Holiday Inn Express: Предстоящо кацане на летище София

Съдружници в хотела под международния бранд, който трябва да отвори през 2025 г., са доскорошен съдружник на австрийската Signa и двама от акционерите в строителната "Джи Пи груп"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Очаква се хотелът на франчайз от известната верига да отвори през 2025 г. близо до Терминал 2.
  • Проектът за 10 млн. евро е общ на доскорошен съдружник на австрийската Signa и двама от акционерите в строителната "Джи Пи груп".
  • С него IHG Hotels & Resorts ще добави четвърта своя марка на българския пазар, търси и други възможности.

Големите летища по света обикновено са опасани от хотели. Това едва ли за някого е учудващо - бизнес пътувания, прекачвания, отложени полети - всичко това предполага търсене на опция за преспиване и близостта определено е удобство. В София не е точно така и в тесен радиус около летището има едва два хотела. Това също си има сравнително логични обяснения - най-малкото определено българската столица не е международен хъб за полети.

Изглежда обаче, все пак има пазар и потенциал за още. Или поне за това говори новият проект за Holiday Inn Express Sofia Airport, който се очаква да бъде открит в началото на 2025 г. Зад него стои българската компания "Хотел Експрес София еърпорт". В нея си партнират две групи с дългогодишен опит в строителството - 50% дял има фирма на бизнесмена Веселин Воденичаров, а другата половина е във фирма на двама от акционерите в "Джи Пи груп" - Стефан Тотев и Владимир Владимиров-Житенски.

Хотелът ще е на франчайз по договор с британската хотелска група IHG Hotels & Resorts. Тя вече присъства в България с брандовете си InterContinental, Crowne Plaza и Holiday Inn, така че това ще е четвъртата й марка, като има амбиции и за навлизане с други във ваканционния сегмент.

Хотелското предлагане около летище София е сред най-недостатъчните в региона.

Мигел Мартинс
Мигел Мартинс

ръководител за развитието в Северна Европа на IHG

Хотел за 10 млн. евро

"Holiday Inn Express е най-голямата хотелска марка на IHG с близо 3100 отворени хотела по целия свят и над 630 в процес на разработка", обясни за "Капитал" Мигел Мартинс, ръководител за развитието в Северна Европа на IHG. Марката се позиционира като "ефективни, достъпни и надеждни хотели", които дават възможност за "семпло, интелигентно пътуване и обмислени удобства". В последната графа попадат например фирмената закуска Express Start, безплатният Wi-Fi и гарантираното качество на леглата.

Местоположенията на летищата са жизненоважен аспект в стратегията за растеж на марката, както обясниха от IHG Hotels & Resorts при анонсирането на българския проект в средата на юни.

Хотелът ще има 152 стаи, ресторант и бар. Той ще е 8-етажен и 3-звезден с РЗП около 7000 кв.м и ще се е разположен върху терен около 5.5 дка с лице към бул. "Брюксел", в близост до летището. Според Стефан Тотев, съуправител на "Хотел Експрес София еърпорт", прогнозната инвестиция в него е около 10 млн. евро, от които 80% ще са банково финансиране.

Разрешително за строеж е в сила от февруари тази години. Очаква се строителството да започне в средата на този месец. От разрешителното се вижда, че още октомври 2020 г. е подписан договор със Столичната община за изграждане на инфраструктурни обекти. "Касае се за изграждане на прилежаща улична инфраструктура изцяло за сметка на инвеститора", обясниха от дружеството, без да уточняват каква.

По калъпа на Holiday Inn Express

Хотелът ще бъде изграден изцяло по специфичните изисквания на IHG, и проектът му вече е съгласуван и одобрен от групата. Той ще отговаря на основните нужди на транзитните пътници, но е мислен и като "удобен вход" към столицата - подходящ за гости, които търсят настаняване в близост до града и транспортните му връзки.

Ще работи под бранда Holiday Inn Express на франчайз. Това означава, че срещу различни плащания собствениците ще могат да се възползват от предимствата на популярна марка, от нейната програма за лоялност и система за резервации. Освен това компанията им предоставя цялостен набор от инструменти като "управление на приходите и маркетингови програми за стимулиране на бизнеса и ново търсене", както обясни Мигел Мартинс. Той не влезе в конкретика за срока на договора и финансовите условия, но наблегна, че изграждат силни отношения с франчайз партньорите си, като се стремят към дългосрочни партньорства.

Близостта до летище София и съответствие със стандартите на Holiday Inn Express, обезпечено от договора за франчайз и мониторинга на IHG, е сигурна гаранция за добра посещаемост.

