🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Диагностични услуги на световно ниво - мисията възможна и на местна почва

Д-р Себастиан Ротариу, директор на "Синево България"

Диагностични услуги на световно ниво - мисията възможна и на местна почва
Диагностични услуги на световно ниво - мисията възможна и на местна почва
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В съвременния контекст на световна пандемия и условията на особена динамика в сферата на здравеопазването все по-често започна да се говори за медицински лаборатории, изследвания, превенция и ранна диагностика. Къде намираме пресечната точка между тях? Имаме ли отново повод да обърнем поглед към иновациите в тази насока и къде в България бихме могли да получим комплексно обслужване на световно ниво в сферата на диагностичните услуги? Ето отговорите на д-р Себастиан Ротариу, директор на "Синево България".

Говорим за диагностични услуги на световно ниво, но какво всъщност означава това извън клишираното разбиране за копиране и прилагане на успешни чуждестранни модели на работа?

"Синево България" е част от шведската Medicover Group - най -големият доставчик на здравни грижи в Централна и Източна Европа, сестринска компания на Oriflame (собственост на същото шведско семейство), която е котирана на стокхолмската фондова борса. Нашият произход е дълбоко имплементиран във фирмената ни култура и начина, по който подхождаме към нашите пациенти и бизнеса като цяло. Част от мрежата на Medicover Group са над 130 лаборатории и над 650 пункта за събиране на проби, повечето от които в Германия, Полша, Украйна, Румъния и други европейски страни. Лабораториите ни в различните страни работят в много тясно сътрудничество в интерес на пациентите, особено в областта на високо напредналите диагностични услуги и генетиката. В България към момента оперираме с 6 лаборатории и 30 пункта за вземане на кръв.

Високото ниво на диагностичната услуга в лабораторната мрежа на "Синево България" е гарантирано от няколко аспекта. Един от основните ни принципи е, че в центъра на всичко, което правим, винаги стои мисълта за нашите клиенти - нашите пациенти и техните лекари. Покриваме стандартите за качество, които следваме като единствената независима частна лаборатория, сертифицирана по ISO 15 189. Стараем се през целия диагностичен процес пътят на пациентите ни да е безпрепятствен, сигурен и при абсолютно спазване на тяхната поверителност. Наясно сме, че за да вземат най-правилното решение за диагностика на своите пациенти, лекарите се нуждаят от висококачествени и надеждни лабораторни резултати. В "Синево България" работим усърдно, за да ги доставим, инвестирайки в лабораторни инструменти от висок клас, за които използваме само оригинални сертифицирани реактиви (Roche, Siemens и Abbott) и следваме много строг протокол за профилактична поддръжка на всички инструменти, както е препоръчано от производителя.

От моя гледна точка всяка лаборатория, която не спазва горните прости, но стойностни правила, е изложена на много висок риск от malpraxis в областта на медицинската диагностика, застрашаваща живота на пациентите. Сега повече от всякога поради пандемията, която промени живота ни и донесе толкова много стрес за пациентите, една от основните ни роли като доставчик на здравни грижи е да улесним живота на хората, да им помогнем да се предпазят и да се погрижим за тях и техните семейства.

Ние наистина вярваме, че достъпът до здравни услуги от всякакъв вид, особено кръвни тестове и диагностика, не трябва да бъде само за привилегировано малцинство, а норма за мнозинството и в "Синево България" избираме да работим всеки ден с мисъл за хората, които избират и се доверяват на нашите услуги.

Въпреки че "Синево България" има в портфолиото си над 1500 лабораторни теста за нуждите на всеки лекар и всеки пациент, ние силно вярваме и в ранната превенция на здравните проблеми и здравното образование. Това е и причината да поддържаме актуално образователно съдържание на интернет страницата ни www.synevo.bg и сме щастливи да отбележим, че над 3.3 милиона българи са посетили уебсайта през последните 12 месеца.

Също така нашият медицински екип непрестанно се грижи за развитието на портфолиото ни от превантивни пакети от тестове за различни здравни категории (деца, млади жени, активни жени, бременни жени, "зрели" жени и жени в менопауза, активни мъже, над 50 мъже, млади двойки, които се подготвят за бебе, и др.)

Компанията оперира в сектор, който, особено в последно време, е подложен на множество дисекции и критики по повод бизнес аспекта му и подхода към индивида и мнозинството - здравеопазването и здравните грижи. Каква е философията, която "Синево България" изповядва в тази посока, за да продължи да изпълнява своята мисия и да се ползва с доверието на пациентите?

- Както споменах, основният ни фокус е пациентът, клиентът като цяло. Ние се стремим да покрием всички нужди и да направим пътуването на нашите клиенти с нас продуктивно и възможно най-приятно, като предоставяме различни и гъвкави възможности.

Всички наши локации разполагат с договор с НЗОК, както и с договори със застрахователни компании, които предоставят допълнително здравно осигуряване за своите служители.

Поддържаме наличност от всички съответни диагностични тестове, свързани с COVID-19, но също така и други усъвършенствани тестове, уникални в България, като тестове за трансформация на лимфоцити за вътреклетъчен имунитет срещу Sars-Cov-2 и дългосрочна защита срещу COVID-19.

