🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

RWE се отказва от ВЕИ проект за 4 млрд. паунда във Великобритания

Нарасналата стойност и политическата несигурност са довели до отказа от вятърния парк Atlantic Array

RWE продължава да развива проекти за вятърни мощности с капацитет от 5.2 гигавата
RWE продължава да развива проекти за вятърни мощности с капацитет от 5.2 гигавата
RWE продължава да развива проекти за вятърни мощности с капацитет от 5.2 гигавата    ©  Reuters
RWE продължава да развива проекти за вятърни мощности с капацитет от 5.2 гигавата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Плановете на Великобритания за развитие на зелената енергетика понесоха сериозен удар, след като RWE се отказа от проект за изграждане на вятърни електроцентрали на стойност 4 млрд. паунда. Германската компания, която е собственик на Npower - един от шестте най-големи енергийни оператора на Острова, аргументира решението си с това, че проектът Atlantic Array е станал икономически неизгоден. Според съобщението, цитирано от Financial Times, цената за преодоляване на "значителните" технически предизвикателства в Бристолския залив, включително дълбоките води и неблагоприятните условия на морското дъно, е станала твърде висока.

Технически причини

Офшорният вятърен парк трябваше да заема район от 77 кватратни мили, разположен на 10 мили от бреговете на Девън и 14 мили от Южен Уелс. Проектът предвиждаше издигането на 240 турбини на височина от 220 метра, които да генерират електричество, достатъчно за захранването на 900 хил. домакинства. "Ще се фокусираме върху технически по-безпроблемните проекти. Плановете ни включват изграждане на офшорни централи с обща мощност 5.2 гигавата – това остава една от стратегическите цели на RWE. Великобритания също ще продължи да играе важна роля в портфолиото ни", заявява Пол Коулинг, отговарящ за ВЕИ централите в специализираното подразделение на RWE Innogy.

Според Коулинг решението има изцяло икономически подбуди и не е продиктувано от съществуващата опозиция срещу проекта. Той също така изтъква, че продължава работата по друг проект на компанията - Gwynt-Y-Mor, разположен близо до северното крайбрежие на Уелс, който трябва да бъде завършен през следващата година. Централата ще има мощност от 576 мегавата и ще е втората най-голяма морска вятърна мощност в света.

Министерството на енергетиката и климатичните промени също излезе със заявление, че отказът от Atlantic Array е чисто техническо решение и отразява сложните проблеми при изграждането на подобни мощности. От ведомството изтъкват, че до края на десетилетието в страната ще бъдат изградени достатъчно вятърни централи, за да бъдат изпълнени целите за възобновяемите енергийни източници. До 2020 г. те трябва да имат 15% дял от цялото електропроизводство. Според данните на правителството през предишните две години средният дял на ВЕИ е бил 3.94%, което е малко под заложената цел от 4.04%. По-рано тази година беше открита официално друга вятърна офшорна централа на стойност 1.9 млрд. паунда - London Array. Тя е съвместен проект на компаниите Dong Energy, Eon и Masdar, според които това е най-голямата централа от този тип в света.

Политически аспект

Само преди няколко седмици обаче Пол Коулинг е коментирал пред вестник Guardian, че основна пречка пред подобни проекти е политическата несигурност по отношение на ВЕИ в страната. "Офшорните вятърни мощности са единствените, които могат да бъдат разработвани мащабно и да отговорят на нарастващата нужда от капацитет. Ние не можем да мислим за мащабни инвестиции при сегашните условия. Не можем да се ангажираме само на базата на обещания, но при липса на яснота", заявява Коулинг. Той посочва като основни фактори промените в държавните субсидии за вятърни турбини и несигурността, предизвикана от ожесточения политически дебат за бъдещето на енергетиката.

Недоволството е причинено от повишаването на сметките на домакинствата за електричество и газ и беше подхранено от информацията, че енергийните фирми са увеличили печалбата си със 77% на клиент. Като основен фактор за това се посочват таксите за "зелена енергия", използвани за подкрепа на ВЕИ сектора. В страната се чуват все повече гласова за намаляването им, включително от правителството на Дейвид Камерън. RWE не е единствената компания, чиито проекти са под заплаха. В началото на месеца се появи информация, че Centrica вероятно също ще се откаже от плановете си за изграждане на вятърен парк на стойност 2 млрд. паунда.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nye avatar :-|
    nye
    • - 1
    • + 4

    г-н Авторът щеше да е хубаво да беше преобърнал милите в километри ... все пак не сме в САЩ и не ги разбираме тези мили (дори и във Великобритания официалната система е метричната).

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 1

    Ами, хората са седнали с тефтера и сметката не е излязла. Няма драма, ще ги налеят тези пари другаде.

    Нередност?
  • 3
    evropeec avatar :-(
    Европеец ;)
    • + 1

    Нещо статийката ми се струва, с лека нотка на анти-ВЕИ тематика. РВЕ се отказаха от един проект ама имат няколко други налице. Работата е, че просто променят локацията на турбините, а не смяна на плановете за ВЕИ-та.
    Само да знаете какво количество офшорни турбини се продават за Англия... От личен опит говоря.
    Плановете и продажбите са направени чак до 2020 година и в момента няма произвовствен капацитет на турбини в световен мащаб, да покрие цялото търсене... Пък вие си разправяйте, колко скъпо и неизгодно било...

    Нередност?
Нов коментар