🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продава се място на млечния пазар

Пощенска банка продава на търг активите на мандрата "Дядо Либен" за 5 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5.08

млн. лв. е цената на цялото предприятие, включваща сгради и машини.

Млекопреработвателното предприятие "Дядо Либен" в Копривщица се продава на търг от Пощенска банка (Юробанк България) заради просрочени задължения. От публикуваната обява става ясно, че началната цена за сградите и машините е 5.08 млн. лв. без ДДС, а офертите могат да се подават в централата на банката до 7 ноември. Предприятието, което произвеждаше сирене, кашкавал и кисело мляко в по-високия ценови клас, не работи от пролетта. Документи от Търговския регистър показват, че мандрата е силно задлъжняла, не е плащала вноски по кредити в последните месеци. Според регистъра банката търси вземане от 2.5 млн. евро, в което влизат главница, лихви и разноски по кредитите.

Силно начало с неочакван край

Михаил Тачев и синът му Наско започват бизнеса си с дистрибуция на продукти на "Млечен път" – Нова Загора, през 1994 г. Десет години по-късно случайността ги отвежда в Копривщица, където те купуват мандра "Дядо Либен" и решават да произвеждат под собствена търговска марка. Започват с начален капитал от 5 хил. лева, множество заеми от банки и с производство на малък асортимент от сирене, кашкавал и извара. В края на 2009 г. разработват търговската марка Frezco. Животът на марката продължава до пролетта на тази година, когато тя просто изчезва от пазара.

Причините за срива според представители на сектора са две - големи дългове към банката и управленски грешки. До началото на лятото съдружници в мандрата са Михаил Тачев и Димитър Григоров. Няколко месеца по-рано, в началото на април, е направена рокада в мениджмънта на дружеството и за управител на компанията е назначен бившият директор на държавната "Ел Би Булгарикум" Христо Юнгарев. Той е предложен от по-големия собственик - Григоров.

Според представители на сектора, макар и в миналото дружеството да е било затруднено от големите заеми, след рокадата проблемите в мандрата се задълбочават - сменя се моделът на работа с доставчиците, натрупват се дългове към тях, те спират да работят с "Дядо Либен", а като няма мляко, няма и продукция. Оттам и изплащането на банковите заеми става невъзможно.

От началото на юни, седмици след спирането на производството, Григоров е излязъл като съдружник и Тачев остава едноличен собственик. Преди това неговият дял е бил 49%, а Григоров е държал контролния пакет. Пощенска банка се е съгласила на промяната. Оттогава започват преговори с финансовата институция, които явно не са довели до успех, ако се съди по сегашната обява за продажба на активите на мандрата.

Собственикът на "Дядо Либен" Михаил Тачев отказа да коментира продажбата. От Пощенска банка също не дадоха официална информация, като посочиха, че в политиката на банката е да не коментира такива продажби.

Спирала от дългове

Представители на млечния сектор, които не пожелаха да бъдат цитирани, коментираха, че от доста време високата задлъжнялост на дружеството е била проблем пред дейността му и от няколко месеца липсата на суровини е принудила мениджмънта да прекрати работата му. По неофициална информация кредитът към банката не е бил погасяван повече от шест месеца.

Освен на Пощенска банка "Дядо Либен" дължи пари и на поне един от доставчиците си на суровини. От фирмата за изкупуване на мляко "Капка и Мими" казаха пред "Капитал Daily", че имат да получават 95 хил. лв. от юли и август и в момента правят опити да си ги съберат. През април миналата година управителят на мандрата Наско Тачев коментира пред сп. "Регал", че им се налага да теглят кредити за оборотни средства, защото търговски вериги им бавят плащанията.

"Дядо Либен" е била съдлъжник по кредити на дистрибутора си "Балкански млечни продукти", но за последната няма данни да е просрочила дълговете си, които също са към Юробанк. Падежите на повечето кредити са изтекли през тази година, показват извлечения от счетоводните книги на Юробанк, публикувани в Търговския регистър. По някои от тях е погасена част от главницата, но за двата с падеж през септември изобщо няма данни да са били плащани. Заедно с главницата са се натрупали лихви и разноски, което още повече е увеличило непогасените дългове. Към октомври те са на стойност над 2.4 млн. евро. На 21 октомври в Търговския регистър е вписано увеличение на вземането до 2.5 млн. евро на вземането, което Юробанк си търси по кредитите на "Дядо Либен". Именно заради него е вписано изпълнение върху активите. Преди това, през август, търсеното вземане е било малко над 1 млн. евро.

Бъдещето на мандрата

Колеги на Тачев обясниха, че самото предприятие е в много добро състояние и има доста нови машини, купени преди 2-3 години. Според описанието в обявата сред продаваното обородуване има и нов цех за сирене. Интересът към актива обаче е труден за прогнозиране, защото на пазара работят стотици мандри, много от които с ново оборудване.

Освен предприятието залог по кредитите е и търговската марка Frezco и всички настоящи и бъдещи вземания на "Дядо Либен" по договори. Точно брандът дотук е предизвиквал силно интереса на кандидат-купувачи веднага след спирането на производството, но той не е част от сегашния търг. Според близки до сектора източници веднага след спирането на проиводството банката е била потърсена от представители на "Белла България" и "Фикосота синтез", като до сделка обаче не се е стигнало.

