Веригата Holiday Inn ще има хотел и в Пловдив

Инвеститор е местното дружество "Петров комерс", което държи и "Диамант" в Слънчев бряг

Софийският Holiday Inn за момента е единствен под марката в България
Софийският Holiday Inn за момента е единствен под марката в България
Софийският Holiday Inn за момента е единствен под марката в България    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Софийският Holiday Inn за момента е единствен под марката в България    ©  ИВАН ГРИГОРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втори хотел на веригата Holiday Inn за България ще отвори в Пловдив следващата година. Това стана ясно от прессъобщение на компанията - собственик на марката, InterContinental Hotels Group (IHG) до медиите. Инвеститор в проекта е пловдивското дружество "Петров комерс", което се занимава с хотелиерство и търговия с храни. То е собственик и на 4-звездния "Диамант" в Слънчев бряг.

Инвестицията

Новият хотел в Пловдив ще се намира в преустроена офис сграда, разположена в близост до Пловдивския панаир. Справка в имотния регистър показва, че "Петров комерс" е собственик на офис сграда на ул. "Васил Левски" (бивша "Карловска") в града, която е придобило в края на 2012 г. от кипърското дружество "Имо пропърти инвестмънтс София" (свързано с Пощенска банка). Платената цена за имота е 1.77 млн. лв. Името на новия хотел ще е "Holiday Inn – Международен панаир Пловдив", като очакванията очевидно са да привлича гости сред посетителите на изложенията. По думите на собственика на "Петров комерс" Ангел Петров, цитиран в прессъобщението, новият Holiday Inn ще разчита също на български и международни туристи.

Пловдивският хотел ще се управлява чрез франчайз с InterContinental Hotels Group. Ще има 68 стаи, което по принцип се смята за малък брой за ефективно партньорство с голяма международна марка.

В информацията не се посочва каква категория ще е той. Инвеститорът Ангел Петров не бе открит за подробности. За момента единственият хотел на международния бранд в България е 5 звезди и се намира в Бизнес парк София, но марката има и много 4-звездни обекти. Софийският Holiday Inn бе открит в края на 2006 г. също с договор за франчайз. Инвеститор е групата Meridian Leisure Hotels.

Инвеститорът

Наблюдатели на пазара не са изненадани от влизането на Holiday Inn в Пловдив, тъй като и други международни марки проучват града. Според Мартин Паев от "Сортис груп" в Пловдив има индустрия и това отваря ниша за бизнес хотели, особено под брандове на големи вериги.

До момента инвеститорът в проекта, "Петров комерс" има опит само в управлението на ваканционни хотели, след като през 2001 г. придоби "Диамант" в Слънчев бряг. Според финансовия отчет на дружеството за 2012 г. този бизнес формира около 60% от дейността му, останалите 40% са свързани с производството на опаковки, пакетиране и търговия с хранителни продукти.

Приходите за 2012 г. са нараснали до 4.7 млн. лв. при 3.9 млн. лв. година по-рано. Дружеството е приключило годината на печалба от 470 хил. лв. Оперативната му дейност се финансира от Райфайзенбанк България, като към края на 2012 г. задълженията към финансови институции са възлизали на 2.8 млн. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xps avatar :-?
    xps
    • - 5
    • + 3

    Като ходя на кино в Младост и като видя колко стай светят през нощта, се чудя въобще как се издържа тоя хотел, пък сега и в Пловдив????

    Нередност?
  • 2
    iliander avatar :-|
    iliander

    могат ли да степенуват и разграничават,защото много от многото Хотели,като им се намали притокът на гости,туристи и намалят и "Звездите",сапуненият сериал „Хотел България“ е български сериен филм (драма, сериал) от 2004 година на режисьора Петър Одаджиев, по сценарий на Станислав Семерджиев.

    Нередност?
  • 3
    emil_dtv avatar :-|
    Емо
    • - 2

    Сигурно става въпрос за сградата на бившата Росексимбанк, после на Пощенска банка досами реката, в началото на "Карловска". Става може би за семеен хотел, но за Холидей Ин !?!?!

    Нередност?
Нов коментар