🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консолидацията на телеком пазара във Франция продължава

Кабелният оператор Numericable е постигнал предварително споразумение за придобиване на местното звено на Virgin Mobile

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 325 млн. евро се оценява потенциалната сделка.

Френският телеком пазар може да бъде прекроен, ако бъде финализирана серия от сделки до края на годината. Така през изминалата седмица кабелният оператор Numericable обяви, че преговаря за придобиване на мобилния телеком Virgin Mobile France. Двете страни са подписали споразумение за ексклузивни преговори за потенциално придобиване. Новината беше потвърдена от Carphone Warehouse Group на британския телеком магнат Чарлс Дънстън, която държи 47% в мобилния оператор, пише New York Times. Мажоритарният собственик в лицето на Virgin Group на милиардера Ричард Брансън също е дал съгласие за преговори за потенциална продажба на френското звено. Това става само след като преди седмица Carphone Warehouse обяви плановете си да се слее с друга британска компания за електроника - Dixons Retail (виж втория текст).

Засилване на мобилния бизнес

Френското звено на Virgin Mobile се оценява на около 325 млн. евро, като разполага с около 2 млн. абоната в страната. Най-големият акционер в Numericable е Altice – кабелен и мобилен оператор, базиран в Люксембург, който очевидно прави опити да разширява бизнеса си и така да засили консолидацията в телеком сектора в Западна Европа.

Преговорите идват само месец след като Altice спечели наддаването за SFR, което е мобилният бизнес на Vivendi. Сделката между двете компании се оценява на около 17 млрд. евро. След нейното финализиране Altice планира да слее SFR и Numericable. Това се очаква да стане до края на тази година, като в момента се чака одобрението на френския регулатор. Ако се стигне до споразумение за сливането на Numericable и Virgin Mobile France, то и тази сделка ще трябва да мине през одобрението на френския регулатор.

Засилена конкуренция

Двете сделки ще окажат допълнително влияние върху телеком пазара във Франция. Натискът ще бъде особено силен за третия по големина мобилен оператор Bouygues Telecom. Пред него са Orange и SFR. Bouygues се опитваше да промени френския телеком пазар, като наддаваше неуспешно за SFR през април, но накрая споразумението за сливането беше договорено с Altice. Битката за втория по големина мобилен оператор във Франция изправя един срещу друг двама местни милионери. Мартин Буиг, който е собственик на едноименната индустриална група с доста широко портфолио, и Патрик Драхи, който направи Altice глобален играч на телеком пазара.

Създалата се ситуация през последните месеци може да принуди първия и третия мобилен оператор във Франция да се слеят, след като местната преса обяви, че Bouygues и Oragne обсъждат да обединят своите телекомуникационни бизнеси. Френското правителство също даде сигнали, че най-вероятно ще позволи подобна консолидация на пазара, след като министърът на икономиката Арно Монтебру обяви, че е склонен мобилните оператори от четири да станат три.

В момента всички големи играчи във Франция са принудени да свалят цените заради новите малки компании, които навлизат на пазара. Последният пример е с интернет доставчика Free Mobile, който получи лиценз за мобилен оператор през 2012 г. Той заедно с останалите по-малки компании натиска цените надолу, което затруднява големите корпорации.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sinergy avatar :-|
    Sinergy
    • + 2

    Лошо няма - нали от ЕК искаха консолидация в сектора. Явно първо ще започне на национално ниво, а за после ще видим :)

    Нередност?
  • 2
    ivan31 avatar :-|
    Иван Петров
    • - 1
    • + 1

    Малка грешка: "Bouygues" се произнася "Буиг", а не "Бояж".

    Нередност?
  • 5
    milen888 avatar :-?
    milen888
    • + 3

    Най-важното в статията е накрая:

    "В момента всички големи играчи във Франция са принудени да свалят цените заради новите малки компании, които навлизат на пазара. Последният пример е с интернет доставчика Free Mobile, който получи лиценз за мобилен оператор през 2012 г. Той заедно с останалите по-малки компании натиска цените надолу, което затруднява големите корпорации."

    Да си пожелаем същото нещо да стане и в България със старта на двата нови ЛТЕ оператора, Булсатком и Макс Телеком!

    Нередност?
  • 6
    milen888 avatar :-P
    milen888
    • + 3

    Ето го и сайта на въпросния френски доставчик Free Mobile, вижте какви са цените и сравнете с тези в България :)

    http://mobile.free.fr/

    Нередност?
Нов коментар