Интересът на "Фикосота" не е учудващ - до пролетта компанията поръчваше на ишлеме в "Дядо Либен" част от продуктите си. След спирането тя пренасочи поръчките към мандри в Търговище и Враца. "Белла" пък от няколко години навлиза на пазара на млечни продукти като индиректно закупи и активи, и марки. Колкото повече месеци обаче минават, толкова повече брандът Frezco се забравя от потребителите, а оттам пада и цената му и интересът към него.

От "Фикосота синтез" отрекоха да имат интерес към участие в търга. Генералният мениджър на дружеството Красен Кюркчиев обясни, че цената от над 5 млн. лв. е висока, а на въпрос дали биха искали да придобият само марките, той отговори "Няма такива". От "Белла България" също отрекоха да имат интерес към покупка.

Бизнесът на мандрата

Отчетът на "Дядо Либен" не показва финансови затруднения - продажбите на компанията са паднали през миналата година след ръст през 2011 г., но тя продължава да излиза на печалба, макар и малка (виж таблицата). Според отчета не е имало и съществени промени в размера на задълженията (виж таблицата).

През 2009 г. "Дядо Либен" започна да продава продукти с марка Frezco, които бяха във високия ценови сегмент. Дистрибутор на марката беше дъщерната "Балкански млечни продукти", а освен в България, продажби имаше в други балкански държави, Испания, Чехия, Великобритания. През 2007 г. мандрата беше изцяло обновена с инвестиция за над 3 млн. лв., от които 1.3 млн. лв. бяха субсидия по САПАРД. Намеренията на производителя бяха да затвори цикъла на производство, като взема мляко от ферма "Ленд о'лейк", сред чиито учредители е и Михаил Тачев. И в момента той все още е председател на кооперацията.
31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xps avatar :-|
    xps
    • - 17
    • + 12

    Дългове, дългове, ама до преди няколко месеца ако минехте през Копривщица, в двора на мандрата каква каравана има.... за хиляди левове....

    Нередност?
  • 2
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 33
    • + 11

    Никога не бях чувал марката Frezco....

    Нередност?
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 6
    • + 19

    Умишлен фалит, но...

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 62

    Вече се натрупа някакъв достатъчно дълъг опит с европроектите, от който да се направят първите изводи. САПАРД беше програма, където с малко завишени фактури, възстановени после под масата, можеше да се стигне почти 100% безвъзмездно финансиране. Резултатът беше, че понеже "така и така не му плащаш нищо особено", парите се изляха в едни и същи прости бизнеси от местната икономика, считани за много сигурни. Фурни за хляб, мандри, транжорни, хотели. Като станат по 3 в село, почват да си пречат до степен такава, че дори капиталовите разходи да са ти нула, най-малкото оборотните средства ще ги закопаеш, а те вече са от собствения джоб - за тях европрограми няма....

    За следващите програми предимство трябва да се дава на проекти, насочени към световния пазар. Най-добре ако компанията си е по принцип експортно ориентирана и средствата се налеят в готова работеща машина. Местните индустрии се самоизяждат една-друга, наведнъж с вложените в тях европари.

    Нередност?
  • 5
    rurik avatar :-|
    THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
    • + 26

    До коментар [#2] от "epoc":
    Етикетите бяха бели с доминиращ в центъра надпис
    Кашкавал
    ОТЛЕЖАЛ
    76,
    а за сиренето -
    ОТЛЕЖАЛО
    68.

    Нередност?
  • 6
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 2
    • + 10

    сами са си виновни

    Нередност?
  • 7
    minty avatar :-|
    minty
    • - 2
    • + 32

    Frezco имаха много хубаво био кисело мляко. Жалко!

    Нередност?
  • 8
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 4
    • + 22

    аз познавам хора които в момента изкарват луди пари от мандри. тия сладури просто не са ставали за мениджъри. та работа не е за всеки - едно да правиш сирене, друго е да го продаваш успешно. а и интересно защо фикосота са ги срязали

    Нередност?
  • 9
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 8
    • + 1

    аз познавам хора които в момента изкарват луди пари от мандри. тия сладури просто не са ставали за мениджъри. та работа не е за всеки - едно да правиш сирене, друго е да го продаваш успешно. а и интересно защо фикосота са ги срязали

    Нередност?
  • 10
    galla avatar :-?
    Γαλλα
    • - 15
    • + 24

    Много жалко, че у нас банките трупат милиарди лева печалба, а кредитополучателите са обречени да им бъдат роби...
    По-жизненият вариант е да си подадат партньорски ръцете, за да се запази производственото предприятие, пред варианта то да бъде разпродадено, защото мандрата не е само куп желязо, а и човешки ресурс...заплати, осигуровки, регионално присъствие...
    Ето, за това кризата у нас не само, че не отминава, но и се задълбочава все по-жестоко...
    Който не проумява това, значи е сляп и глух...

    Нередност?
Нов коментар