Веселин Воденичаров
Веселин Воденичаров

управител на „Хотел Експрес София еърпорт“

Празнината около летището

"Хотелското предлагане около летище София е сред най-недостатъчните в региона на Централна Източна/Югоизточна Европа", отбелязва Мартинс като причина да се заемат с тази празнина на пазара "с добър партньор и силна марка като Holiday Inn Express". Освен това заяви, че като цяло оценяват столицата София като стратегическа дестинация с много потенциал за по-нататъшен растеж.

Веселин Воденичаров смята, че непосредствената близост до Терминал 2 на летище София и съответствието със стандартите на Holiday Inn Express, обезпечено от договора за франчайз и мониторинга на IHG, е сигурна гаранция, че хотелът ще бъде посещаван от редовните клиенти на веригата и че ще привлече нови благодарение на съотношението бранд с международна висока репутация - стандарт на услугата - качество - цена - локация.

Стефан Тотев обясни, че са се ангажирали с проекта заради видимата тенденция на благоприятно развитие на туризма в столицата. Цитира данни на НСИ, според които при 8.5 млн. чужденци, посетили България през 2008 г., през 2022 г. те достигат почти 11 млн. Дават си сметка, че голяма част са били в летните курорти, но и столицата има сериозен дял. Позовават се на Стратегията за развитие на София като туристическа дестинация (2017 - 2030), според която се очаква пренощувалите лица в столицата до 2030 г. да нарастват над 2.5 пъти в сравнение с 2016 г. и да достигнат 4 милиона.

Като друг аргумент за отварянето на "модерен хотел под международен бранд" той сочи опита на Signa Development в менажирането на хотели и този на акционерите на "Ви Ес кънстракшън" в строителството. "Това е допирателната, която поставя началото на партньорство по посока реализиране на такъв проект", казва Стефан Тотев.

Стойността на проекта възлиза на 10 млн. евро, като 80% от тях са банково финансиране.

Стефан Тотев
Стефан Тотев

управител на "Хотел Експрес София еърпорт"

Допирателни между партньорите

"Хотел Експрес София еърпорт" е регистрирано през юли 2020 г. с капитал 4 млн. лева. Съдружници с равни дялове в него са две български дружества - "Ви Ес кънстракшън" и "Сигна дивелопмент България".

"Ви Ес кънстракшън" е създадено през май 2019 г. Собствеността в него е поделена между Владимир Житенски и Стефан Тотев. И двамата са акционери в строителната "Джи Пи груп", в тричленния съвет на директорите й и нейни представители. Там Житенски е с дял 48.5%, а Тотев - с 3%. (Третият в компанията според Търговския регистър е Владимир Лозанов, който през септември 2021 г. влиза на мястото на Георги Василев.)

"Сигна дивелопмент България" е регистрирано още през 2009 г., като в момента е собственост на сина на Веселин Воденичаров - Филип Борис. Воденичаров-старши е съуправител на "Хотел Експрес София еърпорт".

Веселин Воденичаров твърди, че това е първият му съвместен проект с "Ви Ес кънстракшън", и ако се говори само за дружеството, това най-вероятно е така. Но с двамата си нови съдружници той, изглежда, е работил в друго свое качество. През септември 2019 г. Воденичаров продава своята "Автомагистрали Хемус" на Райчо Котов - адвокат, свързван с "Джи Пи груп". Тогава от "Джи Пи" отрекоха пред "Капитал" да имат връзка с Котов, за когото казаха, че е бил техен служител до 2014 г. Въпреки липсата на пряка свързаност в строителния бранш обаче фирмата се приема за своеобразно продължение на "Джи Пи груп", като това не е необичайна практика и други големи строители също ползват подобни обръчи от привидно несвързани компании.

Сега Веселин Воденичаров казва, че вниманието му е било привлечено от опита на собствениците на "Ви Ес кънстракшън" в строителството на хотели за международни брандове. На сайта на GP Group като такива са посочени хотелите на Валентин Златев RIU "Правец Ризорт Голф&СПА" и RIU "Палас" в Свети Влас.

Самият Воденичаров също има хотелски опит. От около 15 години притежава и развива хотел "Арте" - градски бизнес хотел три звезди в центъра на София, до Министерския съвет. От 2002 влиза в дружеството "Алеко Щастливеца", собственик на проекта "Планински хотел Щастливеца" на Витоша. Той дава да се разбере, че за него също се надява да работи на франчайз с IHG. От тяхна страна обаче категорично потвърждение няма.

Австрийската връзка

Любопитен момент от бизнес историята около хотела е и че до съвсем скоро в една от компаниите зад него фигурира и още един именит чужд инвеститор. В писмени отговори до "Капитал" Воденичаров обяснява, че с австрийския си партньор Рене Бенко са основали дружеството "Сигна дивелопмент България" през 2006 г. Работили здраво, придобили са и са развили редица терени. "През 2019 г. изкупих дяловете на моите австрийски партньори от дружеството. Учредихме "Хотел Експрес София еърпорт" и продължихме да работим по започнатия проект", казва той.

