Германия затваря 7 гигавата енергийни мощности

Политиците в Лондон търсят начин за намаляване на цените на дребно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският енергиен регулатор е получил заявки за затваряне на 28 електроцентрали с капацитет колкото седем ядрени реактора, съобщава Reuters. Това показва, че енергийните компании в страната не успяват да се справят със спадащите цени на едро и конкуренцията на възобновяемите енергийни източници, които имат предимство в германската енергийна мрежа. "В момента обработваме заявки за затваряне на 28 електроцентрали с общ капацитет от 7 хил. мегавата, от които 2 хил. мегавата в Южна Германия", коментира президентът на регулатора Bundesnetzagentur Йохен Хоман, цитиран от в. Frankfurter Allgemeine Zeitung. Заявките за затваряне на мощности трябва да се предадат на властите една година предварително.

Системно важни централи

По думите на Хоман седем от заявките за спиране засягат потенциално системно важни централи в южната част на страната. "Ако тези мощности бъдат оценени като системно важни от електроразпределителните оператори, регулаторът може да постанови те да останат свързани с мрежата. В такъв случай компаниите ще получат съответните компенсации", заявява той.

Германският енергиен пазар е доминиран от четири големи компании - E.ON, RWE , EnBW и Vattenfall. През април E.ON постигна споразумение с Bundesnetzagentur да поддържа дейността на своята модерна, но нерентабилна газова централа в Бавария. В замяна на осигуряването на резервни мощности за стабилизране на системата компанията ще получава компенсации от няколко десетки милиона евро годишно.

През септември регулаторът обяви, че са договорени 2 хил. мегавата резервни мощности за идващата зима. Според Хоман има нужда от още 500 мегавата резерв, но вече има достатъчнно оферти за осигуряване на нуждите. Осигуряването на енергийния резерв в страната стана по-трудно, след като през лятото на 2011 г. Берлин затвори 40% от своите АЕЦ като реакция на катастрофата във Фукушима.

Борба с високите сметки

Докато в Германия проблемът са ниските цени, то от другата страна на Ламанша властите търсят начин да ограничат увеличението им. Тази седмица министър-председателят Дейвид Камерън обеща мерки за подобряване на конкуренцията в сектора и намаляване на таксите за зелена енергия, които спомагат за покачването на цените. Това обаче доведе до конфликт с коалиционните му партньори от либералдемократическата партия, които го обвиниха в паникьорство и отстъпване от опазването на околната среда.

Цените на електроенергията се превърнаха в основен политически дебат на Острова, след като няколко доставчика обявиха рязко повишаване на таксите, а опозиционната лейбъристка партия се зарече да замрази потребителските сметки за 20 месеца, ако спечели следващите избори. Камерън обяви тези планове за неприложими, но също прояви готовност да се намеси в сектора.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 1
    • + 8

    " През април E.ON постигна споразумение с Bundesnetzagentur да поддържа дейността на своята модерна, но нерентабилна газова централа в Бавария"
    След като модерна газова централа е нерентабилна за Германия, какво остава за газова централа в България след като плащаме най-скъпия газ в Европа.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 12

    [quote#1:"telqk"]След като модерна газова централа е нерентабилна за Германия, какво остава за газова централа в България след като плащаме най-скъпия газ в Европа.[/quote]

    При валидния от 10 години у нас разходопокривен принцип на ценнобразуване всичко е рентабилно. Колкото излезне (с все печалбата), толкова го плаща държавата. Комунален капитализъм по Р.Аврамов: рискът за държавата, печалбата за собственика.

    Нередност?
Нов коментар