Осигуряваме достъп на всички наши клиенти до резултатите от тестовете им чрез защитен уебсайт с уникален потребител и парола. Те могат да видят историята на резултатите си в динамика и да позволят достъп на лекарите си до техните резултати. Също така свързаните с COVID-19 услуги се доставят със зеления сертификат на ЕС с QR код.

Непрекъснато инвестираме във въвеждането на най-новите технологии в подкрепа на нашата цел да бъдем сред най-качествените лаборатории в региона. През август въведохме в експлоатация първия по рода си лабораторен инструмент в България: COBAS PRO. Изцяло автоматизиран високотехнологичен анализатор, който съкращава времето за резултати на тестове на пациенти и дава нужната обратна връзка на лекарите в много кратък период от време. Екологичната му технология използва до 36% по-малко вода и произвежда със 78% по-малко твърд отпадък. Благодарение на всичките му екологични предимства в следващите 10 години ще бъдат предотвратени 223 000 тона емисии въглероден диоксид за производство и транспорт.

Не на последно място, тъй като смятаме, че трябва да поемем контрол над живота си и да започнем да извършваме дейностите, които сме извършвали и преди пандемията като срещи, бизнес събития, конференции, фестивали и др., се постарахме да осигурим адекватна услуга в полза на този процес. "Синево България" е избран партньор на все повече събития, организирани в публичния или частния сектор. Често биваме ангажирани да присъстваме с нашите мобилни медицински отдели, за да извършим тестване за COVID на място за присъстващите. В рамките на миналата седмица гостувахме на премиерата на филма за Джеймс Бонд "Няма време за смърт" в Ring Mall Sofia и на голф събитие на Британско-българската бизнес асоциация в Равно поле - и двете събития уважени от стотици посетители.

Обикновено свързваме лабораториите с кръвни изследвания и игли. Можете ли да ни кажете какво остава скрито от общата представа за диагностика и превенция?

- Въпреки че медицинските лаборатории са смущаващо място за деца, а и за много възрастни, ние в повечето случаи успяваме да направим преживяването на нашите малки клиенти при нас по-малко стресиращо, осигурявайки им специална детска площадка в стаите за манипулиране и специализиран персонал за събиране на проби от деца.

От месец ноември дамите ще могат да извършват голям набор от специфични женски тестове директно в някои от нашите манипулационни кабинети в София и Пловдив, които са специално подготвени за събиране на гинекологични проби, в тях специализиран медицински персонал ще събира проби за гинекологични инфекции, профилкатика на рака на маточната шийка и за много други тестове, свързани със здравето на жените.

Предоставянето на тази възможност е част от нашата 5-годишна програма за профилактика на рака на маточната шийка, която стартирахме в България през 2021 г. заедно с Националната пациентска организация и Организацията на пациентите с рак на маточната шийка. Нашата цел е да бъде повишена информираността относно необходимата профилактика на рака на маточната шийка сред поне 75% от българските жени през 5-те години, в които ще се реализират активностите по кампанията.

Станахме свидетели на големи скокове в развитието на различни аспекти на медицината през последните две години. Какви иновации можем да очакваме в сферата на диагностицирането на световно и местно ниво?

- В световен мащаб генетичната диагностика е новото "дете чудо", особено в областта на диагностиката и превенцията на рака, както и за забавянето в развитието при деца, и не само. За тази цел Medicover Group (собственик на "Синево България") инвестира в две нови високотехнологични генетични лаборатории в Германия (Мюнхен и Берлин), към които изпращаме ежеседмично пратки от името на български лекари и пациенти. Благодарение на този пробив съвсем скоро пуснахме на българския пазар 2 нови групи генетични тестове. Както споменах, през август въведохме в експлоатация и уникалния диагностичен инструмент Cobas Pro и ще продължим да въвеждаме нови технологии за усъвършенствана диагностика в полза на българските пациенти.

Тук бих обърнал внимание и на продължаващия ни процес по дигитализация, който започнахме преди няколко години, за да направим опита на нашите клиенти (както пациенти, така и лекари) със Synevo Laboratories по-продуктивен и удобен.

Какво предстои на "Синево България"в бъдеще?

- Основната ни бъдеща цел е да осигурим достъп на всеки български лекар и пациент до най-големия набор от лабораторни изследвания, предоставени с най-високо качество в България.

Като, разбира се, ще продължаваме да се ангажираме в борбата с рака на маточната шийка и други проблеми, свързани с общественото здраве. Ще продължим да инвестираме в най-новите технологии в полза и с мисъл за българските пациенти. Разширените диагностични и генетични тестове също ще бъдат наш фокус в дългосрочен план. Ще работим в посока разширяване на национално ниво, органично или чрез придобиване на местни лаборатории, и ще ги оборудваме с най-новите технологии и ноу-хау. Някои от тези лаборатории вече се свързаха с нас.

Както правим отдавна, така ще продължаваме и занапред да се ангажираме да предоставим на нашите пациенти най-чистите и безопасни лаборатории и стаи за манипулации, защото тяхното удобство и тяхното здраве са нашият основен приоритет.