Според Търговския регистър половината от "Сигна дивелопмент България", която изкупува Воденичаров през 2019 г., е собственост на две австрийски компании - Signa Holding GmbH и Magan Capital GmbH. Австрийският холдинг Signa е основан от споменатия Рене Бенко - австрийски инвеститор в недвижими имоти, медии и търговия на дребно. Бенко и сега е председател на стратегическия консултативен съвет на The Signa Group. Смятан е за един от най-богатите австрийци, а компанията - за най-големия частен конгломерат за недвижими имоти в Австрия. Signa оперира от единадесет места в Австрия, Германия, Италия, Люксембург и Швейцария. Брутната стойност на активите й е около 28 млрд. евро, като в развитие са още около 25 млрд. евро. Притежава редица вериги универсални магазини - KaDeWe, Globus, Selfridges, Galeria. От 2019 г. разработва и пазара в САЩ.

Magan Holding GmbH (от 2018 г. Magan advisors) e компания на Александър Нойхубер, австрийски предприемач, с опит в бизнеса с недвижими имоти още от 1988 г. В периода 1996 - 2015 г. е член на Държавния парламент и Общинския съвет на Виена. Компанията му тръгва като холдингова компания за инвестиции, а след това се преориентира към стратегически съвети за инвеститори в недвижими имоти. Нойхубер е дългогодишен член на надзорните съвети на различни компании от групата Signa.

Единственият терен в имотната партида на "Сигна дивелопмент България" е този до летището. През 2006-2007 г. компанията придобива няколко съседни парцела от 7.8 дка общо през няколко сделки. Според нотариалните актове, качени в регистъра, за тях общо са платени 731 хил. лева. При учредяването на "Хотел Експрес София еърпорт" през юли 2020 г. в него са апортирани 5.5 дка от тези земи. Възможно е другите да са отчуждени за строителството на булевард "Брюксел", към който парцелът има лице. При апорта земята е оценена на 1.95 млн. лева.

Не е изключено също съвместната дейност между Воденичаров и австрийските му партньори да е минавала и през други дружества, защото през повечето години на съществуването й "Сигна дивелопмент България" няма приходи, а когато има, те достигат най-много около 300 хил. лв. годишно.

Воденичаров и бизнес контактите му


Д-р. инж. Веселин Воденичаров изглежда основна движеща сила от българска страна по проекта за летищния Holiday Inn Express. През 70-те години на миналия век той завършва технически университет в Германия (Магдебург). През 1999-2001 завършва и Harvard Business School. До 1989 г. е асистент в Института по металознание към БАН. После започва работа за компания във Виена. Прави консултантска компания в България и става изключителен представител на четири водещи германски фирми по технология на металите. През 1992 г. регистрира и собствена строителна фирма - "Рапид". В портфолиото й са офис сградите на PwC, "Булгарлизинг", Райфайзенбанк и други в София. Сега тя е собственик на хотел "Арте" и на офисна сграда на ул. "Раковски". От 2004 г. е мажоритарен собственик на "Автомагистрали Хемус", което продава през 2019 г. През 2002 влиза в дружеството "Алеко Щастливеца". За своя 73-годишен живот е имал и други бизнес начинания - фабрика за нетъкан текстил, управлявал е фирма заедно с президент на Австрийската ски федерация.
Към началото на текста

IHG търси и други възможности в България


Как точно е осъществен контактът между франчайзодателя и българските собственици не е ясно. Мартинс казва: "IHG проактивно търси възможности в България и разговаря с големи заинтересовани страни, които се интересуват от развитие на хотели." Като добавя, че за тях е много важно "да намерят правилните партньори, за правилния имот, за правилната марка и местоположение".


IHG вижда възможност за нарастващо присъствие на марките си в България. Според Мартенс София може да бъде подходящ пазар за развитие в сегментите от висок клас и продължителен престой за марки на групата като voco, Hotel Indigo и Staybridge Suites. Виждат хотелски потенциал в черноморските дестинации, включително Бургас и Варна, за съответните им брандове.


Част от плановете на IHG Hotels & Resorts за растеж в Южна Европа е и предстоящото откриване на два хотела Holiday Inn Express в Сърбия през 2024 г. В Суботица партньор е местната строителна компания SMB Gradnja, а в Крагуевац - MR Business Group. През 2021 г. IHG откри първия си хотел в столицата на Сърбия Белград под бутиковата марка Hotel Indigo.
Към началото на текста

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cccd avatar :-|
    cccd

    Първо трябва да имаме нормално софийско летище за 21-ви век, а не междуградска автогара, която имаме вместо летище.

    Нередност?
Нов коментар