сведе до минимум възможностите за предварителни тайни споразумения. "Тези изключително високи цени за лиценз лишават операторите от средства за бързо изграждане на мрежите", заяви изпълнителният директор на T-Mobile Austria Андреас Бирвирт.

Антониос Дросос, партньор в финландската консултантска компания Rewheel, заяви, че приходите от аукциона са по-високи на глава от население дори от по-многолюдната Холандия, където компанията KPN бе принудена да спре изплащането на дивиденти след аукциона. Холандският аукцион събра 3.8 милиарда евро. Други подобни търгове в Германия са събирали 4.4 милиарда и 3.6 милиарда евро във Франция, а това са страни със 7-8 пъти по-голямо население от Австрия.

Австрия, която има население от 8.4 милиона души, е пазарът с най-яростна конкуренция за телекомите в Европа. Предплатени пакети от типа ол инклузив могат да бъдат намерени на цени от 7.50 евро. "Австрийските оператори плащат около 60 процента от годишните мобилни приходи за придобиване на широколентови честоти, които, изглежда, удариха ценовия таван", казва Дросос. По думите му малкото придобити от H3G честоти поставят мобилния оператор в неравностойно положение, защото той цели увеличаване на пазарния си дял от 25 до 30 на сто.

"За тях резултатите от аукциона означават, че те могат да се разширяват в градските или околоградските райони. H3G са най-малкият играч и той беше ефективно заграден от големите и добре финансирани съперници", добавя Дросос.

Разделянето на пая

След аукциона Telekom Austria ще има 43% от достъпните честоти, което е малко по-малко от 44-те процента пазарен дял на компанията. T-Mobile ще държи 30% от честотите при 31 на сто пазарен дял. За H3G остават 28 процента.

Ръководителят на австрийския телеком регулатор Георг Серенчи от своя страна защити високата цена на аукциона. "В крайна сметка стойността на целия пазар бе оценена тук. Австрия е държава за пример в мобилните телекомуникации", казва той. По думите му регулаторът ще наблюдава отблизо дали цените за потребителите и бизнеса ще нараснат като резултат от аукциона.

Високите приходи означават внезапна печалба за новото австрийско правителство. В страната все още се преговаря за управляваща коалиция след изборите през септември. Вероятно част от парите могат да бъдат използвани за развитие на телекомуникационната инфраструктура, както и за спасяването на изпадналата в затруднения държавна банка Hypo Alpe Adria.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 14

    А България ще продаде лиценза за 1 лв. на Цветан Василев, през някоя фирма на Пеевски.

    Нередност?
  • 2
    army avatar :-?
    army
    • - 6

    Сега като дойде скоро в Европа AT & T ще си говориме за пазар ;)

    Нередност?
Нов коментар