🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шведската Synevo ще разширява веригата си лаборатории в България

Компанията има осем офиса в София и Пловдив и ще купува фирми от сектора за медицинска диагностика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Медицинските услуги са един от секторите, в които чуждестранните инвестиции са рядкост и причините за това са много - българският пазар е малък и неплатежоспособен, здравната каса покрива голяма част от услугите, а и пред лекарите съществува езикова бариера. Затова втората поред инвестиция във верига лаборатории е събитие за здравния сектор. Първата беше от една от най-големите германски вериги - на хайделбергския лекар д-р Лимбах, като веригата не купи директно български лаборатории, а участва с миноритарен дял в капитала на лаборатории "Бодимед", "Кандиларов" и др. Втората инвестиция е по-смела и директна - тя е на Synevo, веригата лаборатории на шведската Medicover group.

За една година от стъпването си на българския пазар тя е инвестирала около 3 млн. лв., съобщи по време на откриването на централната лаборатория в София Станимир Иванов, директор бизнес развитие на Synevo - България. В момента компанията притежава осем приемни пункта за кръв в София, поела е да извършва на принципа на аутсорсинга изследванията в две големи столични болници - "Св. София" и "Сердика". Освен това купихме и пловдивската лаборатория "Хронолаб", съобщи Иванов. Той допълни, че веригата ще продължи да се разширява във Варна и Бургас, вероятно и в Плевен, като планира да вложи между 3 и 5 млн. евро в покупка на лаборатории до края на 2014 г. 

Идеята е инвестициите в България да се върнат за около пет години, а лабораториите от веригата да предлагат освен стандартните  изследвания и уникални тестове, като част от пробите ще се изпращат за изследване в Германия. Лабораторията извършва там 3000 вида изследвания. 

"Започнахме с 10 пациенти, сега имаме 700-800 пациенти на ден. Пазарът в България предстои да се развива. В момента годишно средно за лабораторни изследвания се отделят 2.2 евро на човек. За сравнение, в Италия тази стойност е 28.6 евро. За 50% от изследванията плаща здравната каса, а останалите пациентите покриват лично", коментира Иванов. 

През 1997 г., тридесет години след като е създал фирмата за директни продажби на козметика Oriflame, шведът Йонас Йохник създава още един гигант - този път в медицинските услуги. Това е групата Medicover, собственост на едноименната фондация. Тя оперира в 12 страни от Централна и Източна Европа, за нея работят 8900 лекари и медицински персонал и годишно нейните болници, лаборатории и медицински центрове се посещават от 3.1 млн. души. Подразделението за лабораторни изследвания на групата Synevo стъпи и в България през втората половина на 2011 г.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 30

    Господин депутатът, който гледа девствено и не шмърка нищо евтино, дали няма да се изкуши и тук да "избаца" един "монументално величав закон за ограничаване на броя лаборатории до 4 на собственик, като пример за мащабна социално-регулативна рамка".

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 8

    Шведска е собствеността, иначе фирмата е млада и най-развита в Румъния. Направиха някаква експанзия в Украйна с неясен резултат, така че към днешна дата е най-вече румънска.

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#1] от "cinik":


    [quote#1:"cinik"]да "избаца" един "монументално величав закон за ограничаване на броя лаборатории до 4 на собственик[/quote]

    То е почти реалност, като се отчетат следните фактори:
    1. Дейността във всяка област се отчита в регионалната РЗОК, чрез фирма, регистрирана в региона. Национално покритие би имала само лаборатория, работеща като холдинг с поне 28 фирми.
    2. Аутсорсването на болнична дейност е между трудна и невъзможна.
    3. Закона за лечебните заведения е меко казано глупав и мракобесен в редица свои разпоредби, в т.ч. с изискванията си за управител на дружеството.
    Но да - не е изключено да видим и лабораторна версия на тъпотиите в аптекарския бизнес, но моля те, не им давай такива идеи ;-) Пък и като знаеш кои са на власт ...

    Нередност?
  • 4
    www avatar :-|
    www

    Хубаво е да има повече чужди лаборатории. Дали обаче някой ще се осмели да направи анонимно сравнение на резултатите от отделните тестове в различни лабове.

    Нередност?
  • 5
    syz33565877 avatar :-|
    syz33565877

    никога повече в синево. След седмица чакане днес се обадих и ми казаха, че не са взели достатъвно кръв и пак трябва да изследвват майка ми! Тя припада на всяко изследване. Дори не ми предложиха да ми върнат парите. Казаха, че мога да правя каквото преценя.

    Нередност?
Нов коментар