🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Сакса" купува две бензиностанции на OMV

Търговецът на едро засилва веригата си "Круиз"

С двата обекта на "ОМВ България" в Пазарджик и Велинград "Сакса" ще разполага с 16 бензиностанции
С двата обекта на "ОМВ България" в Пазарджик и Велинград "Сакса" ще разполага с 16 бензиностанции
С двата обекта на "ОМВ България" в Пазарджик и Велинград "Сакса" ще разполага с 16 бензиностанции    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
С двата обекта на "ОМВ България" в Пазарджик и Велинград "Сакса" ще разполага с 16 бензиностанции    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговецът на едро с горива "Сакса" купува две от бензиностанциите на "ОМВ България". Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация между двете компании в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Сега антимонополният орган трябва да прецени дали сделката ще окаже влияние върху пазара на дребно с горива в област Пазарджик.

Бензиностанциите, обект на сделката, са били под по-ниския бранд на "ОМВ България" - "Аванти", и се намират в Пазарджик и Велинград. "Цената на сделката е около 800 хил. евро, като купувач е "Уникредит лизинг", а "Сакса" ще стане собственик след 7 години", обясниха от компанията - търговец на едро. Тя разполага с голяма база за горива в Нови Искър и расте убедително през последните няколко години, като нейни клиенти са редица от големите търговци като "Шел България", "Еко България" и др. Обектите ще носят името "Круиз" - марката, под която "Сакса" развива търговията на дребно. Комплексите "Круиз" обикновено включват бензиностанция, газстанция, метанстанция, ТIR паркинг, кафене и магазин. С новите два обекта общата бройка във веригата ще достигне 16, като не всички са собственост на компанията.

Марж на дребно

Според източници от пазара причината "ОМВ България" да продава някои от обектите си е желанието на веригата да оптимизира мрежата си и да се освободи от по-слабите обекти в нея. През миналата година компанията е на загуба от 7.2 млн. лв., а за сравнение - през 2010 г. финансовият резултат й е 33.5 млн. лв. печалба. 

Мотивите на "Сакса" са различни. Желанието там е да се диверсифицират източниците на приходи. Или при свиването на маржовете в продажбите на едро да разчита и на продажбите на дребно, където те са по-добри. По подобен начин доста търговци от различни браншове се стремят да подобрят печалбите си.  

Малката голяма верига

Плюс за компанията е, че разполага със собствена база и транспортни средства, което може да направи веригата за продажби на дребно по-ефективна. За миналата година дружеството, през което се извършват продажбите - "Круиз 77", попадна в класацията на "Капитал" за най-динамични малки и средни компании в сектор горива. Според отчета на "Круиз 77" за 2012 г. приходите й са 22.2 млн. лв., а за предходната размерът им е 17.2 млн. лв.

Собственик на "Круиз 77" е Крум Димов. "Сакса" пък е на Крум Димов, брат му Светлозар Димов и баща им Атанас Димов, показва справка в Търговския регистър. Характерно за групата е разделянето на направленията на дейността в отделни дружества. "Сакса сървисис" например се е специализирала в управлението на петролните бази и свързаните с това услуги. Броят на служителите на "Круиз 77" през 2012 г. е 56, а броят на клиентите е нараснал с около 5% спрямо предходната година, пише в отчета на дружеството. Основен негов доставчик логично е "Сакса".

Все още няма коментари
Нов коментар